Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αναδεικνύεται η ανάγκη ενιαίας οργάνωσης και αγώνα όλων των εργαζομένων

Το γεγονός ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς και το γενικότερο σχέδιο αναδιαρθρώσεων όλων των τραπεζών αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου αναδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις θέσεις του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και του «Αγωνιστικού Μετώπου» στην τράπεζα.

Στη νέα εξέλιξη, η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε νέα επιστολή σε όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν και όχι πλέον μόνο σε όσους δουλεύουν στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να τους παροτρύνει να αιτηθούν μετακίνησή τους στο νέο εταιρικό σχήμα όπου μεταφέρεται το RBU, την πλειοψηφία στο οποίο θα έχει η σουηδική εταιρεία «Intrum». Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν να μετακινηθούν και οι 1.300 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο RBU, ωστόσο ο σχεδιασμός ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων από την αντίδραση της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στα τέλη Αυγούστου είχε προηγηθεί μία ακόμα επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς στους εργαζόμενους του RBU, στην οποία, επικαλούμενη και τη στήριξη που έχει από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, διατύπωσε τον εκβιασμό ότι όποιος δεν αποδεχτεί να μετακινηθεί θα απολυθεί. Μάλιστα, έδωσε παράταση οι αιτήσεις να γίνουν μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη. Σημείωνε ότι κάποιοι διαστρεβλώνουν τους όρους της μετακίνησης που προβλέπει η συμφωνία με την «Intrum» και αυτό «θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία». Πλέον, δόθηκε νέα παράταση έως σήμερα, και αυτήν τη φορά η παρότρυνση για μετακίνηση απευθύνεται σε όλο το προσωπικό της τράπεζας.

Η επίθεση της τράπεζας συντελείται με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Από την αρχή το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς, από τον εξαήμερο απεργιακό αγώνα στις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι τώρα, υπογραμμίζουν πως όσα συμβαίνουν στο RBU αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά το σύνολο των εργαζομένων στην τράπεζα και τον κλάδο. Γι' αυτό καλούσαν και ζητούσαν να κηρυχθούν απεργίες που αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας (ΟΤΟΕ) και των επιχειρησιακών σωματείων. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έμεινε σε πλήρη αδράνεια, ενώ τα επιχειρησιακά σωματεία, στην «καλύτερη» περίπτωση, σύρθηκαν, από τις ίδιες τις αντιδράσεις των εργαζομένων, σε αποφάσεις για απεργία μόνο για το RBU.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτικά το κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων όλοι οι εργαζόμενοι να μπουν στον οργανωμένο αγώνα και να δώσουν τη μάχη ενάντια στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ