Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Επιταχύνεται ο σχεδιασμός της «απελευθέρωσης»

Την ταχύτερη απαλλαγή της ΔΕΗ από τη λιγνιτική παραγωγή και τις υπόλοιπες ανατροπές που περιλαμβάνει το νέο «business plan» της επιχείρησης, πάνω στις «ράγες» της «απελευθέρωσης» του κλάδου, θα ανακοινώσει τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η διοίκησή της, προαναγγέλλοντας, στο φόντο και του πρόσφατου ενεργειακού νόμου της κυβέρνησης, ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για το λαό, νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και όξυνση των ανταγωνισμών όπως και βάθεμα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Δίνοντας το στίγμα των αποφάσεων που αναμενόταν να οριστικοποιηθούν στο ΔΣ της ΔΕΗ την Παρασκευή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Γ. Στάσσης, μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, λέγοντας πως «η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δεν θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση σήμερα στην Ευρώπη θα βρίσκεται στην πρώτη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές». Πρόσθεσε ότι «η απόσυρση των λιγνιτικών θα επιταχυνθεί ώστε να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες μονάδες εντός της επόμενης τετραετίας».

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει ότι σε διάστημα 4 ετών θα προχωρήσει στην απόσυρση λιγνιτικής ισχύος 3.912 MW και πιο συγκεκριμένα των μονάδων που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία: Αγιος Δημήτριος 1.456 MW (πέντε μονάδες), Αμύνταιο 546 MW (δύο μονάδες), Μελίτη 289 MW (μία μονάδα), Καρδιά 1.110 MW (4 μονάδες), Μεγαλόπολη 511 MW (2 μονάδες). Ο Γ. Στάσσης δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του σε σχέση με τη νέα λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 600 MW), η οποία κατά τα φαινόμενα θα είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι το 2028, ενώ η διοίκηση σκοπεύει να αντικαταστήσει το λιγνίτη με εκτεταμένες επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η επιτάχυνση του σχεδιασμού αυτού σηματοδοτεί νέα μεγάλα βάρη για τα λαϊκά στρώματα, που θα δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να φουσκώνουν κι άλλο, μεταξύ άλλων και για την επιδότηση των πανάκριβων ΑΠΕ, και ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως δείχνει και ο πρόσφατος ενεργειακός νόμος της κυβέρνησης, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση της μονιμότητας, ακόμα μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, αλλαγή στους όρους των ΣΣΕ, όπως κατάργηση της έκπτωσης ρεύματος για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και μπαράζ «εθελούσιων» απολύσεων, μετατάξεων κ.τ.λ. για τους πάνω από 5.000 εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ