Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκαλεί από τα μέσα της βδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ανασταλούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων από τις 14 Σεπτέμβρη έως τις 14 Οκτώβρη, δηλαδή δύο βδομάδες προτού ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Χτες βράδυ ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων σοσιαλδημοκρατών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, από τη Σκοτία όπου ξεκίνησε τριήμερη περιοδεία, ανήγγειλε (με δηλώσεις στο δίκτυο «SkyNews») ότι την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, που θα ξανανοίξει η Βουλή των Κοινοτήτων μετά τις θερινές διακοπές, θα επιχειρηθεί αφενός να σταματήσει «με πολιτικά μέσα» η προσπάθεια του Τζόνσον για διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου και αφετέρου θα προωθηθεί διαδικασία για την έγκριση νομοθετήματος που θα εμποδίσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Παράλληλα, οργανωτικά στελέχη του κινήματος Momentum που στηρίζουν τον Σοσιαλδημοκράτη Κόρμπιν ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων και σε κλείσιμο δρόμων με στόχο να αποτρέψουν, όπως είπαν, το «πραξικόπημα» του Μπόρις Τζόνσον. Η εθνική συντονίστρια του κινήματος, Λόρα Πάρκερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε σειρά κινητοποιήσεων και μπλόκων αύριο Σάββατο σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Λιντς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Νιουκάστλ, Νότινχαμ, Οξφόρδη, Σέφιλντ και Γιορκ. Ανήγγειλε επίσης την πραγματοποίηση μεγάλης διαδήλωσης στο Λονδίνο, την Τρίτη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Παράλληλα, αυξάνονται οι συλλογές υπογραφών κατά της απόφασης του Τζόνσον για παύση των εργασιών της Βουλής και κατά του άτακτου Brexit, ξεπερνώντας σε λιγότερο από ένα 24ωρο τις 1.200.000.

Οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο δεν περιορίζονται στις αντιδράσεις των Εργατικών. Χτες στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σημειώθηκαν δύο «ηχηρές» παραιτήσεις. Η πρώτη αφορά την (μία οκταετία) αρχηγό των Συντηρητικών στη Σκοτία, Ρουθ Ντέβινσον, και η δεύτερη τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Συντηρητικών στη Βουλή των Λόρδων Λόρδο Γιανγκ. Η πρώτη επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους», μην κρύβοντας τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση παύσης της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ ο Λόρδος Γιανγκ κατήγγειλε την επιλογή του πρωθυπουργού σαν «υποβάθμιση του θεμελιώδους ρόλου της Βουλής».

Σήμερα το μεσημέρι πάντως αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκοτίας, στο οποίο προσέφυγαν 75 βουλευτές (Εργατικών και Συντηρητικών) ενάντια στην απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον για παύση των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων έως τις 14 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ