Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι μάχες στο Ιντλίμπ...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δυνάμεις του συριακού στρατού κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις σε βάρος τζιχαντιστών και άλλων ένοπλων αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, αυξάνοντας και χτες τις ανακαταλήψεις χωριών στα περίχωρα της επαρχίας. Ωστόσο, στο επίκεντρο των προσπαθειών τους τις τελευταίες μέρες είναι αφενός η κωμόπολη Μααρέτ αλ Νουμάν, που βρίσκεται κοντά στον οδικό άξονα Δαμασκού - Χαλεπίου, και αφετέρου η ανακατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Μ5. Σκληρές μάχες διεξάγονται από το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Ταμάνα και στην παρακείμενη πόλη Χουουάν αλ Καμπίρ στα νότια περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ, χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε την άρνησή του να δεχτεί «καθυστερήσεις» από τη μεριά των ΗΠΑ στις προσπάθειες για τη δημιουργία λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Παράλληλα, εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι θα αρχίσουν «σύντομα» κοινές περιπολίες Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών σε εδάφη της περιοχής, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει «εκκαθάριση» των περιοχών από Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG (που θεωρούνται από την Αγκυρα «τρομοκρατικές» και παρακλάδι του ΡΚΚ).

Νωρίτερα διπλωμάτες του Κουβέιτ, της Γερμανίας και του Βελγίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη άρχισαν να προωθούν σχέδιο απόφασης που ζητά παύση πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, ιδιαίτερα σε περιοχές με νοσοκομεία και κλινικές.

Η κατάσταση στα πεδία συγκρούσεων στη Συρία συζητήθηκε χτες μεταξύ άλλων σε επικοινωνία των ηγετών Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ και Ρωσίας Βλ. Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ