Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΜΕ ΔΕΘ 2019
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική απάντηση από χιλιάδες λαού στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Την πρώτη μαζική, αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγροτοκτηνοτρόφοι, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες, από τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Η μεγάλη κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση από την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια με πορεία και μέσω της παραλιακής κατευθύνθηκε προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Εκεί που ο πρωθυπουργός, υπό την παρουσία πανίσχυρων αστυνομικών δυνάμεων, ενώπιον του εμποροβιομηχανικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και κλιμάκωση της επίθεσης που τσακίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού για τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας διαδήλωσαν με σύνθημα «Αγώνας ενωτικός, μαζικός, ταξικός, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα!», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα υπερασπιστούν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, βροντοφωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, χέρι δεν θα βάλετε στην απεργία».


Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στα Εμφιαλωμένα Ποτά, στη Δασοπυροπροστασία, καθώς και εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αγωνιστικό «παρών» από τους κλάδους και χώρους δουλειάς

Στην πλατεία Αριστοτέλους οι εργαζόμενοι πήραν τη θέση τους από νωρίς, πίσω από τα πανό των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων. Μαχητικά, αποφασιστικά, διαμήνυσαν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προετοιμάζοντας συντονισμένη απεργιακή απάντηση στα νέα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου.

«Οχι στην ομηρία των 8μήνων και στην αλά καρτ εργασία - Εδώ και τώρα πλήρης και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα», απαιτούσαν με το πανό τους οι εργαζόμενοι στα hot spot Διαβατών και Δράμας.

Εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας προκειμένου να αποδεχθούν τη σφαγή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, διαδήλωσαν κι αυτοί μαζί με το ΠΑΜΕ, απαιτώντας με το πανό τους «Ούτε απόσχιση ούτε απόλυση. Δεν θυσιαζόμαστε για τα κέρδη των τραπεζών».

Τη θέση τους στην κινητοποίηση πήραν και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Δασοπυροπροστασία, των οποίων εντός των ημερών λήγουν οι συμβάσεις και οδηγούνται ξανά στη στρατιά των ανέργων.


«Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία - Οχι στο φακέλωμα των εργαζομένων» πρόβαλλε το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, σε έναν κλάδο με αντίστοιχους αγώνες για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι διεκδικήσεις για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για κατάργηση της «ευελιξίας», αποτυπώνονταν στα πανό και τα συνθήματα όλων των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τις Κατασκευές, τους εργαζομένους στη Δημόσια Υγεία, σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική και από μια σειρά άλλων κλάδων.

«Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και την ΚΑΠ - ΕΕ» διαδήλωναν οι αγροτοκτηνοτρόφοι που πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν και οι φοιτητές μέσα από το πανό τους που έγραφε: «Ο νόμος για το άσυλο να μείνει στα χαρτιά. Βγαίνουμε στην αντεπίθεση», ενώ το αίτημα για «Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές - Δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» πρόβαλλε ο Σύλλογος Οικότροφων Εστιών (ΣΟΦΕΘ).

Με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω» εξελίχθηκε η πορεία στους δρόμους της πόλης, μεταφέροντας το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα.


Στην κεφαλή βρισκόταν το πανό του ΠΑΜΕ, ενώ ακολουθούσαν εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους δουλειάς, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπως Κοζάνη, Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλος, Σέρρες, Εβρος, Πιερία, Νάουσα, Χαλκιδική, Σέρρες.

Αποφασιστική παρέμβαση απέναντι στην αστυνομοκρατία

Η μαχητική πορεία κατευθύνθηκε προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με την αστυνομοκρατία που επέβαλε στην περιοχή η κυβέρνηση, μετατρέποντας όλο το κέντρο της πόλης σε φρούριο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά των εγκαινίων της ΔΕΘ, στήθηκε τέτοιος αστυνομικός κλοιός γύρω από τις εγκαταστάσεις της Εκθεσης, με φραγμούς με κλούβες και ΜΑΤ στους γύρω δρόμους και μάλιστα με στόχο να εμποδιστεί ακόμα και η διέλευση των διαδηλωτών από την πλατεία της ΧΑΝΘ.

Κάτω από τη μαζική, αποφασιστική και δυναμική παρέμβαση της μεγάλης πορείας του ΠΑΜΕ άνοιξε ο αστυνομικός κλοιός μπροστά από την Εκθεση και οι διαδηλωτές συνέχισαν δυναμικά την πορεία τους, καταγγέλλοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει.Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org