Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΑΜΕΣ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες οι επιζήσαντες

Στους 50 οι νεκροί και επίσημα σε πάνω από 2.500 οι αγνοούμενοι

Η ανάσυρση των νεκρών συνεχίζεται

Copyright 2019 The Associated

Η ανάσυρση των νεκρών συνεχίζεται
Απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις Μπαχάμες για τους κατοίκους των νησιών Αμπακος και Μεγάλη Μπαχάμα, που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ισχυρό κυκλώνα «Ντόριαν» την περασμένη βδομάδα. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει φτάσει τους 50, όμως χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αγνοούνται περίπου 2.500 άνθρωποι. Οπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, στα δύο αυτά νησιά που ισοπεδώθηκαν ζούσαν κυρίως φτωχοί άνθρωποι οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα. Επίσης, ανταποκριτές ΜΜΕ αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές έχουν ξεκινήσει να φτιάχνονται ομαδικοί τάφοι από σoρούς ανθρώπων με την απειλή μολυσματικών ασθενειών.

Σε ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ εμφανίζονται κάτοικοι που κατάφεραν να επιζήσουν να καταγγέλλουν ότι ακόμα δεν έχουν ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι Μπαχάμες, που φημίζονται για τον υψηλό τουρισμό και τη λειτουργία τους ως «φορολογικού παράδεισου» για το «ξέπλυμα» κεφαλαίων από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ανεξάρτητη χώρα που εντάσσεται στην Κοινοπολιτεία των Εθνών (που αποτελείται από 52 χώρες - πρώην αποικίες της βρετανικής αυτοκρατορίας, οι 15 από τις οποίες αναγνωρίζουν την βασίλισσα Ελισάβετ Β' ως ανώτατο μονάρχη).

Στις πληγείσες περιοχές υπάρχει εικόνα πλήρους καταστροφής με πολλά πτώματα να κείτονται ακόμα στους δρόμους. Με δεδομένη την τεράστια καταστροφική δύναμη του φυσικού φαινομένου (με ανέμους των 300 χλμ. την ώρα), έρχεται στο φως η παντελής έλλειψη μέτρων πρόληψης και προειδοποίησης από το αστικό κράτος, όπως και μετά την καταστροφή, μέτρων προστασίας και αρωγής στους πληγέντες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέραμε, στις πληγείσες περιοχές υπάρχει αδυναμία καταγραφής του πληθυσμού, όπου φαίνεται ότι ζούσαν και πολλοί μετανάστες, αλλά η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να παράσχει άσυλο σε όσους δεν έπρεπε να είναι εκεί». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, λέγοντας ότι θα είναι πολύ αυστηροί οι όροι για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων από τις Μπαχάμες, «για να μην περάσουν μέλη συμμοριών». Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ στη συνέχεια θα «ανοίξει» και η υπόθεση της ανοικοδόμησης, που φυσικά θα αποτελέσει νέο πεδίο κερδοφορίας για κατασκευαστικές και άλλες επιχειρήσεις και ανταγωνισμού μεταξύ τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org