Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Σύγκρουση συμφερόντων και στην Αφρική

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ συχνά απειλούν τα αφρικανικά κράτη με κυρώσεις προκειμένου να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσε χτες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας το έντονο ενδιαφέρον και τα συγκρουόμενα συμφέροντα στην πλούσια αφρικανική ήπειρο.

«Παρατηρούμε τις προσπάθειες πολλών δυτικών χωρών, κατά πρώτο λόγο των ΗΠΑ, να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αφρική. Συγκεκριμένα, καταβάλλουν μεγάλες και επίμονες προσπάθειες με σκοπό να πείσουν ορισμένες αφρικανικές χώρες, που είναι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας, να εγκαταλείψουν την αγορά ρωσικών προϊόντων, και βασικά στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε ο Λαβρόφ. Ο ίδιος είπε ότι συχνά χρησιμοποιείται η απειλή των κυρώσεων, ωστόσο «οι Αφρικανοί εταίροι μας αντιστέκονται».

Η επέκταση της στρατιωτικής και στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας με τις αφρικανικές χώρες πηγάζει, πρωτίστως, από τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα στην ήπειρο, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα, Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές και αστυνομικοί συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Δυτική Σαχάρα και το Νότιο Σουδάν» και η Ρωσία επιδιώκει «να επεκταθεί η παρουσία στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ