Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πρωτοβουλία ενάντια στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη

ΜΟΣΧΑ - ΜΙΝΣΚ.--

Η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενάντια στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, που απευθύνεται ουσιαστικά κατά των ΗΠΑ, μετά την ακύρωση της Συνθήκης INF μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας. Αυτό επισημάνθηκε από τον επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, μετά από χτεσινή συνάντησή του με τον Λουκασένκο στο Μινσκ.

Ο Πατρούσεφ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της ρωσικής κυβέρνησης ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αναπτύξει πυραύλους με βεληνεκές που απειλεί ευρωπαϊκές χώρες, «ωστόσο, θα αντιδράσει στις απειλές και τις προκλήσεις που θα προκύψουν». Γενικότερα στη συνάντηση συζητήθηκαν «θέματα στρατηγικής σταθερότητας, οι αλλαγές που συμβαίνουν στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε, οι νέες προκλήσεις και απειλές που συνεπάγονται αυτές οι αλλαγές, οι τρόποι αντίδρασης στις ενέργειες των εταίρων μας», δήλωσε ο Πατρούσεφ, αναφερόμενος στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις αλλά και στις παγκόσμιες ανακατατάξεις.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ, που «είχαν εγκαταλείψει τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Συνθήκη Πυραύλων το 2002 και τώρα έφυγαν από την INF». «Οι δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την τοποθέτηση των πυραύλων στην Ανατολή στοχοποιούν πρώτα απ' όλα την Κίνα ως αντίπαλο», όμως «προκαλούν ανησυχία στη Ρωσία, επειδή οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να φτάσουν στην επικράτειά μας και πρέπει να το έχουμε κατά νου».

Αλλωστε, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλεία, αμερικανικά «συστήματα πυραυλικής άμυνας έχουν αναπτυχθεί στη Ρουμανία και σύντομα θα τοποθετηθούν και στην Πολωνία», απειλώντας την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ