Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απροκάλυπτη επέμβαση της εργοδοσίας ενάντια στην απεργία

Το γεγονός ότι η εργοδοσία έχει χρεώσει το ρόλο της υπονόμευσης της απεργιακής κινητοποίησης στους εργατοπατέρες της ηγετικής ομάδας των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν προχωρά και η ίδια σε άμεσες παρεμβάσεις ενάντια στην απεργία.

Ωμή αντιαπεργιακή παρέμβαση των εφοπλιστών

Χαρακτηριστική είναι η ωμή και προκλητική παρέμβαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο οποίος με επιστολή του προς την ΠΝΟ, μία μόλις μέρα μετά την απόφαση για συμμετοχή των ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία στις 24/9, καλεί σε... «επανεξέταση» της απεργιακής απόφασης. Οι εφοπλιστές επικαλούνται την «τουριστική περίοδο» και ισχυρίζονται ότι... το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο δεν θίγει τους ναυτεργάτες!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν την πρόκληση και υπογραμμίζουν:

«Οι εφοπλιστές με την κυβέρνηση της ΝΔ θέλουν να καλλιεργήσουν τον συντεχνιασμό ότι τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου "δεν πιάνουν" τους ναυτεργάτες. Στην πράξη, αυτό που επιβεβαιώνεται στο πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα είναι ότι κανένας κλάδος δεν μένει στο απυρόβλητο. Οι εφοπλιστές με την κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστατούν στο να συντρίψουν τις ΣΣΕ, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, να εντείνουν την εργοδοτική τρομοκρατία στα καράβια, μετατρέποντάς τα σε σύγχρονες γαλέρες, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους.

Την απάντηση στην επιθετικότητα των εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου, που αναδεικνύεται και με το πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα της ΝΔ, θα τη δώσουν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτέμβρη».

Τέλος, καλούν τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, να περιφρουρήσουν τον απεργιακό αγώνα στους καταπέλτες των πλοίων, να τσακίσουν με συμμετοχή τους την εργοδοτική τρομοκρατία, να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Απεργιακή απόφαση κόντρα στα εργοδοτικά εμπόδια στην «Unilever»

Απόφαση να απεργήσουν την Τρίτη πήραν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Unilever» στου Ρέντη, μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες.

Η Συνέλευση έγινε στο χώρο του εργοστασίου, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, και κατέληξε σε ομόφωνη απεργιακή απόφαση, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να την εμποδίσει.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, η εταιρεία με εξώδικο «απαγόρευε τη Γενική Συνέλευση εν ώρα εργασίας, κάτι που γίνεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια, με το πρόσχημα τις ανάγκες της παραγωγής», ενώ «με ανακοίνωσή της καλούσε τους εργαζόμενους να μη σταματήσουν τη δουλειά τους».

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να «απαγορεύσει» στην αντιπροσωπεία του σωματείου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Ν. Ξουράφη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, την είσοδο στο εργοστάσιο, «με τη δικαιολογία ότι οι εργαζόμενοι είναι απασχολημένοι».

Κόντρα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή στη συνέλευση και με τις αποφάσεις τους, ξεκαθάρισαν στην εταιρεία ότι «δεν θα παραιτηθούν από το δικαίωμα της ενημέρωσης και της συζήτησης μέσα από τις συνελεύσεις στο χώρο δουλειάς» και με κάθε τρόπο θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ