Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΑΑΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση της ΔΕΥΑ Χανίων

Με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας απαίτησαν την πρόσληψη των δύο ικανών προς εργασία ανάπηρων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ με τη στήριξη και της ΠΟΜΕΕΑ, καταγγέλλοντας την προκλητική απόφαση του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), που αρνείται να προσλάβει ανθρώπους με αναπηρία ικανούς προς εργασία και απαιτώντας να λυθεί άμεσα το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία προκήρυξη, την 3Κ/2018, με βάση την απόφαση του ΑΣΕΠ προσλήφθηκαν στη ΔΕΥΑΧ δύο ανάπηροι ικανοί προς εργασία. Παρ' όλα αυτά, το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ, στη συνεδρίασή του στις 22 Αυγούστου, αρνούμενο να υλοποιήσει τη σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει τη νομιμότητα της πρόσληψης, αποφάσισε να μην προσληφθούν οι δύο εργαζόμενοι, επικαλούμενο «τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσίας, που δεν επιτρέπει να προσληφθούν στο εργατοτεχνικό προσωπικό άνθρωποι που έχουν ποσοστό αναπηρίας».

Οι φορείς των αναπήρων απαίτησαν να αλλαχθεί ο κανονισμός και να καταργηθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση ως παράνομη και απάνθρωπη, αλλά και να αλλάξει άμεσα η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ και να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΑΣΕΠ, ώστε να προχωρήσει η πρόσληψη των δύο αναπήρων, αφού κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν με βάση την προκήρυξη.

Να σημειωθεί ότι ήδη στη ΣΕΑΑΝ φτάνουν καταγγελίες ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ τηρούν την ίδια απαράδεκτη στάση, τη στιγμή μάλιστα που οι εργασιακές θέσεις για ΑμεΑ είναι ελάχιστες. Η ΣΕΑΑΝ απαίτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για τα φλέγοντα ζητήματα του χώρου.

Αντίστοιχη κινητοποίηση από σωματεία και φορείς έγινε και στα Χανιά. Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας τους με τον δήμαρχο Χανίων, κατήγγειλαν τις τεράστιες ευθύνες του δήμου και απαίτησαν να προχωρήσει άμεσα τις προσλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Χανίων εξέφρασε τη συμπαράστασή του, αλλά υποστήριξε ότι προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν αν δεν υπογράψει ο επίτροπος.

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, τα οξυμένα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους, καθώς και η οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησε η ΣΕΑΑΝ, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Στη σύσκεψη μίλησαν ο Γιάννης Καμαρινός, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, και ο Γιώργος Μπίλης, μέλος της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.

Επίσης παραβρέθηκε και χαιρέτισε η Νικολέτα Κάραλη, δασκάλα Ειδικής Αγωγής και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών.

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος οργανώνουν τις παρεμβάσεις τους στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, ενώ προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους απέναντι στην αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική, που υπαγορεύεται από τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου και περιλαμβάνει νέες μαζικές περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις αναπηρίας, φάρμακα και θεραπείες.

Επίσης, αποφάσισαν την Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) να γίνει συνάντηση των γονιών και συλλόγων γονέων από τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, μπροστά στις εξελίξεις που «τρέχουν» στην Ειδική Αγωγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο το παναναπηρικό συλλαλητήριο(1/12/2016)
Παναναπηρικό συλλαλητήριο την Παρασκευή(30/11/2016)
Δε μοριοδοτούνται ούτε για «ψευτοπρογράμματα» απασχόλησης(23/11/2013)
Να ανακληθεί η απόλυση γονιού ΑμεΑ(15/3/2013)
Να ανακληθεί η απόλυση γονιού ΑμεΑ(15/3/2013)
Χτύπησε το κουδούνι... για τις εντυπώσεις!(12/9/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org