Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοχλεί η δράση του ΚΚ Τουρκίας που καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επέμβαση

Το φύλλο της εφημερίδας του ΚΚ Τουρκίας που κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος
Το φύλλο της εφημερίδας του ΚΚ Τουρκίας που κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κομμουνιστές στην Τουρκία, που αντιτίθενται στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία, αναδεικνύει και το πρόσφατο κύμα διώξεων κατά της εβδομαδιαίας εφημερίδας του ΚΚ Τουρκίας «Boyun Egme» («Μην σκύβεις το κεφάλι»), που κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος, ενώ 16 μέλη του κόμματος που το διακινούσαν συνελήφθησαν (αφέθησαν αργότερα ελεύθεροι).

Συγκεκριμένα το φύλλο Νο 190 της 11ης Οκτώβρη (2 μέρες μετά την έναρξη της τουρκικής επέμβασης στις κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας με την κυνική ονομασία «Πηγή Ειρήνης»), που κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο και φωτογραφία που διατράνωνε «Κάτω τα χέρια από τη Συρία», κατασχέθηκε σε ελάχιστο χρόνο και οι διακινητές του διώχθηκαν.

Προβάλλοντας τη διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη, η εφημερίδα συμπλήρωνε στην πρώτη σελίδα: «Για την ανεξαρτησία και την αδελφότητα, όχι στις επεμβάσεις σε άλλες χώρες, όχι στην αποστολή στρατευμάτων, όχι στην υποστήριξη των τζιχαντιστών, όχι στις κρυφές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, όχι στο ΝΑΤΟ και στις ιμπεριαλιστικές βάσεις».

Ταυτόχρονα, το φύλλο περιελάμβανε σειρά από άρθρα που διαφώτιζαν τον λαό για τις πραγματικές αιτίες του πολέμου στη Συρία και γι' αυτό ακριβώς προκάλεσε την μήνιν του αστικού κράτους.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικό άρθρο με τίτλο «πρέπει να σταματήσουμε την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού» σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Σε κάθε σημείο του κόσμου ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για το ξαναμοίρασμά του σέρνει τον λαό στη μιζέρια, στο σκοτάδι και τον θάνατο. Στη γειτονική Συρία, ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια με την υποκίνηση των ΗΠΑ και η εισβολή αργότερα αποτελούν τρανό παράδειγμα. Αρχικά, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ όπλισε και η εξουσία του ΑΚΡ (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν) εκπαίδευσε ένα φανατικό κοπάδι το οποίο ρήμαξε τη χώρα. Επειτα, οι χώρες αυτές με τη δικαιολογία να βοηθήσουν για το χάος που οι ίδιες προκάλεσαν, έπεσαν πάνω από τη Συρία.

Αυτά που προκάλεσαν στον συριακό λαό ήταν ο θάνατος, η προσφυγιά και η μιζέρια. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ακόμη χώρες που περιμένουν εδώ και χρόνια στη σειρά, συγκρούονται για το τι θα κερδίσουν από τη Συρία».

Σε άλλο άρθρο εξηγείται γιατί για τα δεινά των λαών η αιτία είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Αναφέρεται: «Ζούμε σε ένα σύστημα φτιαγμένο πάνω στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η ανισότητα που δημιουργεί η εκμετάλλευση εμφανίζεται σε κάθε τομέα της ζωής μας. Τα αφεντικά τρέφονται από αυτήν την ανισότητα και γεμίζουν έτσι τις τσέπες τους. Δεν μιλάμε μόνο για την εκμετάλλευση του ανθρώπου σαν να είναι δούλος, αλλά και της φύσης μέχρι και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ολα αυτά που έφεραν τον κόσμο στην κατάσταση του να μην μπορεί να ζήσει, στέκονται απέναντί μας ως το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος» και καταλήγει πως «για να γλιτώσουμε από το σάπιο αυτό σύστημα πρέπει πρώτα να εξαλείψουμε όλες αυτές τις ανισότητες. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, εισβολές και λεηλασίες, για έναν κόσμο ανθρώπινο και ισότιμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ