Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
Σε μόνιμη ετοιμότητα για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων

Συγκαταλέγεται στις βάσεις της Ευρώπης που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές

Συναγερμό και αγωνιστική επαγρύπνηση επιβάλλει η συζήτηση που αναθερμαίνεται το τελευταίο διάστημα, για το ενδεχόμενο της εκ νέου μεταφοράς και αποθήκευσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον Αραξο, σε περίπτωση που αποφασιστεί η μετακίνησή τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις του Αραξου χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον μέχρι το 2001 για αποθήκευση πυρηνικών όπλων, ενώ η βάση διαθέτει και σήμερα τέτοιες «θέσεις» έτοιμες για χρήση, είτε αυτό αποφασιστεί στο πλαίσιο της κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας, είτε ως απόφαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για διασπορά πυρηνικών όπλων σε νέες τοποθεσίες στην Ευρώπη, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα καταρχάς στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τους «New York Times» στις 14/10 έγινε σύσκεψη στην Ουάσιγκτον κυβερνητικών αξιωματούχων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, με θέμα ακριβώς το πού θα πάνε τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα στην Τουρκία εδώ και 60 χρόνια, από το 1959. Στο Ιντσιρλίκ υπολογίζεται ότι φυλάσσονται σήμερα 40 με 50 βόμβες «B-61».

Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», τον Σεπτέμβρη του 2017
Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», τον Σεπτέμβρη του 2017
Οι βόμβες αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου περίπου 150 τέτοιων όπλων, που είναι διασπαρμένα σε Βέλγιο, Ιταλία (σε δυο βάσεις), Γερμανία και Ολλανδία.

Αρα, μαζί με την Τουρκία, υπάρχουν σήμερα αμερικανικές πυρηνικές βόμβες σε 5 χώρες του ΝΑΤΟ, σε 6 βάσεις. Ο σχεδιασμός των Αμερικανών μέχρι και πριν από λίγο καιρό ήταν να στείλουν σε λίγα χρόνια στο Ιντσιρλίκ ένα «μεγάλο φορτίο» από τις νέου τύπου βόμβες «B61-12», αλλά πλέον όλα τα σενάρια έχουν μπει, καταπώς φαίνεται, στο τραπέζι.

Ετοιμες υποδομές

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», με το θέμα καταπιάστηκε η ίδια η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists - FAS), που επισήμως «παρέχει επιστημονική ανάλυση και λύσεις για την προστασία από καταστροφικές απειλές κατά της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας».

Σύμφωνα με ανάλυση της FAS, οι βόμβες του Ιντσιρλίκ φυλάσσονται εντός υπόστεγων, σε «θόλους» («Vault») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System). Πρόκειται για κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Η FAS υπολογίζει ότι στο Ιντσιρλίκ υπάρχουν σήμερα 21 τέτοιοι θόλοι με δυνατότητα αποθήκευσης έως 84 βομβών. Εστιάζει, δε, σε ένα σενάριο ότι οι βόμβες του Ιντσιρλίκ θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε 96 - όπως τις υπολογίζει - άδειες θέσεις («slots») στους ενεργούς θόλους WS3 σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία. Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν 25 επιπλέον άδεια και ανενεργά WS3 με χώρο για 100 βόμβες στη βάση της RAF στο Lakenheath της Βρετανίας.

Το γράφημα της FAS όπου αποτυπώνονται οι βάσεις που φιλοξενούν ή μπορούν να αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα σε Ευρώπη και Τουρκία, ανάμεσά τους και ο Αραξος
Το γράφημα της FAS όπου αποτυπώνονται οι βάσεις που φιλοξενούν ή μπορούν να αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα σε Ευρώπη και Τουρκία, ανάμεσά τους και ο Αραξος
Ωστόσο, η FAS παραθέτει και ένα γράφημα με χώρες, οι οποίες επίσης διαθέτουν εγκαταστάσεις με θόλους WS3 και σε προηγούμενες περιόδους φιλοξενούσαν πυρηνικά όπλα. Στο γράφημα περιλαμβάνεται και η βάση του Αραξου.

Αλλες αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τέτοιων θόλων WS3 στην αεροπορική βάση του Αραξου (με την ανάπτυξή τους να ολοκληρώνεται το 1997) σε 6 από 26 υπόστεγα αεροσκαφών, με ικανότητα αποθήκευσης συνολικά 24 βομβών! «Η τέτοια πληροφορία δεν κρίνεται αναληθής», σημειώνουν με νόημα παράγοντες με γνώση του θέματος...

«Δεν είδαν, δεν άκουσαν» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενισχυτικά στα παραπάνω, θυμίζουμε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου.

Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν στη βάση ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ...«ειδικών όπλων». Για το θέμα είχε ενημερωθεί και το ΓΕΑ επίσης με απόρρητο έγγραφο.

Η εκτίμηση που γινόταν ήδη από τότε είναι ότι ο Αραξος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά.

Θόλος («Vault») τύπου WS3 με πυρηνική βόμβα, έτοιμη να φορτωθεί σε αεροσκάφος εντός υπόστεγου
Θόλος («Vault») τύπου WS3 με πυρηνική βόμβα, έτοιμη να φορτωθεί σε αεροσκάφος εντός υπόστεγου
Την ίδια ακριβώς περίοδο (Σεπτέμβρης 2017) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απ' τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τόνιζε: «Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Ακολούθησαν πολλές ακόμα σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ, ενώ στις 17 Μάη 2018 επισκέφτηκε τη βάση, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, μετά από μια μεγάλη περίοδο σιωπής, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσκιζε τα ρούχα της ότι «μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε - θα έλεγε κανένας - αμερικανικό ειδικό συμφέρον».

Τα ίδια επανέλαβε πρόσφατα και ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης ΝΔ, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών στη βάση και απάντησε ότι «δεν ξέρω κάτι τέτοιο» και ότι «δεν υπάρχουν πυρηνικά στη βάση του Αραξου».


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org