Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Εν αναμονή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, κατά την οποία το ΚΚΕ έθεσε ξανά την πάγια και ολοκληρωμένη θέση του για το ζήτημα, με γνώμονα τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ώστε να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, υπό ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις.

Αυτές αφορούν:

-- Την ύπαρξη δεσμών με τη χώρα (οικονομικών δεσμών, όπως περιουσία και φορολογητέο εισόδημα, διαθέτοντας φυσικά ΑΦΜ, καθώς και οικογενειακών δεσμών), σχέσεων τέτοιων που θα τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν λόγο για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα και να τον εκφράζουν και μέσω της ψήφου, επιλέγοντας πολιτική ηγεσία, άρα πολιτική που θα τους αφορά, καθώς θα υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών.

-- Ενα ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να συμπεριλαμβάνει και όλους όσοι έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, και φυσικά ενιαία κριτήρια για όλους, είτε μιλάμε για τους παλιούς εγγεγραμμένους είτε για τους νέους.

-- Το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου, όπου το ΚΚΕ αποκλείει την επιστολική διαδικασία, που προσφέρεται για παρεμβάσεις αλλοίωσης, και προκρίνει την αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως γίνεται και με όλους τους Ελληνες πολίτες εντός της χώρας, που μπορεί να ζουν στο ένα άκρο της και να ψηφίζουν στο άλλο, παράλληλα με μέτρα διευκόλυνσης, δηλαδή εκλογικά τμήματα σε πρεσβείες, προξενεία κ.ά., ώστε να διευκολύνονται οι απόδημοι Ελληνες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Τα παραπάνω κριτήρια εκφράζουν μια συνεκτική, ενιαία λογική.

Επιπλέον, το ΚΚΕ και στη Διακομματική Επιτροπή έθεσε το ζήτημα της συνταγματικής θωράκισης αυτών των κριτηρίων, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης - την Τετάρτη 30/10 - της Επιτροπής της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου θα συζητηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, που αφορά το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των εκλογικών περιφερειών και συνδέεται άμεσα με το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, που διαμορφώθηκαν παίρνοντας υπόψη και τη διεθνή εμπειρία, το ΚΚΕ, παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και αστικών επιτελείων, που έσπευσαν να μιλήσουν για «συμφωνία», μέσω και του εκπροσώπου του στη Διακομματική, Γ. Γκιόκα, ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά το Κόμμα «ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε, και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει». Με βάση αυτά, αλλά και συνεκτιμώντας και άλλα ζητήματα, π.χ. τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον επερχόμενο εκλογικό νόμο, θα διαμορφωθεί η τελική τοποθέτηση του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, τα στοιχεία που αναμένεται να συνθέτουν την κυβερνητική πρόταση είναι οι απόδημοι να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος της προτίμησής τους και ο αριθμός των αντίστοιχων βουλευτών να αυξηθεί στους 15 (από 12 σήμερα), η παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι αυτοπρόσωπη σε πρεσβείες και προξενεία, καθώς και να δημιουργηθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Ελληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους, στους οποίους θα εντάσσονται όσοι τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην Ελλάδα για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζοντας είτε για τη στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως με αφορμή τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών - που παράλληλα με κάθε ευκαιρία σημείωναν πως η πρόταση αυτή «δεν εκφράζει» τις θέσεις της ΝΔ αλλά «είναι ένα βήμα προς τα μπροστά» - από σειρά αστικών επιτελείων άνοιξε ένας νέος κύκλος πιέσεων ώστε η όποια πρόταση τελικά κατατεθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεύρυνση του εκλογικού σώματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με βάση το αντιδραστικό «δίκαιο του αίματος», με το οποίο αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια.

Θυμίζουμε άλλωστε πως προς αυτήν την κατεύθυνση έδειχνε τόσο το αρχικό σχέδιο της ΝΔ, που οδηγούσε σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος, όσο και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ - παρά την υπαναχώρησή του στην πορεία - που δεν απέκλειε το δικαίωμα ψήφου με βάση το απεριόριστο «δίκαιο του αίματος» - έστω για έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών και χωρίς προσμέτρηση στον εκλογικό συσχετισμό - ανοίγοντας όμως μια επικίνδυνη «κερκόπορτα».

Σίγουρα, πάντως, η πλέον χαρακτηριστική ήταν η στάση του ΜέΡΑ25 που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο καταγγέλλοντας μάλιστα τη ΝΔ για «υπαναχώρηση» από την αρχική της θέση, και επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του που οδηγούν στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος και στην κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου σε όποιον... δηλώνει Ελληνας, ανοίγοντας την πόρτα για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου ακόμα και μετανάστες 4ης και 5ης γενιάς, χωρίς κανένα δεσμό με τη χώρα, το λαό και τα προβλήματά του.

Στην προσπάθεια αυτή μάλιστα επιστρατεύτηκαν και μια σειρά από υποκριτικές «ανησυχίες» περί τάχα «ισοτιμίας της ψήφου», «ανησυχίες» που βέβαια δεν εκφράζονται στην περίπτωση των σταθερά καλπονοθευτικών εκλογικών νόμων που διασφαλίζουν τις εκάστοτε σταθερές κυβερνητικές «πλειοψηφίες» - όπως αυτόν που φέρεται ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες -, της διατήρησης του απαράδεκτου πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή κ.ο.κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους ως «κουκιά»(2023-07-26 00:00:00.0)
Μετανάστευσε...(2023-01-03 00:00:00.0)
Της υποκρισίας, της ψηφοθηρίας και της διαστρέβλωσης «το ανάγνωσμα», στις πλάτες των αποδήμων(2021-05-29 00:00:00.0)
Μετά το διήμερο σόου πολιτικού τυχοδιωκτισμού ...καταψηφίστηκε(2021-05-27 00:00:00.0)
Συνεκτική και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες η πρόταση του ΚΚΕ(2019-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ