Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τεχνογνωσία» και μακρά ιστορία στη φύλαξη πυρηνικών

Το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που επιβεβαιώνει έμμεσα την ύπαρξη πυρηνικών στον Αραξο μέχρι το 2001
Το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που επιβεβαιώνει έμμεσα την ύπαρξη πυρηνικών στον Αραξο μέχρι το 2001
Κόντρα στην προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, τα ίδια τα γεγονότα επαληθεύουν ότι πυρηνικά όπλα υπήρξαν στον Αραξο και ότι η συγκεκριμένη βάση διαθέτει τις υποδομές και την ετοιμότητα να τα φιλοξενήσει ξανά, καθιστώντας το λαό μαγνήτη μεγάλων κινδύνων.

Είναι άλλωστε γνωστή η επίκληση των λεγόμενων «συμβατικών υποχρεώσεων» της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όπως και η εκφρασμένη πρόθεση όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων να αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, έναντι της γείτονα και «συμμάχου» Τουρκίας.

Τον ισχυρισμό εξάλλου ότι μετά το 1974 δεν υπήρξαν πυρηνικά στον Αραξο διαψεύδει έγγραφο που δημοσιεύει η FAS.

Συγκεκριμένα, δίνει στη δημοσιότητα «Ειδική Διαταγή» του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (του αρμόδιου τμήματος για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που επιχειρεί στην Ευρώπη), με ημερομηνία 6 Απρίλη 2001, για την «απενεργοποίηση» μετά από λίγους μήνες (20/6/2001) της αμερικανικής 731 Μοίρας Υποστήριξης Πυρομαχικών, που έως τότε επιχειρούσε στον Αραξο (έχοντας την τέτοια τεχνογνωσία ενεργοποιήθηκε κατόπιν στο Αβιάνο της Ιταλίας), εκτιμώντας ότι τότε απομακρύνθηκαν και οι πυρηνικές βόμβες από εκεί.

Για την ιστορία, υπήρξε και «ρητή διαβεβαίωση» του υπουργείου Αμυνας ότι «το Μάιο του 2001 απομακρύνθηκαν και οι τελευταίες πυρηνικές κεφαλές από τη βάση στον Αραξο».

Υπάρχουν όμως και άλλες αμερικανικές πηγές, που φωτογραφίζουν τη μεταφορά των πρώτων τέτοιων βομβών στον Αραξο το 1961. Παραθέτουν, μάλιστα, την εξής λίστα τρόμου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πυρηνικών στην Ελλάδα στο διάστημα 1960 - 1989:

Η κεντρική αποθήκη ήταν στην Ελευσίνα. Πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους εδάφους - εδάφους τύπου «Honest John» ήταν αποθηκευμένες σε ειδικούς χώρους, φυλασσόμενους από κλιμάκια Αμερικανών στρατιωτών στην Αργυρούπολη, στο Περιβολάκι Λαγκαδά και τη Δράμα. Πυρηνικές οβίδες τύπου «8 inch howitzer» αποθηκεύονταν στα Γιαννιτσά. Πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους εδάφους - αέρος τύπου «Νike Hercules» ήταν διασπαρμένες σε Κερατέα, Κορωπί, Κατσιμίδι και Ερυθραία.

Σημειωτέον, η πληροφορία για τέτοια χρήση, τουλάχιστον της Ελευσίνας και του Λαγκαδά, επιβεβαιώνεται και από στελέχη που υπηρέτησαν τη δεκαετία του '80 στα εν λόγω σημεία. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές πηγές υπολογίζουν ότι σε αυτά τα 29 χρόνια, στην Ελλάδα, στους προαναφερθέντες αποθηκευτικούς χώρους, συνολικά στεγάστηκαν 164 πυρηνικές κεφαλές!

Η, δε, FAS δίνει την εξής εικόνα: Οι πρώτες βόμβες εισήχθησαν στην Ελλάδα τον Οκτώβρη 1960. Ακολούθησε εισαγωγή των κεφαλών για τους «Honest John» τον Δεκέμβρη 1961. Μετά ήρθαν τα «8 inch howitzer», με ημερομηνία εισαγωγής στη χώρα το διάστημα Απρίλης - Ιούνης 1962. Ακολούθησαν οι κεφαλές για τους «Νike Hercules», με διάστημα εισαγωγής Οκτώβρης - Δεκέμβρης 1963. Τα τέτοια στοιχεία της FAS φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβρη 1977.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ