Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ
  • Αποφασιστικό μήνυμα από τη χτεσινή σύσκεψη ενάντια στην επίθεση στη συνδικαλιστική δράση
  • Σήμερα η συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Με όλες τους τις δυνάμεις και μέχρι την τελευταία στιγμή, συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές δίνουν μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σύντομες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν επίσης, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Κυβέρνηση και κεφάλαιο επιχειρούν να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο...

Οι προϋποθέσεις να αποτελέσει το αυριανό συλλαλητήριο πραγματικά μαζική μαχητική απάντηση του εργαζόμενου λαού στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, εφόδιο για την παραπέρα ενίσχυση της πάλης, επιβεβαιώθηκαν μέσα και από την σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε χτες από το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η σύσκεψη, το θέμα της οποίας ήταν «Το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση, στην πάλη και δράση είναι αδιαπραγμάτευτο. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής», πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, σωματείων και συνδικαλιστών, ενώ εκφράστηκε και η απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα μαχητικής συσπείρωσης του ΠΑΜΕ σε νέες δυνάμεις.

Εισηγητικά, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε όλα τα σωματεία, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, όλους τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά στον αγώνα. Ειδικά τις ώρες που απομένουν, να τις αξιοποιήσουν για να φτάσει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, να επιδιώξουν ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις, πάνω στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της συνέχισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, ο Θ. Κουτσουράς τόνισε:

«Είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους, στην υποχώρηση δηλαδή του κινήματος και στο αρνητικό για τους λαούς συσχετισμό. Ξέρουν καλά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι ακούνητο και σταθερό, ότι μπροστά στις εξελίξεις υπάρχει ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας και μιας νέας ανόδου της ταξικής πάλης. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους και κλιμακώνουν με όλα τα μέσα την αντιλαϊκή επίθεση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε με φόρα την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Πιστή στο δόγμα "νόμος και τάξη" δεν κρύβει τις προθέσεις της, που δεν είναι άλλες από το τσάκισμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Θέλει να βάλει τα σωματεία στο γύψο. Μετά τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ανακοίνωσε νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα αντικαταστήσει τον 1264/82, θα καταργήσει στην ουσία καταστατικά σωματείων και κάθε μορφή δημοκρατικής συλλογικής διεργασίας του κινήματος, όπως είναι η Γενική Συνέλευση των σωματείων, και θα επιβάλει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου μελών, αλλά και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Για να μπορούν κυβέρνηση και εργοδότες να ελέγχουν τα σωματεία, να ξέρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος εργαζόμενος ή εργαζόμενη είναι μέλη σωματείου, αν έχει αγωνιστικές διαθέσεις μιας και θα ξέρουν αν συμμετέχει σε διαδικασίες του κινήματος. Ετσι θα μπορεί να μην προσλαμβάνει ή και να απολύει κάθε εργαζόμενο που τον ενοχλούν οι ιδέες, η δράση του, η αγωνιστική στάση του».

«Το "ηλεκτρονικό μητρώο"», υπογράμμισε, «έχει προφανή στόχο το φακέλωμα των συνδικαλιστών και των εργαζομένων - μελών του σωματείου, εντείνοντας την κρατική - εργοδοτική τρομοκρατία και τον αυταρχισμό. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα ενισχύουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα. Γι' αυτό προωθούν αυτά τα μέτρα, επειδή δεν θέλουν συνδικάτα - ζωντανές εστίες οργάνωσης αγώνων, όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά με τη φυσική παρουσία τους, τη ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση, την καθημερινή δράση.

Για κερασάκι στην τούρτα και απογειώνοντας την πρόκληση, η κυβέρνηση σχεδιάζει - σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα - τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας με ευθύνη της εργοδοσίας, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά! Τέτοιες μεθοδεύσεις, όμως, πραγματικό στόχο έχουν να περιορίσουν τη φυσική παρουσία των συνδικαλιστών στο χώρο δουλειάς για ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους».

Να πάρουν μαχητική απάντηση από τους εργαζόμενους και τα σωματεία!

«Ο κρατικός έλεγχος και το φακέλωμα στα συνδικάτα, σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, στόχο έχουν να βάλουν επιπλέον εμπόδια στην οργάνωση αγώνων μπροστά στον νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης. Γι' αυτό πρέπει να πάρουν μαχητική απάντηση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Θ. Κουτσουράς.

Την απάντηση αυτή, ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να την δώσουν «τα τσιράκια της ξεπουλημένης και ξεπεσμένης νόθας πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ, που δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες της εργατικής τάξης. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υπονομεύουν και να ξεπουλάνε κάθε αγωνιστική διάθεση και πρωτοβουλία των εργαζομένων». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα υπενθύμισε την πρόσφατη άρνησή τους με ένα σωρό δικαιολογίες να καλύψουν συνδικαλιστικά κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «ΣΙΔΕΝΟΡ», στην Τράπεζα Πειραιώς, των εργολαβικών των ΕΛΠΕ, οι οποίες αντιμετώπισαν τις απειλές και τις διώξεις της εργοδοσίας...

«Η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας, η πάλη για σύγχρονους όρους δουλειάς, αμοιβής, ασφάλισης και συνολικά της ζωής μας, δεν μπορεί να ξεχωριστεί από τον αγώνα για να ανασυντάξουμε το κίνημά μας, για να απαλλαγεί από τη συνδικαλιστική μαφία, από την καταστροφική για τους εργαζόμενους θεωρία του κοινωνικού εταιρισμού», υπογράμμισε ο ομιλητής και πρόσθεσε:

«Παλεύουμε για σωματεία μαζικά, αγωνιστικά, που μόνο οι εργαζόμενοι θα έχουν λόγο μέσα σε αυτά, απαλλαγμένα από τους ρουφιάνους της εργοδοσίας και της κάθε κυβέρνησης. Στόχος των σωματείων θα πρέπει να είναι η οργάνωση αγώνων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα σωματεία πρέπει να είναι χώροι που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λένε ελεύθερα αυτό που πιστεύουν, θα βρίσκουν το κουράγιο και τη δύναμη να αποτρέπουν την όποια παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων.

  • Απέναντι στην επίθεση που μας γίνεται ή τα ψίχουλα που μας πετάνε κατά καιρούς, να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών.
  • Στη βάση αυτή σήμερα δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε τον αγώνα από την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους.
  • Θέλουμε τα σωματεία πραγματικά με δράση και υπόσταση, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι εργοδοτικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που στήνονται από εργοδότες, κυβερνήσεις, νόθες διαδικασίες και μπράβους της νύχτας.
  • Θέλουμε ένα κίνημα που δεν θα παζαρεύει πόσα δικαιώματα θα χάσουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι, δεν θα είναι ουρά και όχημα της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης (...) Ενα κίνημα που θα έχει σταθερό μέτωπο υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι το ΠΑΜΕ καλεί κάθε σωματείο να πάρει απόφαση άμεσης απεργιακής απάντησης όποτε η κυβέρνηση τολμήσει και φέρει αυτές τις αντεργατικές διατάξεις. Και υπογράμμισε: «Κανένας "νόμος και τάξη" δεν θα καταργήσει την ταξική πάλη. Τη δύναμη που τρέμουν την έχουμε στα χέρια μας και είναι ικανή να μας οδηγήσει σε νίκες, σε κατακτήσεις!».

Πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις συνδικαλιστών

Μετά την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη, ακολούθησαν παρεμβάσεις από συνδικαλιστές που μετέφεραν τόσο την πείρα από τις επιπτώσεις της... «ανάπτυξης για όλους», με τσακισμένα δικαιώματα, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, μεροκάματα πείνας, εντατικοποίηση, απολύσεις, τρομοκρατία, όσο και την πείρα από την οργανωμένη αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.

Το παράδειγμα των μελών της διοίκησης του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας που απολύθηκαν επειδή μπήκαν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και αξιοπρεπείς αμοιβές στα διαλογητήρια - ψυγεία της περιοχής, ανέφερε η αντιπρόεδρος του σωματείου, Κ. Χατζηθεοδωρίδου, αναδεικνύοντας και από αυτήν την πλευρά το πώς σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και των μελών τους, όπως και το πόσο «ελεύθεροι» θα είναι οι εργαζόμενοι να ψηφίζουν στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Ο Β. Πετρόπουλος, γγ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αναφέρθηκε στην πείρα από τον αγώνα των απολυμένων στους παιδικούς σταθμούς Πυλαίας - Χορτιάτη που ακόμη και σήμερα δίνουν τη μάχη για ανάκληση των απολύσεων. Απέναντι στην αντεργατική επίθεση, τόνισε, είναι αναγκαία η συσπείρωση και η αντίδραση των εργαζομένων, καθώς και ο προσανατολισμός της σε σωστή κατεύθυνση, να μην αφεθεί να εκτραπεί σε ένα κούφιο αντιδεξιό μέτωπο όπως θα ήθελαν κάποιες δυνάμεις, όπως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Β. Γκιτάκος, β' αντιπρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, εργαζόμενος στο δήμο Πειραιά, δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα, καθώς αυτό αποτελεί σήμερα το μόνο δρόμο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ο Σ. Μωυσιάδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε το πλαίσιο πάλης που έχει διαμορφώσει το Σωματείο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και το ακόμα πιο άγριο χαράτσωμα του λαού.

Μίλησαν ακόμα ο Δ. Μπελόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Σ. Λαγόπουλος, από την Επιτροπή Αγώνα Μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Α. Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, ο Κ. Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, η Φ. Ματζουλά, από την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.

Το λόγο πήρε επίσης ο Β. Αρχιμανδρίτης, δικηγόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνδικαλιστική ελευθερία και το πώς ωρίμασε ως ιδέα μέσα από τους ίδιους τους αγώνες των εργαζομένων. Μίλησε ακόμα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το μητρώο μελών, τονίζοντας ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι αντίθετη με τον Ν. 1264 και τη βούληση του νομοθέτη. Επίσης, αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό μητρώο και τη σύνδεσή του με τα προσωπικά δεδομένα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ