Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της επίθεσης στην επικουρική ασφάλιση

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης, την οποία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων, εκφράζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να παλέψουν για τον δημόσιο χαρακτήρα της Επικουρικής Ασφάλισης και για την επαναφορά όλων των απωλειών που υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις (μνημονιακές μειώσεις, επανυπολογισμός, 13η, 14η σύνταξη κ.λπ.), ενώ υπογραμμίζει ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει».

Η ΝΔ «τρέχει» την ιδιωτικοποίηση στη μνημονιακή πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του για τα κυβερνητικά σχέδια ο ΣΥΑΤ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να καταργήσει την επικουρική ασφάλιση συνεχίζοντας τη μνημονιακή πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

Με την υπ' αρ. 35886/Δ1.12150/31-08-2019 Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε επιτροπή με σκοπό την "επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα". Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει πως θα παραδοθεί σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες η υπάρχουσα δημόσια επικουρική ασφάλιση μέσω της διάλυσής της.

Στην επιτροπή αυτή έχουν "εξέχουσα" θέση οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, για να προτείνουν τον τρόπο που θα καταστρέψουν την υπάρχουσα επικουρική ασφάλιση για να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα, που δεν θα είναι και τόσο νέο, αφού θα πρόκειται περί της ήδη υπάρχουσας ιδιωτικής ασφάλισης, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα έχει».

Χαρακτηριστικά τα πρόσφατα παραδείγματα των Επαγγελματικών Επικουρικών Ταμείων

«Τα πρόσφατα παραδείγματα των επαγγελματικών επικουρικών ταμείων», συνεχίζει ο ΣΥΑΤ, «είναι αμείλικτα για όσους ονειρεύονται ότι μπορούν να παίξουν με αυτά... Η εμπειρία των 4 επικουρικών επαγγελματικών ταμείων με την ιδιαιτερότητα της υποχρεωτικής ασφάλισης σε αυτά που ιδρύθηκαν το 2013 δείχνει το τι περιμένει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Είχαμε τεράστια μείωση των συντάξεων και των παροχών, η οποία σε ορισμένα (π.χ. Ταμείο Φαρμακοϋπαλλήλων - ΤΕΑΥΦΕ) θα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια».

Παρουσιάζοντας δε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο Σύλλογος τονίζει πως «γίνεται αντιληπτό ότι όσοι ασφαλίζονται από 1/1/2015 η σύνταξή τους δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό Κοινωνικής Ασφάλισης όπως την γνωρίσαμε και αυτό που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση είναι να απαλλαγεί οριστικά το Δημόσιο και από την τυπική εξασφάλιση της χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Την ενδιαφέρει να δώσει τις εισφορές στους ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων και επειδή θα είναι "ελεύθερη" η επιλογή, ευθύνη τους αν δεν πάρουν στο τέλος καμία σύνταξη... Τελικός στόχος είναι η απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στην επικουρική ασφάλιση και η κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ