Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης της πάλης

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την Εφη Χαλιού, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, μέλος της ΕΓ της ΟΤΟΕ

Από την απεργιακή συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας
Από την απεργιακή συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας
Σε κλαδική απεργία κατέβηκαν την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στα σχέδια των τραπεζιτών που οδηγούν σε νέες απολύσεις, ενώ ήδη τα τελευταία δέκα χρόνια μέσω των λεγόμενων «εθελούσιων αποχωρήσεων» έχουν πετάξει στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με την εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο».

Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες, με αποσχίσεις (αποτελούν κεντρική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), απολύσεις, επέκταση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας κ.ά., όπως βέβαια και η ταυτόχρονη ένταση των εκβιασμών και των κατασχέσεων σε βάρος των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, στοχεύουν στη διασφάλιση του ρόλου των τραπεζών ως μοχλού της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Για τα ζητήματα αυτά, τη στάση των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και τις παρεμβάσεις των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συζητήσαμε με την Εφη Χαλιού, εκλεγμένη με το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής.

Σε εξέλιξη ο συνολικός αντεργατικός σχεδιασμός των τραπεζιτών...

Ξεκινώντας από τις αποσχίσεις των τμημάτων διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και τις απολύσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, η Εφη Χαλιού σημειώνει ότι «αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού του τραπεζικού κεφαλαίου, στον οποίο εντάσσονται και τα "κόκκινα" δάνεια και η νέα παχιά χρηματοδότηση από το κράτος με το σχέδιο "Ηρακλής". Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να προσφέρει με τη μορφή κρατικής εγγύησης ακόμη 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Πρόκειται για κρατική χρηματοδότηση η οποία έρχεται να προστεθεί στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις και στην έμμεση χρηματοδότηση που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος. Ο λαός θα κληθεί να ξαναπληρώσει δηλαδή τις τράπεζες, προκειμένου να ξανασωθούν σε περίπτωση κατάπτωσης»...

Οι τραπεζίτες, σημειώνει, αξιοποιούν όλους τους νόμους προκειμένου να πετύχουν αυτόν το γενικότερο σχεδιασμό. Οι απολύσεις γίνονται με βάση νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον 4601/2019. Αξιοποιούν το σύνολο του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου όλων των κυβερνήσεων, που τους επιτρέπει μεταξύ άλλων να αντικαθιστούν εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα με «ελαστικά» απασχολούμενους.

«Μπορεί να είναι η Τράπεζα Πειραιώς αυτή που άνοιξε πρώτη το χορό των αποσχίσεων, αλλά ακολούθησαν όλες οι άλλες τράπεζες», επισημαίνει. «Οι 24 απολύσεις που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς από αυτούς τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν να μεταβούν στο σουηδικό fund ("Intrum") δεν γίνονται - όπως παρουσιάζεται - μόνο για οικονομικούς λόγους. Φυσικά εντάσσονται στο σχεδιασμό της για μείωση κόστους, κλείσιμο καταστημάτων κ.λπ., όμως πρώτιστα αυτές οι 24 απολύσεις ήρθαν για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα από πλευράς τραπεζιτών: Μήνυμα εργοδοτικής αδιαλλαξίας και πυγμής, μιας και ακολουθούν η Eurobank και η Alpha Bank που ήδη έχουν ανακοινώσει ανάλογες κινήσεις απόσχισης, όσο και η Εθνική Τράπεζα, που εντάσσεται στο σχέδιο "Ηρακλής"».

Οι τράπεζες έχουν ήδη μειώσει το προσωπικό τους με διάφορες μορφές («εθελούσιες» κ.λπ.) κατά 30.000 εργαζόμενους τα τελευταία 10 χρόνια. Εχουν προκληθεί τεράστια κενά στα καταστήματα, οι τραπεζοϋπάλληλοι καλούνται να βγάλουν τη δουλειά πολλών εργαζομένων, με εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.

...με τις πλάτες των κυβερνήσεων και των ανθρώπων τους στα σωματεία

Σύμμαχό τους οι τραπεζίτες είχαν τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν και της ΝΔ τώρα, αλλά και τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο, που καλλιεργούν για δεκαετίες αυταπάτες και εφησυχασμό. Χαρακτηριστική είναι η πάγια θέση των εν λόγω δυνάμεων ότι οι τράπεζες είναι μοχλός της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ότι δεν πρέπει να κάνουν απολύσεις αλλά να χρηματοδοτούν την επιχειρηματικότητα...

Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος, ότι τίποτα «εθελοντικό» δεν υπήρχε στη συμφωνία που σύναψαν με την Τράπεζα Πειραιώς, μιας και όσοι «εθελοντικά» παρέμειναν στον εργοδότη τους είτε απολύθηκαν είτε απειλούνται με απόλυση.

Ταυτόχρονα, περιορίζουν το θέμα μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς. Δεν το αναδεικνύουν ως κλαδικό πρόβλημα, δεν προετοιμάζουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις, αντίθετα νομιμοποιούν τις «εθελούσιες» και τις αποσχίσεις ως μη απολύσεις.

Μετά την Πειραιώς, σειρά πήρε η Eurobank που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και αυτή σε απόσχιση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ξεκινήσει την υλοποίησή της, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει βρει εταιρεία να αναλάβει το τμήμα «κόκκινων» δανείων, το οποίο απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους.

Αυτές τις μέρες η Alpha Bank ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι ετοιμάζει και αυτή απόσχιση του αντίστοιχου τμήματος, που επίσης απασχολεί περίπου 800 εργαζόμενους. Το σχέδιο απόσχισης είναι ίδιο με αυτό της Πειραιώς, με τη διαφορά ότι η μετακίνηση είναι υποχρεωτική και όχι «εθελοντική», κάτι που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν στάχτη στα μάτια.

Από τη μεριά μας, το κλαδικό σωματείο Αττικής, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στους συλλόγους των τραπεζών και στην ΟΤΟΕ, έχοντας την εμπειρία της Τράπεζας Πειραιώς και την 6ήμερη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων του RBU το περασμένο καλοκαίρι, έχουμε ξεκινήσει να οργανώνουμε την αντίδραση των εργαζομένων στην Alpha Bank και τις άλλες τράπεζες πριν ξεκινήσει η διαδικασία απόσχισης.

Η Εθνική Τράπεζα, σημειώνει η Εφη Χαλιού, κομπάζει ότι δεν θα κάνει απόσχιση αλλά «ας κρατάμε μικρό καλάθι», λόγω του ανταγωνισμού με τις άλλες τράπεζες. Εξάλλου, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχει απολύσει 50 «ενοικιαζόμενους» συναδέλφους και θα απολύσει άλλους 100 μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή περίπου το 20% των «ενοικιαζόμενων». Επιπλέον έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας και των Δελτίων Αξιολόγησης, με στόχο να συνδεθεί ο μισθός με τη στοχοθεσία.

Αξίζει να αναφερθούμε στο εξής γεγονός. Πριν από λίγες μέρες οι συνάδελφοι από τρίτες εταιρείες στην Εθνική έκαναν απεργία. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έβγαλε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, με το πρόσχημα ότι την είχε κηρύξει το κλαδικό σωματείο και όχι το επιχειρησιακό! Δεν μας κάνει εντύπωση! Οποια απεργία κατέληξε στα αστικά δικαστήρια βγήκε παράνομη. Αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου...

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει...

Στη συνέχεια της συζήτησης, η Εφη Χαλιού αναφέρθηκε στη στάση των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου.

Στο αντιλαϊκό έδαφος που έχουν στρώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε, η οποία σήμερα επαναφέρει τους εκβιασμούς της Τράπεζας Πειραιώς και εγκρίνει συνολικότερα τη στρατηγική των τραπεζών για τις αποσχίσεις και τα «κόκκινα» δάνεια.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, στην οποία κυνικά ανέφερε ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά, γιατί δεν υπάρχει στο εργατικό δίκαιο απαγόρευση των απολύσεων». Ενώ ακόμη πιο κυνικά παραδέχτηκε ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι θεματοφύλακας της προσπάθειας ανάτασης της εθνικής οικονομίας», για λογαριασμό της οποίας σφαγιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να υλοποιήσει και να διευρύνει τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφερε μεταξύ άλλων το νόμο που διευκόλυνε την απόσχιση. Οταν ξεκίνησε η απόσχιση στην Τράπεζα Πειραιώς, ο Φλαμπουράρης καθησύχαζε τους εργαζόμενους ότι δεν απειλούνται τα δικαιώματά τους... Παρόμοια είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ. Κομπάζει σήμερα ότι στηρίζει τους τραπεζοϋπάλληλους, όμως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ως κυβέρνηση έχει ψηφίσει σειρά αντεργατικών νόμων, ανάμεσα στους οποίους αυτοί για την ενίσχυση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης και των «δουλεμπορικών» γραφείων.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό του ρόλου των κυβερνήσεων είναι το εξής:

Χέρι χέρι με τους αντεργατικούς σχεδιασμούς πάει και ο αυταρχισμός. Η Τράπεζα Πειραιώς επιβάλλει την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Αρχικά απαγόρευσε τις περιοδείες στο κλαδικό Σωματείο και στους εκπροσώπους του «Αγωνιστικού Μετώπου» στους χώρους δουλειάς. Σε Ερώτηση του ΚΚΕ το Μάρτη, η τότε υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Επίσης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πήρε συγκεκριμένη θέση. Σήμερα, και στην κλιμάκωση των εργατικών κινητοποιήσεων, η τράπεζα έβγαλε εγκύκλιο που απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση για όλα τα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις...

Στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα!

Αναφορικά με τη δράση του κλαδικού Σωματείου Αττικής και των ταξικών δυνάμεων απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, η Εφη Χαλιού σημείωσε:

«Πρώτα απ' όλα κάναμε προσπάθεια να αποκαλύψουμε τα σχέδια των τραπεζιτών, τις συνέπειες στους εργαζόμενους στις τράπεζες. Ακόμα και όταν οι εξελίξεις δεν είχαν υλοποιηθεί, εμείς προειδοποιούσαμε και καλούσαμε σε οργάνωση και πάλη με αιτήματα που εξέφραζαν τις ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων.

Απ' αυτήν τη σκοπιά είχαμε σημαντική συμβολή στο κλίμα που διαμορφώθηκε για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ηταν μεγάλη η συμμετοχή στην κλαδική πανελλαδική απεργία, ενώ στις απεργιακές φρουρές συνέβαλαν αποφασιστικά οι συνδικαλιστές του "Αγωνιστικού Μετώπου", το κλαδικό σωματείο και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει πως ό,τι συμβαίνει στην Τράπεζα Πειραιώς είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Στην κατεύθυνση αυτή πρωτοστατήσαμε στο να παρθούν αποφάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην Πειραιώς να απεργήσουν για έξι μέρες στις αρχές του καλοκαιριού.

Παράλληλα, προτείναμε στην Ομοσπονδία να κηρύξει κλαδική απεργία, την οποία απέρριψε. Επρεπε ύστερα από λίγους μήνες να έρθουν οι απολύσεις στην Πειραιώς και στην Εθνική, να γνωστοποιηθούν τα σχέδια απόσχισης σε Eurobank και Alpha Bank για να πάρει απόφαση για κλαδική απεργία η ΟΤΟΕ.

Της απόφασης της Ομοσπονδίας προηγήθηκε η κήρυξη από το κλαδικό Σωματείο Αττικής τρίωρης στάσης εργασίας στην Alpha Bank και η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με ταυτόχρονο κάλεσμα στα επιχειρησιακά σωματεία να πάρουν και αυτά απόφαση για στάση εργασίας. Ανταποκρίθηκε ένα επιχειρησιακό σωματείο. Η συμμετοχή στη στάση εργασίας των εργαζομένων στο τμήμα που θα αποσχιστεί ήταν καθολική, ενώ στη Γενική Συνέλευση βγήκε ομόφωνα ψήφισμα που καλούσε τα επιχειρησιακά να πάρουν απόφαση για 24ωρη απεργία και την ΟΤΟΕ να κηρύξει κλαδική απεργία.

Είναι όμως αναντίστοιχη με τις ανάγκες και τις διαθέσεις των εργαζομένων η τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, μία μέρα μετά την πετυχημένη απεργία, καθώς δεν πήρε απόφαση για κλιμάκωση με νέα 24ωρη κλαδική απεργία τη μέρα που έχει προγραμματιστεί νέα τριμερής. Στη συνεδρίαση αυτή το "Αγωνιστικό Μέτωπο" πρότεινε επίσης τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στα συλλαλητήρια της Τετάρτης ενάντια στον νέο αντεργατικό κρατικό προϋπολογισμό».

Για τη Δευτέρα 16/12 έχει αποφασιστεί 4ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στο κτίριο της μηχανοργάνωσης της Τράπεζας Πειραιώς (Χειμάρρας 11, Μαρούσι), ενώ οι ταξικές δυνάμεις έχουν καταθέσει πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση.

«Οι εξελίξεις είναι μπροστά και θα επιμείνουμε στην αγωνιστική κλιμάκωση», τονίζει η Ε. Χαλιού. «Επιβεβαιώνεται η επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί αποφασιστικά ο ταξικός πόλος στις τράπεζες και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, για να μην περάσει καμία απόλυση, να διευρυνθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, να μην περάσει ο σχεδιασμός του τραπεζικού κεφαλαίου για αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών και κατασχέσεις λαϊκής περιουσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στις τράπεζες(11/12/2019)
Με μαζική απεργιακή κινητοποίηση απάντησαν στις απολύσεις(6/12/2019)
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό των τραπεζοϋπαλλήλων(12/9/2019)
Εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων και κοινής δράσης(6/6/2019)
Απεργούν και σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς(3/6/2019)
Στη μάχη για την ανάπτυξη των αγώνων(21/1/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org