Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ
Ετοιμάζονται διαβουλεύσεις για το φυσικό αέριο

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Εν μέσω εντεινόμενων διαπραγματεύσεων για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και για την Κριμαία θα διεξαχθούν την ερχόμενη βδομάδα (19 Σεπτέμβρη) οι τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω Ουκρανίας. Πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί σημαντικό μέρος του παζαριού για τη «διευθέτηση» των αντιθέσεων στην περιοχή.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει συνδέσει άμεσα την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για «διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία» και με τις επερχόμενες συνομιλίες για τους όρους προμήθειας και διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του ουκρανικού εδάφους μετά το 2020, όταν λήγει η ισχύουσα σύμβαση διαμετακόμισης.

Στο μεταξύ, η αναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) είναι πιθανό να λάβει χώρα πριν από τα τέλη Οκτώβρη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» και όχι το Σεπτέμβρη, όπως είχε ανακοινώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ολες οι πλευρές έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο στη μείωση της έντασης των εχθροπραξιών στο Ντονμπάς και τη σημασία της πρόσφατης εκτεταμένης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέρει η εφημερίδα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως «είναι πρόωρο να μιλήσουμε τώρα για κάποιο αποτέλεσμα εξομάλυνσης» των σχέσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά «υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία». «Σε κάθε περίπτωση μπροστά μας έχουμε πολύ σύνθετη, συνεχή, υπεύθυνη και σχολαστική δουλειά», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org