Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ετοιμάζεται συμφωνία ΗΠΑ - «Ταλιμπάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Κοντά σε τελική «ειρηνευτική» συμφωνία για το Αφγανιστάν φέρονται να βρίσκονται οι ΗΠΑ με τους «Ταλιμπάν», σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα του «Ρόιτερς». Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν αναμενόταν να ταξιδέψει στην Καμπούλ για να ενημερώσει τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γκάνι (η αφγανική κυβέρνηση δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις) για την προτεινόμενη συμφωνία με τους «Ταλιμπάν», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι ΗΠΑ φέρονται να διατηρούν 8.600 στρατιώτες στη χώρα μόλις υπογραφεί η συμφωνία. «Θα μειώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας σε 8.600 και θα δούμε μετά», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Fox News». «Θα έχουμε πάντα μια παρουσία» στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε. Οι «Ταλιμπάν» - που άλλωστε είναι κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περίοδο που υπήρχε η Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν με τη στήριξη της ΕΣΣΔ - ανακοίνωσαν χτες ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη «οριστικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα αποσυρθούν αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τη «δέσμευσή τους να μη γίνει η χώρα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες». Μεταξύ 13.000 και 14.000 αμερικανικών στρατευμάτων βρίσκονται σήμερα ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «Αλ Κάιντα», ως υπεύθυνης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στου Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση νέας επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον θα επιστρέψει «με μεγαλύτερη δύναμη από ποτέ».

Οι «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στο Αφγανιστάν πρέπει επίσης να αρχίσουν μετά τη σχεδιαζόμενη συμφωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον και των «Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ, η ρωσική πλευρά εξέφρασε έμμεση ενόχληση για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας, παρότι η αμερικανική πλευρά έχει υποσχεθεί πως θα σταλεί αναλυτική αναφορά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ