Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αναγκάζονται για μια ακόμα φορά να πουλήσουν «κοψοχρονιά» την παραγωγή τους

Παρεμβάσεις από Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ για τα σταφύλια στο Ηράκλειο και τα ροδάκινα στην Πέλλα

Αντιμέτωποι με τις ληστρικές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι έρχονται και πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες
Αντιμέτωποι με τις ληστρικές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι έρχονται και πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες
Τις ληστρικές τιμές παραγωγού στις οποίες οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές στον Νομό Ηρακλείου αναγκάζονται να πουλούν τη σοδειά τους καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, σημειώνει:

«Για άλλη μια χρονιά, οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές του νομού είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν "κοψοχρονιά" την παραγωγή τους σε πρώην "Ενώσεις" ΑΕ, μεγαλέμπορους, βιομήχανους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες οινοποιούς.

Οι τιμές που ανακοινώνονται υπολείπονται σημαντικά του κόστους παραγωγής, που είναι αυξημένο λόγω των καιρικών φαινομένων και σχετιζόμενων νόσων.

Οι τιμές για επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια διαμορφώνονται στα 60 και 30 λεπτά το κιλό, αντίστοιχα, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να εκβιάζουν τους παραγωγούς να λάβουν το 1/3 της τιμής σε είδος (αγροτικά εφόδια) και το υπόλοιπο "βερεσέ", ενώ αξιοποιούνται και μέθοδοι όπως η αγορά επιτραπέζιων ποικιλιών για οινοποίηση, ο χαρακτηρισμός σοδειάς ως κατώτερης ποιότητας ("βιομηχανικά") κ.λπ.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ομηρία στην οποία έχουν φέρει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσπαθούν να καταδείξουν ως ένοχο τη δυναμική σταφυλοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, πιέζοντας τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ να επιταχύνει την ενίσχυση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας ως μοχλό συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής, ακόμα πιο αποφασιστικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντεπεξέλθουν οι ίδιοι στον ανταγωνισμό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Η "πίεση από τις αγορές" της Ισπανίας ή της Ιταλίας δεν αποτελεί τυχαίο φαινόμενο. Είναι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός στον γεωργικό τομέα και οι επιπτώσεις του, που εντείνεται από την ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζεται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις.

Η ΝΔ, παίρνοντας την κυβερνητική σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δώσει δείγματα γραφής αντιλαϊκής πολιτικής, με τον στόχο της "μετάβασης από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης", που αποτελεί βασικό άξονα του προγράμματός της. Αυτός ο στόχος σημαίνει καταστροφή των μικρομεσαίων αμπελοκαλλιεργητών σε όφελος μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών παραγωγών και εμποροβιομηχάνων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσει την εφαρμογή του φόρου σε κρασί και ρακή, την απαγόρευση πώλησης ρακής για αμπελοκαλλιεργητές που παράγουν μέχρι 120 λίτρα, την κατάργηση μειωμένων συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τη ρακή, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά οργανωμένα να διεκδικήσουν:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή τους και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών.
  • Κατάργηση του φόρου στη ρακή και απόσυρση της κατάπτυστης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΕΦΚ για τη ρακή των μικρών - «διήμερων» αποσταγματοποιών.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2015 - 2020 της ΕΕ.
  • ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές σε παραγωγή και κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Σε απόγνωση οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας

Σε απόγνωση βρίσκονται, για μια ακόμα χρονιά, οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, με τα στοιχεία στο τέλος της συγκομιστικής περιόδου να εμφανίζονται τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Οι αγρότες βλέπουν τους κόπους και τον ιδρώτα μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, εξαιτίας της γύμνιας του ΕΛΓΑ και της στυγνής εκμετάλλευσης από τους εμποροβιομήχανους.

Οπως καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ, «φέτος εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, υπήρχαν χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι δύο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, να είναι τεράστια, την ίδια στιγμή που ακόμα παραμένουν ανεξόφλητοι από ζημιές της περσινής χρονιάς».

Παράλληλα, καταγγέλλει, οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών, αγοράζοντας ροδάκινα με την εξευτελιστική τιμή των 0,08 ευρώ ανά κιλό, δήθεν για χυμοποίηση, αλλά τελικά τα μεταποιούν κανονικά στα κονσερβοποιεία τους, γλιτώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την άλλη εξίσου χαμηλή τιμή των 0,23 ευρώ ανά κιλό.

«Αυτή είναι η "ελεύθερη αγορά" και η ανταγωνιστικότητα που ευαγγελίζονται τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜΕΡΑ25, και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ», τονίζει η Οργάνωση του ΚΚΕ και προσθέτει: «Προεκλογικά, βουλευτές από όλα αυτά τα κόμματα, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, "αγωνιούσαν" για το μέλλον των ροδακινοπαραγωγών, μέσα στο καλοκαίρι όμως τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει να φέρνει, τα επικροτούν, συμφωνούν, τα ψήφισαν και θα τα υλοποιήσουν στο έπακρο. Κανένα κόμμα από αυτά που συμφωνούν με την ΚΑΠ, καμιά κυβέρνηση δεν θα δώσει λύσει στο πρόβλημα επιβίωσης που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής μας».

Προσθέτει, ακόμα, πως «αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν με τις Συνεταιριστικές Ενώσεις και σήμερα με τις Ομάδες Παραγωγών, δεν είναι παρά κρίκοι στην αλυσίδα, για να περάσουν η αγροτική παραγωγή και η γη σε λιγότερα χέρια».

Στην ανακοίνωσή της, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά της Πέλλας να συσπειρωθεί σε Αγροτικούς Συλλόγους που θα παλεύουν και θα διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους. Να συμπορευτεί μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργάτες, να αγωνιστεί οργανωμένα και μαζικά, απαιτώντας μια ζωή αντάξια των σύγχρονων αναγκών της.

Τέλος, καλεί τους ανθρώπους της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής να συμπορευτούν με την πρόταση εξουσίας για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, καθώς «μόνο μ' αυτήν την εξουσία θα απαλλαγούμε από το βραχνά του εμπόρου, του βιομήχανου, της τράπεζας. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξουν κρατική υποστήριξη από τις φυσικές καταστροφές, υποδομές αύξησης της παραγωγικότητας, κρατική συγκέντρωση του προϊόντος, καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον αγρότη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ