Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με το μελάνι της σουπιάς προσπαθεί να καθησυχάσει εργαζόμενους και συνταξιούχους

Σόου με συμπρωταγωνιστή την ηγεσία του υπουργείου, για τον εξωραϊσμό του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου που προκαλεί μαζικές αντιδράσεις

Από τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Από τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας
Την ώρα που το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο δεν αφήνει «πέτρα πάνω στην πέτρα» σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, χτυπώντας παραπέρα τους μισθούς και ενισχύοντας την ήδη τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε χτες με θράσος το παραμύθι ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση της «πλήρους απασχόλησης» και στο χτύπημα της «αδήλωτης εργασίας»!

Στην πραγματικότητα, με τη χτεσινή επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να συγκαλύψει την αντεργατική ουσία των προωθούμενων μέτρων, παρουσιάζοντας ως φάρμακο το φαρμάκι που σερβίρει στους εργαζόμενους.

«Εχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο δραστικά», είπε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς βέβαια να παραλείψει να υποσχεθεί ακόμα ένα «πλέγμα κινήτρων» για να ενθαρρυνθεί - όπως είπε - η πλήρης απασχόληση.

Πίσω από τα παχιά λόγια και το μελάνι που αμολάει η κυβέρνηση, κρύβεται η συνέχιση και κλιμάκωση της ίδιας πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της «ανάπτυξης», που προϋποθέτει διεύρυνση της «ευελιξίας», καθήλωση και μείωση των μισθών, συνδικάτα κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο κράτους και εργοδοσίας.

Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι και τις άλλες εξαγγελίες της κυβέρνησης, για «τη δημιουργία Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων που θα συνοδεύεται από φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα», αλλά και για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην Ασφάλιση κατά 5 μονάδες (25% στην Κύρια Ασφάλιση), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα αφορά μόνο τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την αύξηση κατά 12% του κόστους της υπερωρίας της μερικής απασχόλησης (πέραν δηλαδή του συμφωνημένου ωραρίου) ως μέσο ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης και ως εμπόδιο στους εργοδότες να συνάπτουν συμβάσεις «ψευδο-μερικής» απασχόλησης.

Πρόκειται για αποσπασματικά μέτρα, που αποβλέπουν περισσότερο στη ρύθμιση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και όχι στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Η δραματική αύξηση της μερικής απασχόλησης και η συνακόλουθη μείωση του «κόστους» για τους εργοδότες, όπως και η αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, που ανθίζει στη βάση της μερικής απασχόλησης, βασίστηκαν στην υπονόμευση και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην οποία έχει πρωτοστατήσει και η ΝΔ, ενώ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή.

Η θεσμοθέτηση της «ευελιξίας», των συμβάσεων ακόμα και μίας μέρας, της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, η κατάργηση ακόμα και της στοιχειώδους προστασίας για τους εργαζόμενους, είναι το «λίπασμα» για τη διόγκωση της μερικής απασχόλησης, όπως και της παράνομης - υποδηλωμένης εργασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο σήμερα γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό και δυσμενές για τους εργαζόμενους, ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης το 2018 είχε υποχωρήσει κατά 36,15% σε σύγκριση με το 2011. Πάνω σε μια τέτοια «νομιμότητα», την οποία επικαλείται ο Κυρ. Μητσοτάκης, το ύψος της μερικής απασχόλησης στους μισθωτούς έφτασε το 30%, ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός τους είναι κάτω από τα 400 ευρώ μεικτά.

Κατά τ' άλλα, θέλοντας να πείσει ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει την ...«κοινωνική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως σύντομα θα αποδοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας με τα νέα αυξημένα ποσά αναπλήρωσης (από 50% στο 70%).

Η (προεκλογική) ψήφιση αυτής της διάταξης έγινε δυνατή μόνο κάτω από την πίεση των αγώνων του συνταξιουχικού κινήματος και μπροστά στο αίσχος που είχε διαμορφώσει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος εκμηδένιζε τις συντάξεις χηρείας. Και βέβαια, η όποια αναπροσαρμογή δεν αναιρεί τις ευθύνες της ΝΔ, που μακέλεψε και αυτή συνολικά τις παλιές συντάξεις, μαζί και τις συντάξεις χηρείας, με απανωτές περικοπές πριν από το 2015.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμώνεται με θράσος τον «προστάτη» των εργασιακών δικαιωμάτων...(2017-11-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κατρακύλα των μισθών(2013-05-21 00:00:00.0)
Κάνουν πάμφθηνους εργάτες(2013-03-14 00:00:00.0)
Αδίστακτοι μέχρι το τέλος(2011-06-22 00:00:00.0)
Αναμέτρηση για ασφάλιση και μισθούς(2007-12-16 00:00:00.0)
Κήρυξαν πόλεμο!(2007-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ