Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΟΥΙΛΜΠΟΥΡ ΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρό ενδιαφέρον για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με στελέχη αμερικανικών κολοσσών που συνοδεύουν τον υπουργό της κυβέρνησης Τραμπ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε προσδοκίες ότι οι επαφές που συνεχίζει η αμερικανική αντιπροσωπεία στη χώρα του «θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της (αμερικανο-τουρκικής) συνεργασίας μας», απευθυνόμενος προχτές σε πολλά διευθυντικά στελέχη αμερικανικών κολοσσών που συνοδεύουν στην 5ήμερη επίσκεψή του τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος. Στην ίδια συνάντηση ο Ερντογάν επισήμανε ότι «Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμμαχία με βαθιές ρίζες» και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των διμερών επενδυτικών σχέσεων μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων συνολικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Τουρκία επιδιώκει την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ και ότι «με τον φίλο μου (Πρόεδρο) Τραμπ, βάλαμε το θέμα στην (διμερή) ατζέντα», ενώ αφού ανέφερε ότι «δεν είναι αρκετά» τα 12 δισ. δολάρια που έχουν φτάσει οι αμερικανικές ΑΞΕ (Αμεσες Ξένες Επενδύσεις) προς την Τουρκία, τόνισε: «Θέλουμε περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε Αμερικανό επενδυτή που έρχεται εδώ...».

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός υπουργός (και μεγαλοεπιχειρηματίας) υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της 5ήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία είναι η άμεση υλοποίηση στόχων που αποτελούν «απτά, συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα» (στη διμερή οικονομική συνεργασία), τα οποία και συνέδεσε μάλιστα με ανακοινώσεις που θα κάνουν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με τον Ρος η Τουρκάλα ομόλογός του, Ρουσχάρ Πεκάν, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές ιεραρχούν την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η τσιμεντοβιομηχανία, η μεταλλοβιομηχανία, η χημική βιομηχανία, αλλά και ο ιματισμός, η επιπλοποιία, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η «αφαίρεση» της Τουρκίας από λίστα χωρών για τις οποίες μέχρι πριν λίγους μήνες προβλέπονταν ειδικοί όροι οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Προφανώς, το ενδιαφέρον Αγκυρας και Ουάσιγκτον για τη συνεργασία τους δεν αφορά απλά τις μπίζνες, έχει γεωπολιτικές διαστάσεις πολύ πιο κρίσιμες και σύνθετες, κάτι που την περίοδο αυτή αναδεικνύεται και μέσα από τις εξελίξεις στη Συρία (όπου στο Ιντλίμπ υπάρχει το ζήτημα της κουρδικής παρουσίας) αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο (όπου οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε «διευθετήσεις» με σκληρό παζάρεμα των όρων συμμετοχής της Αγκυρας), σε Κυπριακό, Ενεργειακά κ.τ.λ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις συναντήσεις του με την αμερικανική αντιπροσωπεία ο Ερντογάν εξέφρασε «παράπονα» για την «κατανόηση» και τη «βοήθεια» που η χώρα του έχει από συμμάχους της σε ζητήματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Επίσης, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, που είπε ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για τα αμερικανικά «F-35» (από την παραγωγή τους η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει να «εκτοπίσει» τις τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν) και τόνισε ότι «δεν είναι εύκολο να αποκλειστεί η Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα». Εξάλλου, βρήκε κι αυτός ευκαιρία να εκφράσει ελπίδες ότι «η (σ.σ. αμερικανο-τουρκική) κρίση (σ.σ. που κλιμακώθηκε εξαιτίας και της αγοράς των ρωσικών "S-400") θα λυθεί αργά ή γρήγορα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ