Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων και κοινής δράσης

Εμπόδια στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και στην κοινή αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων στις τράπεζες βάζουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) σε επιχειρησιακά σωματεία και στην Ομοσπονδία (ΟΤΟΕ).

Κάτω από την πίεση της 6ήμερης απεργίας των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, κυρίως στο τμήμα RBU, αλλά και σε άλλα τμήματα, με μπροστάρη το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, πέντε από τα έξι επιχειρησιακά σωματεία στην Τράπεζα Πειραιώς ζητούν από την ΟΤΟΕ να πάρει απόφαση (σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία) για την κήρυξη κλαδικής απεργίας ενάντια στο σχέδιο της τράπεζας για απόσχιση του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) και τη μεταβίβασή του μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτό σε σουηδική εταιρεία.

Ωστόσο, την ίδια ώρα οι πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία αρνούνται να πάρουν απόφαση για άμεση συνέχιση των κινητοποιήσεων, όπως προτείνουν εδώ και μέρες το κλαδικό Σωματείο και το «Αγωνιστικό Μέτωπο», ώστε να μη δοθεί χρόνος στην τράπεζα να θέσει εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους προκειμένου να προωθήσει αποτελεσματικότερα τους σχεδιασμούς της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πρότειναν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας να παρθεί απόφαση για κοινή κινητοποίηση με τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογες εξελίξεις που οδηγούν στη μείωση προσωπικού ήδη συμβαίνουν και στην Εθνική, με τις «εθελούσιες» απολύσεις. Τόνισαν επίσης την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ (η τωρινή λήγει στα τέλη Ιούνη) και σύνδεσής του με τον αγώνα των υπόλοιπων τραπεζοϋπαλλήλων. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψε την πρότασή τους για κοινή κινητοποίηση και αποφάσισε απεργία με ανοιχτή ημερομηνία μόνο για το ζήτημα της επιχειρησιακής σύμβασης στην Εθνική...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ