Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίος «αποχαιρετισμός» στην σ. Νίτσα Γαβριηλίδου

Η Νίτσα Γαβριηλίδου
Η Νίτσα Γαβριηλίδου
Πλήθος κόσμου, συντρόφων, φίλων και συναγωνιστών αποχαιρέτησε χτες στην πολιτική της κηδεία, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, την σ. Νίτσα Γαβριηλίδου. Εκ μέρους της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, της οποίας η Νίτσα Γαβριηλίδου υπήρξε Γραμματέας, την αποχαιρέτησαν η Γεωργία Μαχαίρα και ο Λάζαρος Κυρίτσης. Το «παρών» στην κηδεία έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) ο πρόεδρός του, Σπύρος Χαλβατζής.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο της Νίτσας Γαβριηλίδου:

«Εφυγε από τη ζωή η συντρόφισσα Νίτσα Γαβριηλίδου, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) επί σειρά ετών. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κοκκινιά του Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς της το 1920 ως πρόσφυγες από τον Καύκασο της Ρωσίας.

Ηταν κόρη του Κώστα Γαβριηλίδη, Γραμματέα του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, ο οποίος πήρε μέρος στην ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), ενώ από τη δικτατορία του Μεταξά και μετέπειτα πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές και τις εξορίες σε Ανάφη και Κέρκυρα. Με τις μαζικές συλλήψεις του Ζέρβα το 1947 εξορίζεται σε Ικαρία, Μακρόνησο και Αη Στράτη, όπου απεβίωσε.

Η Νίτσα Γαβριηλίδου οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943, όταν ήταν στο Γυμνάσιο του Κιλκίς, ενώ τον Μάιο του 1944 έφτασε στην "Ελεύθερη Ελλάδα" για να συναντήσει τον πατέρα της. Μαζί με όλη την οικογένειά της, που είχαν κατέβει στην Αθήνα μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές Θεμιστοκλέους μετά τον Δεκέμβρη του 1944. Παρέμεινε για πολλά χρόνια εξόριστη στα στρατόπεδα της Χίου, του Τρίκερι, της Μακρονήσου και πάλι πίσω στο Τρίκερι. Το 1956 κατόρθωσε να διαφύγει στη Γαλλία, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της "Μακρόνησος - Απόψε χτυπάνε τις γυναίκες" (2004) ανέδειξε ιδιαίτερα τις θυσίες, τα βασανιστήρια αλλά και την αγωνιστική στάση των γυναικών στις φυλακές και στις εξορίες.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ