Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιδράσεις για πολιτικές του Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολιτικές που ευνοούν συμφέροντα των μονοπωλίων Ενέργειας που υποστηρίζουν την κυβέρνησή του και από την άλλη «τροφοδοτούν» τις αντιμεταναστευτικές διαθέσεις ορισμένων ψηφοφόρων του προωθεί τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αμερικανικά ΜΜΕ έφεραν στο προσκήνιο σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση των κανονισμών που περιορίζουν τις εκπομπές μεθανίου στον κλάδο της Ενέργειας και την απόσυρση μέτρων που αναγκάζουν τα μονοπώλια του χώρου να επιβλέπουν επισταμένα πηγάδια, αγωγούς και δεξαμενές και συνάμα να ελέγχουν τακτικά για τυχόν διαρροές. Ωστόσο, όπως φάνηκε σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ», τα σχέδια του Προέδρου δεν προκαλούν την ικανοποίηση σε όλα τα μονοπώλια Ενέργειας, καθώς πιο «ευνοημένες» αναμένονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα γεώτρησης και παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος της «Shell» αρθρογραφώντας χτες στην «Ουάσιγκτον Ποστ» εξήγησε ότι επιθυμεί τη συνέχιση των ορίων στις εκπομπές μεθανίου (κατά 0,25% έως το 2025), υποστηρίζοντας τη μετάβαση από την οικονομία του Πετρελαίου στην «καθαρότερη» οικονομία του Φυσικού Αερίου τάχα για την «προστασία του περιβάλλοντος».

Το ίδιο 24ωρο, η εφημερίδα «San Francisco Chronicle» έφερε στο φως σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ που άρει το «αυτόματο» δικαίωμα της αμερικανικής ιθαγένειας σε παιδιά Αμερικανών δημόσιων, κρατικών υπαλλήλων και στρατιωτικών που γεννιούνται στο εξωτερικό. Ο νέος κανονισμός σχεδιάζεται έτσι ώστε τα παιδιά Αμερικανών κρατικών υπαλλήλων και στρατιωτικών που θα γεννιούνται στο εξωτερικό να υποβάλλονται σε χρονοβόρα διαδικασία αίτησης για την απόκτηση αμερικανικής ιθαγένειας, την οποία θα ξεκινούν οι γονείς τους και θα ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι την ενηλικίωσή τους στα 18 χρόνια.

Με όλη αυτή την κατάσταση προκαλούνται και ενδοαστικές κόντρες και αντιδράσεις και από ανθρώπους που διετέλεσαν υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, όπως ο πρώην υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, που παραιτήθηκε τον Δεκέμβρη του 2018. Ο Μάτις, σε άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία βιβλίου του, διαπίστωσε εντεινόμενες τάσεις «πικρής πολιτικής πόλωσης» και αντιπαραθέσεων που τραυματίζουν την αμερικανική κοινωνία. «Αντίθετα με το παρελθόν όπου ήμασταν ενωμένοι και μπορούσαμε να προσελκύσουμε συμμάχους, σήμερα βλέπουμε ότι αυτά που μας ενώνουν, διαλύονται... Οι χώρες με συμμάχους θριαμβεύουν, ενώ φθίνουν αυτές που είναι μόνες τους. Η Αμερική μόνη δεν μπορεί να προστατεύσει το λαό μας και την οικονομία μας», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ