Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι πιέσεις των ΗΠΑ στο επίκεντρο συνάντησης Αμπάς - Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την κλιμάκωση της βίας σε βάρος των Παλαιστινίων αλλά και τη μεροληπτική πολιτική των ΗΠΑ υπέρ των ισραηλινών κατοχικών αρχών συζήτησε χτες, για αρκετή ώρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Γερμανία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Αμπάς δεν παρέλειψε να επικρίνει τις ΗΠΑ για την πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια στα θέματα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, της συνεχούς αύξησης των εποικισμών αλλά και της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής προκειμένου να ενδώσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για μεσολάβηση με στόχο την επίτευξη μιας «συμφωνίας του αιώνα» με την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τόνισε πως «η Αμερική δεν βοηθά» την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του να τεθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα «της διεθνούς κοινότητας». Σε άλλο σημείο κάλεσε όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν κάνει ακόμη να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Παλαιστινιακής Αρχής τονίζοντας ότι αυτό δεν θα εμποδίσει μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Εξήρε την πολιτική της Μέρκελ στο Παλαιστινιακό και το «σημαντικό ρόλο της Γερμανίας» στην υποστήριξη «της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή». Επαίνεσε επίσης την Γερμανίδα καγκελάριο για την υποστήριξη που θεωρεί πως εκφράζει στην «διεθνή νομιμότητα ως πρωταρχικό μονοπάτι για την επίτευξη ειρήνης στη βάση της λύσης των δύο κρατών» στα σύνορα του 1967. Επιδοκίμασε επίσης το «όραμα» της Μέρκελ για «συλλογική λύση» και «ισορροπία» με στόχο τη «μεγαλύτερη διεθνή ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή». Τέλος, την ευχαρίστησε για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας, Εκπαίδευσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Αγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε από την πλευρά της τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες για τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης στη βάση της εξεύρεσης λύσης δύο κρατών, θεωρώντας πως είναι «μονόδρομος για να ζήσουν οι λαοί της περιοχής με ειρήνη και ασφάλεια».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ