Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιμένει στο άτακτο Brexit o Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πεποίθηση πως θα προωθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έως τις 31 Οκτώβρη, με ή χωρίς συμφωνία, εξέφρασε για μία ακόμη φορά χτες βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον επέμεινε ότι θέλει, παρ' όλα αυτά, μία συμφωνία με την ΕΕ που θα ξεπερνά ωστόσο τον «σκόπελο» των μεθοριακών ελέγχων στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας (λεγόμενο backstop) με τη χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας. «Ελπίζω πραγματικά και επιμένω ότι το backstop θα απαλειφθεί καθώς είναι ο μόνος τρόπος να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε σε ζωντανή μετάδοση στο «Facebook».

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε πρότερη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκοτίας, το οποίο έκρινε παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού για παύση των εργασιών της Βουλής επί πέντε βδομάδες, έως τις 14 Οκτώβρη, εκτιμώντας ότι παραπλάνησε την βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται με σχετικό ενδιαφέρον την επόμενη βδομάδα από το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία έκλεισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάκλησης της παύσης της Βουλής πριν υπάρξει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε την βασίλισσα.

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι εσωκομματικές κόντρες και στους σοσιαλδημοκράτες Εργατικούς. Ο αρχηγός του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέρριψε πρόταση του αντιπροέδρου Τομ Γουάτσον για δεύτερο δημοψήφισμα πριν από πιθανές νέες πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι δεν θέλει να διχάσει τον βρετανικό λαό. Για τον ίδιο λόγο, είπε πως απορρίπτει εσωκομματικές πιέσεις προκειμένου το Εργατικό Κόμμα να πάρει ξεκάθαρη γραμμή υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Απέρριψε ότι αποφεύγει να πάρει σαφή θέση για να επωφεληθεί από τις ψήφους και των υποστηρικτών και των πολέμιων του Brexit.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org