Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
«Αλλαξε ο Μανωλιός» η στάση και της κυβέρνησης ΝΔ

Οπως έκανε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ, τους παραπέμπει στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν ακόμα και τα στοιχειώδη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
«Μια απ' τα ίδια» είναι η στάση και της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», οι οποίοι, απολυμένοι από το 2016, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ούτε επίδομα ανεργίας!

Ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης, απαντώντας χτες στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, παρέπεμψε - όπως και οι προηγούμενοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν δίστασε να εμφανίσει το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τα συνδικάτα, ως «δικαίωση» συνολικά των εργαζομένων στις πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο δημοσίευσε την απόφασή του να κηρύξει σε πτώχευση την εταιρεία στις 2 Απρίλη. Ο σύνδικος ξεκίνησε να στέλνει τις καταγγελίες συμβάσεως εργασίας τον Ιούλη (διαδικασία που ακόμα συνεχίζεται), στις οποίες αντί να αναγράφεται η τρέχουσα ημερομηνία, αναγράφεται η 2η Απρίλη. Δηλαδή πρόκειται για αναδρομική καταγγελία σύμβασης και οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν απολύσεις οι οποίες φέρονται να έγιναν ακόμα και πριν από 6 μήνες!

Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα δικαιώματα και δεδουλευμένα τους από το 2016, τώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και νέο σκόπελο, καθώς η ενέργεια του συνδίκου θα έχει επιπτώσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας: Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ο εργαζόμενος οφείλει να καταθέσει αίτηση μέχρι και 40 μέρες μετά την απόλυση, διαφορετικά χάνει το δικαίωμα, ή θα πρέπει να μπει σε νέα διαδικασία για να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για την εκπρόθεσμη αίτηση.

Ο υφυπουργός, απαντώντας για τα μέτρα που θα πάρει προκειμένου να εφαρμοστούν ακόμα και τα στοιχειώδη για τους εργαζόμενους, απάντησε ότι για όλα αυτά «υπάρχει νομολογία» και θα κριθούν στα δικαστήρια, προσθέτοντας πως πρόκειται για «ένα θέμα γενικότερο που ως υπουργείο εξετάζουμε και θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες ενέργειες. Οπως γνωρίζετε, και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπάρχουν σχετικά άρθρα τα οποία έρχονται να στηρίξουν την εργασία σε αυτές τις επιχειρήσεις».

«Πανομοιότυπες με αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο Χρ. Κατσώτης τις απαντήσεις του υφυπουργού. Δίνοντας δε απάντηση στην προσπάθειά του να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο ως προς το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «είναι οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων», γι' αυτό και βρίσκονται στο πόδι με απεργιακούς αγώνες οι εργαζόμενοι της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σειρά νέων αντιδραστικών ρυθμίσεων στους ΟΤΑ, σε βάρος των εργαζομένων(2023-03-01 00:00:00.0)
«Χτίζουν» βήμα βήμα το σύστημα των «τριών πυλώνων»(2020-03-10 00:00:00.0)
Ανέδειξαν την εργοδοτική ασυδοσία που φουντώνει στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής(2019-10-18 00:00:00.0)
Δουλεύουν στοχοπροσηλωμένα τη λεπίδα του νόμου - λαιμητόμου(2019-03-08 00:00:00.0)
Ντύνει με φιλεργατική «προβιά» τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική(2018-07-05 00:00:00.0)
Μία από τα ίδια(2004-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ