Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ντύνει με φιλεργατική «προβιά» τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική

Με τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προσδώσει τον απατηλό τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», επιχειρώντας να πείσει για το «φιλεργατικό» της προφίλ, όταν την ίδια ώρα εντείνει την άγρια επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Για να το πετύχει, αξιοποιεί ορισμένες επιμέρους και υποτυπώδεις θετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ωστόσο αποτελούν στην πράξη «κενό γράμμα», αφού παραμένει το κύριο, η πολιτική που διατηρεί σε πλήρη ισχύ και ενισχύει συνεχώς όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, εξάλλου, εισάγονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η πρόβλεψη στο πρώτο άρθρο του ότι πλέον το «δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επομένου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα» και όχι τον ίδιο μήνα που γίνεται η κατάθεση της αίτησης, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Δηλαδή, όπως επισήμανε χτες ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δεν φτάνει ο σφαγιασμός των συντάξεων, που έχει φτάσει ένα ΑΕΠ, αλλά τώρα «τρώνε» και μία σύνταξη ακόμα! Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τη διάταξη και απαίτησε την απόσυρσή της.

Λόγια του αέρα με νομοθετημένη την «ευελιξία», τις εργολαβίες και τα «δουλεμπορικά»

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το παράδειγμα των ρυθμίσεων που αφορούν την αδήλωτη εργασία και τα μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους (έλεγχοι, πρόστιμα, διοικητικές κυρώσεις).

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Εφη Χαλιού, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν τουλάχιστον κοροϊδία απέναντι στους 5.000 εργαζόμενους στις τράπεζες που δουλεύουν κάτω από τέτοιο καθεστώς. Οπως τόνισε, στις τράπεζες «ένας στους τρεις εργαζόμενους που δουλεύουν στα τμήματα της ρύθμισης των "κόκκινων δανείων" κ.λπ. είναι μέσω τρίτων εταιρειών (...) Υπάρχουν συνολικά 8 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες, για εργαζόμενους που κάνουμε την ίδια εργασία. Ιση εργασία με άνιση αμοιβή». «Η ύπαρξη των ελαστικών μορφών εργασίας εξυπηρετεί τα ίδια τα σχέδια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι από τη στιγμή που είναι νομοθετημένες οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι εργολαβίες, τα «δουλεμπορικά» γραφεία, τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.

Επιχειρώντας να απαντήσει, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η σύμβαση έργου ως νομική κατασκευή υπάρχει για να καλύψει περιπτώσεις της οικονομικής δραστηριότητας και καταρχήν, από μόνη της, δεν είναι κάτι κακό»!

Καμιά απάντηση για την εφαρμογή των ΣΣΕ από εργολάβους

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Χρ. Κατσώτης προκάλεσε την υπουργό Εργασίας, η οποία διατείνεται ότι είναι υπέρ των ΣΣΕ, της υποχρεωτικότητας και της επεκτασιμότητάς τους, να απαντήσει: «Ο εργολάβος που έχει προσωπικό σε μια επιχείρηση, οφείλει να εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση; Το λέτε αυτό; "Ιδού η Ρόδος"!». Δεν πήρε φυσικά καμία απάντηση...

Σε ό,τι αφορά δε τα άρθρα που αφορούν τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν προστατεύονται από την εργασιακή κόλαση με την αναγραφή τους στο σύστημα «Εργάνη». «Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, δουλεύουν κανονικά, αξιοποιούνται σε θέσεις εργασίας και παράγουν πλούτο με 300 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος και αυτό δεν το αγγίζετε καθόλου», επισήμανε. Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα θα μείνουν, πρόσθεσε, και τα μέτρα για την προστασία εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, αφού πρώτα και κύρια δεν υπάρχει προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε επίσης και χτες τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την επιτροπεία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών, με τις οποίες διαιωνίζεται η κυριαρχία των ΜΚΟ, ενώ εισάγεται και ο θεσμός του «επαγγελματία επιτρόπου», δηλαδή το να δίνεται η επιτροπεία των ανήλικων παιδιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση που είναι σημαιοφόρος της προώθησης των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και «δίνει γην και ύδωρ» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τις επεμβάσεις τους σε βάρος των λαών, που δημιουργούν το κύμα των προσφύγων, πάει πολύ να εμφανίζεται τώρα ως προστάτης των προσφυγόπουλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (11/7/2018)
Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή των τροπολογιών για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στα νησιά (10/7/2018)
Σημαντική πρωτοβουλία - συμβολή στην πάλη συνταξιούχων και νησιωτών (7/7/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org