Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13367

ΠΑΤΡΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Πλατιά ενημέρωση και πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο

Δεκάδες φορείς συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή


ΣΕΛ.  3
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με αποφάσεις δεκάδων φοιτητικών συλλόγων


ΣΕΛ.  13

Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και ο αγώνας ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στη 1 μ.μ. στη Βουλή, για μαζική καταδίκη του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο

  • Η αλληλεγγύη και η πάλη για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές και τη Συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας, που δεν επιτρέπει στους κατατρεγμένους να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους και μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές, κάνοντας τον βίο αβίωτο σε ντόπιους και πρόσφυγες.
  • Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές χωρίς τις ανάλογες υποδομές θα οξύνει κι άλλο τα προβλήματα. Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος. Υπεύθυνοι για την αθλιότητα είναι το κράτος, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ.
  • Εχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά, να μη γίνεται η Ελλάδα ορμητήριο των ΝΑΤΟ - ΕΕ, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, καμία αλλαγή συνόρων.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκτεθειμένοι

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα και οι χάρτες που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» για τη βάση του Αραξου και την ετοιμότητα να «φιλοξενήσει» ανά πάσα ώρα και στιγμή πυρηνικά όπλα - όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν - εκθέτουν ανεπανόρθωτα όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών, του ΣΥΡΙΖΑ την 5ετία που μας πέρασε, αλλά και τη σημερινή της ΝΔ.

Ολους αυτούς που με «συνέπεια» και επιμονή καλλιέργησαν και καλλιεργούν στο λαό μας τον επικίνδυνο εφησυχασμό για το τι σημαίνει η συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Είναι εξάλλου αυτές οι κυβερνήσεις που έκαναν τις ανήξερες και μοίραζαν «κατηγορηματικές» διαψεύσεις όποτε το εργατικό - λαϊκό κίνημα κατάγγελλε συγκεκριμένα την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων και υποδομών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - που έτσι κι αλλιώς πήγε πολλά βήματα παραπέρα την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια - στις σχετικές επίμονες καταγγελίες του ΚΚΕ εκτός και εντός Βουλής για τις εργασίες «αναβάθμισης» που γίνονταν στον Αραξο, ώστε να μπορούν να υποδέχονται «ειδικά όπλα», απαντούσε όχι μόνο ότι μετά το 1974 δεν υπήρξαν πυρηνικά όπλα σε ελληνικό έδαφος, όχι μόνο ότι δεν υφίστανται τέτοια σχέδια, αλλά και ότι λίγο - πολύ δεν πρόκειται να υπάρξουν και στο μέλλον. Και όλα αυτά όταν το έγγραφο που παρουσίασε ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει ότι τα πυρηνικά έφυγαν από τον Αραξο μόλις το 2001.

Η συζήτηση που ξαναφουντώνει τώρα, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά και συνολικά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, τα ντοκουμέντα που μιλάνε για τις εγκαταστάσεις που είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν πυρηνικά, οι μελέτες ιδρυμάτων των ΗΠΑ που συγκαταλέγουν τον Αραξο σε μια από τις ελάχιστες τέτοιες στην περιοχή, ξεγυμνώνουν για μια ακόμα φορά την επικίνδυνη προπαγάνδα που έχει ως στόχο να αποκοιμίσει το λαό.

Εξάλλου, είναι και οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο ανατριχιαστικό δόγμα του ΝΑΤΟ για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», σε όλη τη σχετική στρατηγική του που από Σύνοδο σε Σύνοδο διασφαλίζει, όπως λέγεται στα ντοκουμέντα τους, πως η ιμπεριαλιστική συμμαχία «παραμένει πυρηνική δύναμη».

Αλλά και στις πιο πρόσφατες ΝΑΤΟικές αποφάσεις που δίνουν πλήρη κάλυψη για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία INF με τη Ρωσία για την απόσυρση των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς, που λειτουργούν μεταξύ άλλων και ως το επόμενο βήμα για να ξεδιπλωθούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για την «αντιπυραυλική ασπίδα» σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια και Μ. Θάλασσα, με στόχο τη Ρωσία.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι γνωστές προειδοποιήσεις της τελευταίας πως οι χώρες που φιλοξενούν τέτοιες υποδομές αποτελούν στόχο της δικής της πολεμικής μηχανής, όπως και αντίστοιχες δηλώσεις αξιωματούχων άλλων περιφερειακών δυνάμεων της περιοχής, όπως π.χ. το Ιράν, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο βαθύς είναι ο «λάκκος» των ανταγωνισμών μέσα στον οποίο και η σημερινή κυβέρνηση βάζει το λαό μας.

Οι εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό! Η χώρα, που και με την πρόσφατη «ανανεωμένη» Συμφωνία για τις βάσεις μετατρέπεται, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, «με τη βούλα», σε ορμητήριο των πολεμικών εξορμήσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι έτοιμη να... αναβαθμιστεί κι άλλο, υποδεχόμενη ακόμα και πυρηνικά όπλα, κάνοντας το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που έτσι και αλλιώς «καίνε» ήδη τους λαούς της περιοχής.

Η απαίτηση να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα, το αίτημα για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και λοιπές «λυκοφιλίες» του κεφαλαίου πρέπει να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, να αγκαλιάσουν όλο και περισσότερους, για να ορθωθεί τείχος απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις και την εμπλοκή.


ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΠΡΕΣΠΩΝ
Την Κυριακή τα εγκαίνια του Μουσείου για τη δράση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ στην περιοχή
  • Στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη διαμόρφωση του χώρου και την τοποθέτηση των δεκάδων εκθεμάτων

ΣΕΛ.  7


ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει επίθεση φασιστοειδών σε στέλεχος του ΚΚΕ

Κινητοποίηση την Παρασκευή στην πλατεία του Γέρακα


ΣΕΛ.  10
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Τώρα ξεσηκωμός ενάντια στις νέες χωματερές σε Φυλή και Γραμματικό

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στις 6 Νοέμβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος


ΣΕΛ.  17
ΣΥΡΙΑ
Ενισχύονται τα αμερικανικά στρατεύματα στις πετρελαιοπηγές

ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Κυβερνητικές «αλχημείες» και... «μια απ' τα ίδια» για το λαό

ΣΕΛ.  11


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org