Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Με μαζική απεργιακή κινητοποίηση απάντησαν στις απολύσεις

Προκηρύχθηκε κλαδική απεργία για τις 11 Δεκέμβρη

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Σε 24ωρη απεργία με σημαντικά ποσοστά συμμετοχής και μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς ενάντια στις 24 απολύσεις συναδέλφων τους οι οποίοι προέρχονται από το πρώην τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU).

Οι 24 εργαζόμενοι περιλαμβάνονται στους συνολικά 150 που αρνήθηκαν να υποταχθούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της τράπεζας και να μεταφερθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas», η οποία ανέλαβε το τμήμα των «κόκκινων» δανείων μετά την απόσχισή του. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν επίσης να φύγουν «οικειοθελώς», αλλά και να μεταναστεύσουν σε υπηρεσία της τράπεζας στην επαρχία. Η «απάντηση» της τράπεζας ήταν να τους θέσει εδώ και δέκα περίπου βδομάδες σε αναγκαστική άδεια, ενώ την περασμένη Δευτέρα προχώρησε στις 24 απολύσεις.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογεί νέα κλιμάκωση της επίθεσης τόσο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σήμερα σε αναγκαστική άδεια, όσο και για τους συναδέλφους τους που έχουν μεταφερθεί στην «Intrum» με σύμβαση δανεισμού που λήγει το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό για τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία είναι το γεγονός ότι 96 από τα 250 καταστήματα της τράπεζας έμειναν κλειστά, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα υπολειτουργούσαν.

Στάση εργασίας και συνέλευση στο κατάστημα της Alpha Bank στη Συγγρού
Στάση εργασίας και συνέλευση στο κατάστημα της Alpha Bank στη Συγγρού
Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΤΟΕ) καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν βήμα πίσω από το αίτημα να τοποθετηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε θέσεις σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό της Τράπεζας, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ χτες το απόγευμα πρότεινε την προκήρυξη 24ωρης κλαδικής απεργίας, καθώς το ζήτημα των αποσχίσεων, των απολύσεων και της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων αφορά όλες τις τράπεζες. Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αποφάσισε την προκήρυξη κλαδικής απεργίας την Τετάρτη 11/12.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και συνδικάτα από άλλους κλάδους. Τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα τους μετέφεραν εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών, που πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα κινητοποίηση στο υπουργείο. Με συνθήματα εξέφρασε την αλληλεγγύη της και η πορεία των φοιτητικών συλλόγων που πέρασε από τη Σταδίου, ενώ η συγκέντρωση των εργαζομένων ήταν σε εξέλιξη.

Τη στήριξη του ΚΚΕ εξέφρασε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του Κόμματος. Επισήμανε ότι ο αγώνας που δίνουν είναι παρακαταθήκη για το μέλλον και τους κάλεσε να τον συνεχίσουν ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στις υπηρεσίες στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην οδό Εθνικής Αμύνης όπου άρχισαν να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι από τις 7 το πρωί, αλλά και στα καταστήματα σε όλους τους δήμους. Και στη Θεσσαλονίκη, στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων, ενώ τη συμπαράστασή τους δήλωναν και οι «πελάτες» στα καταστήματα που έβρισκαν κλειστές πόρτες.

Κινητοποιήσεις και στην Alpha Bank

Στάση εργασίας, την οποία κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, και Γενική Συνέλευση έξω από το κτίριο της τράπεζας στη Λ. Συγγρού έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank.

Η τράπεζα έχει κι αυτή στα σκαριά σχέδιο απόσχισης του τμήματος «κόκκινων» δανείων, στο πλαίσιο του οποίου προωθεί τη μετακίνηση 800 περίπου εργαζομένων στην εταιρεία «CEPAL», στην οποία θα αναθέσει τη διαχείρισή τους.

Στο ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν στη μαζική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και απηύθυναν κάλεσμα στην ΟΤΟΕ να προκηρύξει 24ωρη κλαδική απεργία την επόμενη βδομάδα, τονίζοντας ότι «το ζήτημα μεταφοράς των υπηρεσιών "κόκκινων" δανείων και της εργασιακής ανασφάλειας των εργαζομένων σε αυτές αφορά όλες τις τράπεζες (ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA BANK, EUROBANK, αργότερα και την ΕΤΕ)». Στο πλαίσιο αυτό, καταδίκασαν τις απολύσεις 24 συναδέλφων τους από την Τράπεζα Πειραιώς, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

«Δεν δεχόμαστε καμία απόσχιση - καμία απόλυση», τονίζουν οι εργαζόμενοι και στέλνουν μήνυμα στην τράπεζα ότι «το νέο στρατηγικό της "σχέδιο αναδιάρθρωσης" που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα και μας καθιστά "αναλώσιμους" θα μας βρει απέναντι. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε θυσία γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα της τράπεζας».

Σε πλήρη συντονισμό με τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις το υπουργείο Εργασίας

Στο μεταξύ, στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι και επέμειναν στις απολύσεις.

Το «φίδι από την τρύπα» ανέλαβε να βγάλει το υπουργείο Εργασίας, επαναφέροντας με την πρότασή του από το «παράθυρο» τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, η γγ του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, πρότεινε διαβουλεύσεις συνολικά για τους 150 εργαζόμενους που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην «Intrum Hellas» και νέα συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη. Τα σχέδια της κυβέρνησης ανέλαβε να στηρίξει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, που πήρε μέρος στην τριμερή.

Οι «λύσεις» που έβαλε στο τραπέζι το υπουργείο - σε πλήρη συντονισμό με τις απαράδεκτες επιδιώξεις της εργοδοσίας - κινήθηκαν στους εξής τρεις άξονες: Πρώτον, στην τοποθέτηση εργαζομένων σε θέσεις εργασίας στον όμιλο, κάτι που δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, καθώς στις θυγατρικές επικρατούν χειρότεροι όροι αμοιβής και εργασίας. Δεύτερον, στη «λύση» της «εθελούσιας» εξόδου, που σημαίνει απολύσεις και ανεργία και όχι διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τρίτον, στο «άνοιγμα» εκ νέου της «επιλογής» της μετακίνησης στην «Intrum Hellas», κάτι που εξαρχής έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ