Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Πολύτιμη προσφορά για ενδέκατο χρόνο

Πάνω από 100 παλαίμαχοι αγωνιστές έχουν γνωρίσει μέχρι σήμερα τη ζεστή φιλοξενία του

Με συνέπεια στην αποστολή του να παρέχει φροντίδα και στήριξη σε ηλικιωμένους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, σε αγωνιστές που έδωσαν όλη τους τη ζωή στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το «Σπίτι του Αγωνιστή» συμπληρώνει τον 11ο χρόνο λειτουργίας του. Διατηρώντας, σε όλη αυτήν την πορεία, ψηλά τον πήχη και τιμώντας έτσι έμπρακτα τη δρακογενιά της Αντίστασης.

Το Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης «Σπίτι του Αγωνιστή» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ΚΚΕ και αποτελεί κοινωφελές Ιδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργεί από το 2008 στις εγκαταστάσεις του στον Αγιο Δημήτριο, στην οδό Ομήρου 35. Σήμερα, οι φιλοξενούμενοί του φτάνουν τους 29.

Για την προσφορά, τη λειτουργία και τις προοπτικές του Ιδρύματος, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Στέλιο Λάμπρου, πρόεδρο του ΔΣ του ιδρύματος.

Ψηλά ο πήχης, κόντρα στις δυσκολίες

«Στα 11 χρόνια λειτουργίας του, το "Σπίτι του Αγωνιστή" έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 αγωνιστές οι οποίοι περνάνε τα χρόνια αυτά σε ένα περιβάλλον συντροφικό, με ιδιαίτερη φροντίδα. Η αξιολόγηση που έχει γίνει από τις οικογένειες και τους επισκέπτες είναι ότι αποτελεί ένα Ιδρυμα πρότυπης λειτουργίας, από την άποψη ότι δεν πρόκειται για μια "αποθήκη ψυχών", αλλά για έναν ζωντανό οργανισμό, με έγνοια να εξασφαλίζεται μια φυσιολογική, ενεργή ζωή για τους φιλοξενούμενους, που είναι μεγάλοι σε ηλικία», τονίζει ο Στ. Λάμπρου.

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος
Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος
Οπως σημειώνει, «πέρα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη φροντίδα, υπάρχει μέριμνα να διατηρείται η κοινωνικότητα της ζωής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται εκδηλώσεις, μουσικές και θεατρικές βραδιές, απαγγελίες, προβολές ταινιών. Αυτή η δραστηριότητα επεκτείνεται και έξω. Οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν στις μαζικές διαδικασίες, στις Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές της ΠΕΑΕΑ, των σωματείων συνταξιούχων. Ο αγωνιστής λοιπόν είναι ενεργός και στη σημερινή εποχή. Διαβάζει την εφημερίδα του, τα περιοδικά της Εθνικής Αντίστασης, ψηφίζει στις εκλογές».

Ξεχωριστή και πιο πρόσφατη στιγμή αποτέλεσε η οργανωμένη επίσκεψη στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου έγιναν ξενάγηση των φιλοξενουμένων στους χώρους, συναντήσεις με διεθνείς αντιπροσωπείες και ζεστή συζήτηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Ο ευρύτερος αυτός χαρακτήρας του ιδρύματος περιγράφεται άλλωστε και στην ιδρυτική του πράξη του 1984 όπου αναφέρεται: «Σκοπός του Ιδρύματος είναι η παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας, συμπαράστασης και περίθαλψης σε ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού, δημοκρατικού αγώνα του ελληνικού λαού».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ο Στ. Λάμπρου, «όχι μόνο δεν πέφτει ο πήχης των παρεχόμενων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά γίνεται καθημερινή προσπάθεια να ανέβει. Και αυτό, γιατί λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, με τα κριτήρια και στοιχεία που είναι ανάγκη όλοι να απολαμβάνουν σε αυτούς τους χώρους φροντίδας ηλικιωμένων».


Ο Δ. Κουτσούμπας με παλαίμαχους αγωνιστές που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στο χώρο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Ο Δ. Κουτσούμπας με παλαίμαχους αγωνιστές που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στο χώρο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ