Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Ολοι στο δρόμο του αγώνα! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!
  • Πολύμορφη δράση ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας για τις βάσεις
  • Ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για τη συγκέντρωση στις 2/10

Καμπάνια ενημέρωσης και δράσης με σύνθημα «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ"» πραγματοποιούν η ΕΕΔΥΕ και άλλοι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αναδεικνύοντας τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής από την ανανέωση της Συμφωνίας που δρομολογείται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα, οπότε και επισκέπτεται προς τούτο την Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση ανάπτυξης πολύμορφης δραστηριότητας, που θα κορυφωθεί την Τετάρτη 2 Οκτώβρη με μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη ΣΑΑΣ στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία, πάρθηκε σε πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα και κατέληξε στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και σε ένα πλαίσιο αγωνιστικών αντιιμπεριαλιστικών πρωτοβουλιών.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών με στόχο το κείμενο να φτάσει σε χώρους δουλειάς, σχολεία, αμφιθέατρα, γειτονιές.

Ολοι στο δρόμο του αγώνα!

Με ανακοίνωση - κάλεσμα για τη συγκέντρωση στις 2 Οκτώβρη, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις απαιτεί: «Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις» και καλεί το λαό στο δρόμο του αγώνα, για «να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που ετοιμάζεται να υπογράψει και να ενισχύσει η κυβέρνηση της ΝΔ (...) πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να αναπτύξουμε, να κλιμακώσουμε την πάλη μας και να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, που έρχεται στην Αθήνα αρχές Οκτώβρη. Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών».

Εξηγεί ότι «η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ, όπως τη λένε, υπογράφηκε το 1990, ανανεώνεται κάθε χρόνο από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις και σήμερα σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη βάση της Σούδας και τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τις βάσεις: Drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, "ιπτάμενων κατασκόπων" στο Ακτιο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που προορίζεται για τη συγκέντρωση ευρωατλαντικών στρατευμάτων και τη μετακίνησή τους στα ρωσικά σύνορα, ενώ είναι γνωστό πως έχει ετοιμαστεί η υποδομή για αποθήκευση πυρηνικών στον Αραξο».

Καταγγέλλει ότι «πρόκειται για ορμητήρια πολέμου του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού», όπως αποδεικνύει η Ιστορία: «Δεν ξεχνάμε: Η βάση της Σούδας αποδείχθηκε αιχμή του δόρατος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας. Περιλαμβάνει μεγάλη αεροπορική βάση, λιμάνι και εγκαταστάσεις που στηρίζουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροσκάφη, τα πυρηνικά υποβρύχια, τα αεροπλανοφόρα που ξερνάνε το θάνατο κατά των λαών».

Η ανακοίνωση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι «διαμορφώνεται ένας θανατηφόρος ιστός, που εμπλέκει την Ελλάδα πολύ βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας και Κίνας για τις ενεργειακές πηγές και αγωγούς, συνεχίζονται οι πόλεμοι στη Συρία και τη Λιβύη, γίνονται πολεμικές προετοιμασίες στον Περσικό Κόλπο, το Ισραήλ δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό και κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές και αυτό φαίνεται ήδη από τη θετική απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική πολυεθνική δύναμη στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν».

Μεγάλοι είναι και οι κίνδυνοι για το λαό. Οπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα: «Η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τις ΗΠΑ στα "κράτη ανάσχεσης" μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Εχει στοχοποιηθεί και προκαλεί ανατριχίλα η προειδοποίηση Πούτιν πως η Ρωσία θα πλήξει αμερικανικές βάσεις που στρέφονται κατά της ασφάλειάς της.

Οι προκλητικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, πως η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εγγυώνται την ασφάλεια και την ειρήνη, είναι "παραμύθια της Χαλιμάς", προσβάλλουν και υποτιμούν το λαό μας.

Υπάρχει πλούσια πείρα που αποδεικνύει τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Εχουν εγκληματικές ευθύνες για την επιβολή της χούντας στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή μας, για δεκάδες επεμβάσεις και πολέμους κατά των λαών.

Ο λαός μας είναι περήφανος, έχει βαθιά αντιιμπεριαλιστική παράδοση και θα τραβήξει μπροστά, στο δρόμο του αγώνα, σε σύγκρουση με τους μηχανισμούς της χειραγώγησης, καταδικάζοντας τις προκλητικές παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ που οργώνει τη χώρα μας ως νέος Πιουριφόι.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Στην πράξη επιβεβαιώνεται πως η αντιλαϊκή πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, χτυπάει το απεργιακό δικαίωμα και τα άλλα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Δίνουμε σε όλα τα μέτωπα το αγωνιστικό μας "παρών". Ο λαός μας να πιστέψει και να δείξει τη δύναμή του.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ KAI ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Να καταγγελθεί η Ελληνοαμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας".

Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες ΑμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.

Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Σύσκεψη της ΕΔΥΕΘ

Αντίστοιχη σύσκεψη, με στόχο να εκφραστεί η αντίθεση του λαού στην πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, διοργανώνει και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 25/9, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και καλεί σε συμμετοχή όλες τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς των επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ