Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Με απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, οι εργαζόμενοι και μαζί τους συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και νέες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στην Ξάνθη, τα ταξικά σωματεία περιφρούρησαν την απεργία στα πολυκαταστήματα του εμπορικού κέντρου. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στηρίζοντας την κινητοποίηση που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου για τα οξυμένα προβλήματα και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Στη Δυτική Μακεδονία, μαζική ήταν η παρουσία των σωματείων στην απεργιακή περιφρούρηση στα ορυχεία της ΔΕΗ και στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V. Ως συνήθως, εξαφανισμένοι ήταν οι κατ' επάγγελμα απεργοσπάστες συνδικαλιστές των ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, «Σπάρτακου» και οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις αλλά και στη σημερινή κινητοποίηση, στις 4 μ.μ., στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε μια σειρά από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας: Σέρρες, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Πολύγυρο, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα και Λιμένα Θάσου.

Σε Ηπειρο - Κέρκυρα - Λευκάδα

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο, με εκατοντάδες μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμής του, εργαζόμενοι στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», από τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη συγκρότησαν απεργιακές φρουρές, περιφρουρώντας την απεργία σε μεγάλους χώρους δουλειάς του νομού, έξω από τις πύλες του «Νιτσιάκου», στα σούπερ μάρκετ «Market In», σε εργοτάξια κατασκευών κ.α. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη Φοιτητικών Συλλόγων και του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας. Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε διαδήλωση. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τη σημερινή κινητοποίηση ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ.

Στην Πρέβεζα, από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι και νέοι βρέθηκαν στα Δικαστήρια για να συμπαρασταθούν σε αγωνιστές εργάτες - συνδικαλιστές που δικάζονται επειδή υπερασπίστηκαν λαϊκή κατοικία συναδέλφου τους. Ακολούθησαν απεργιακή συγκέντρωση στον Φόρο και πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στον Αγιο Μηνά πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας. Ο πρόεδρός του, Αλέξανδρος Βεροιώτης, μεταξύ άλλων κατήγγειλε τη «νέα δημοτική αρχή Λευκάδας, που αρχίζει να ψιθυρίζει τον "μονόδρομο" της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντίστοιχα σχέδια ιδιωτικοποίησης έχει και για το νερό, κάτι που είχε αποτραπεί πριν από μερικά χρόνια με κινητοποιήσεις». Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κέρκυρα, στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων, επιβεβαιώνοντας τη συσπείρωση νέων δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο. Για άλλη μια φορά έλαμψαν διά της απουσίας τους οι εκπρόσωποι του εργατοπατερισμού. Μεταξύ των μπλοκ που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων «Louis» απαίτησαν εκτός των άλλων πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους κατά τη διαδικασία μεταβίβασης των ξενοδοχείων σε νέα εκμετάλλευση, διεκδικώντας και για την περίπτωσή τους την εφαρμογή όλων όσα έχουν εφαρμοστεί σε ανάλογες περιπτώσεις στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, μετά από αγώνες των εργαζομένων και του Σωματείου τους.

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώθηκαν επίσης από τα Εργατικά Κέντρα σε Αρτα και Ηγουμενίτσα.

Στη Θεσσαλία

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στη Θεσσαλία, με τη μάχη της απεργίας να δίνεται από τα ξημερώματα σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς, σε συνθήκες ακόμα πιο έντονης εργοδοτικής τρομοκρατίας σε σχέση με την προηγούμενη απεργία, η συνέχεια δόθηκε στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Σωματείων σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας και στις πορείες που ακολούθησαν.

Σε όλες τις συγκεντρώσεις έγινε κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις θεσσαλικές πόλεις εναντίον της ανανέωσης της Στρατιωτικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ και της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Χτες Πέμπτη, τη σκυτάλη του αγώνα παρέλαβαν οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και πορεία στους δρόμους της πόλης, στο πλαίσιο και του πανελλαδικού δεκαήμερου δράσης.

Στην Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου

Στο Ηράκλειο, από νωρίς το πρωί τα σωματεία περιφρούρησαν την απεργία σε επιχειρήσεις και εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, σε γιαπιά, σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Στο απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας ξεχώριζε η παρουσία εργαζομένων από μεγάλα εργοτάξια, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις τροφίμων, εργαζομένων από την Ανακύκλωση, τα «κοινωφελή» προγράμματα, σχολικών καθαριστριών, εργαζομένων των ΔΕΥΑ. Εκτός από το σημερινό συλλαλητήριο ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη διοικήσεων σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων για την εκτίμηση των απεργιακών μαχών και το σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

Στην Κω, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το δημαρχείο. Αντιπροσωπεία των απεργών παρέδωσε στον δήμαρχο υπόμνημα με τα αιτήματα των συνδικάτων για μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με άμεση ή έμμεση σχέση με την «Thomas Cook», ενώ ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Καταγγέλθηκαν επίσης οι απολύσεις 7 εποχικών εργαζομένων από τον όμιλο Πατεράκη στην Καρδάμαινα, που έγιναν για να μειωθεί προσωπικό μετά την πτώχευση της «Thomas Cook», ενώ το ξενοδοχείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του έως τις 28 Οκτώβρη. Κλιμάκιο απεργών και μελών του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας προκειμένου η διεύθυνση του ξενοδοχείου να πάρει πίσω τις άδικες απολύσεις. Οπως κατήγγειλαν, ωστόσο, από τη μεριά της διεύθυνσης έγινε σαφές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις! Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε τριμερή στο υπουργείο Εργασίας και καλεί όσους εργαζόμενους αντιμετωπίσουν παρόμοια κατάσταση να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο.

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Σάμο. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στους εμπορικούς δρόμους και στην παραλιακή της πόλης, καταλήγοντας στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση. Παράλληλα, στηρίχθηκε το κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου του νησιού για κινητοποίηση με αιχμή το Προσφυγικό και την Υγεία στις 15 Οκτώβρη.

Στη Μυτιλήνη, από τα ξημερώματα οι δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Οπως καταγγέλλουν, στο εργοτάξιο της «Fraport» στο νέο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ο υπεύθυνος του εργοταξίου προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εμποδίσει με απειλές την ενημέρωση των εργαζομένων. Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΤΕ, μετά από παρέμβαση του σωματείου ΠΕΤ ΟΤΕ Λέσβου και του Εργατικού Κέντρου. Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς πραγματοποιήθηκε πορεία στην κεντρική αγορά της πόλης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Χανιά, Λήμνο, Ικαρία κ.α.

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Στο Αγρίνιο, από νωρίς δόθηκε η μάχη στον κλάδο των Κατασκευών για την περιφρούρηση της απεργίας. Στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν με τα πανό τους οι εργαζόμενοι στα 8μηνα της «κοινωφελούς εργασίας» του δήμου Αγρινίου, οι οικοδόμοι, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη φύλαξη και την καθαριότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου κ.ά. Την απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε η Κατερίνα Λιόντου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο, όπου 47 εργαζόμενοι πρόκειται να απολυθούν λόγω λήξης των συμβάσεών τους. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη Λαμία, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, νέοι και συνταξιούχοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, την ίδια ώρα που οι εργατοπατέρες του περιβόητου «Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας», απογειώνοντας την υπονόμευση, δεν πραγματοποίησαν ούτε καν απεργιακή συγκέντρωση.

Στην Εύβοια, απεργιακές οργανώσεις από πρωτοβάθμια σωματεία οργανώθηκαν σε Χαλκίδα, Κάρυστο, Αλιβέρι και Ιστιαία.

Σε Λαύριο και Ελευσίνα

Μαζική και δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Ακολούθησε πορεία στο λιμάνι Λαυρίου, σε αλληλεγγύη με την απεργία των ναυτεργατών.

Συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων και πορεία στους δρόμους της πόλης έκαναν οι απεργοί στην Ελευσίνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ