Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΙΟΣ - ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οχι άλλα θύματα στο βωμό της υποχρηματοδότησης της Υγείας

Κινητοποίηση από σωματεία και φορείς, για τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα περιστατικά τον τελευταίο χρόνο

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χίου
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χίου
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Χίου προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή σωματεία και φορείς του νησιού, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), ενώ για την ίδια μέρα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ), όπως και οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου στο χωριό Τρύπες στην περιοχή Αμανή, λόγω έλλειψης γιατρού και οξυγόνου. Οπως καταγγέλλουν οι φορείς, είναι ο έκτος άνθρωπος που χάνεται σε έναν χρόνο λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπου οι ελάχιστοι αγροτικοί γιατροί έχουν στην ευθύνη τους δεκάδες χωριά, ενώ ακόμη το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί λειτουργεί μόνο μια βάρδια, λόγω έλλειψης πληρώματος.

Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο Χίου λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Στη νοσηλευτική υπηρεσία, στις 223 θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό υπηρετούν 123 άτομα.

Στην ιατρική υπηρεσία, αντίστοιχα, στις 85 θέσεις που προβλέπονται υπηρετούν 57 άτομα. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων όπως νευρολόγου, ογκολόγου κ.λπ. Στη διοικητική υπηρετούν 39 άτομα από τα 67, ενώ για το παραϊατρικό προσωπικό στις 69 προβλεπόμενες θέσεις σήμερα υπηρετούν 37 άτομα.

Τα τεράστια κενά προσπαθούν να τα καλύψουν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και συμβασιούχους με «μπλοκάκι», όπου νέοι και νέες εργάζονται με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ενώ άφθονα είναι και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

Σωματεία και φορείς απαιτούν: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις σημερινές ανάγκες. Τη δημιουργία σύγχρονων κλινικών πλήρως στελεχωμένων με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την άμεση αποπεράτωση των κτιριακών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org