Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευαισθησίες

Νέα χωματερή στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΑ. Νέα εγκατάσταση αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στη χαβούζα του Θριάσιου. Χιλιάδες κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να αναπνέουν τις δυσώδεις αναθυμιάσεις από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Στον Βόλο συνεχίζεται η εγκληματική καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Ολα τα παραπάνω, που έχουν τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας δημάρχων και περιφερειαρχών και φυσικά της ΕΕ, φανερώνουν πόσο υποκριτικά είναι τα δάκρυα για τον Αμαζόνιο, αλλά και ο σχετικός ψευτοκαβγάς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Δείχνουν ότι για τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης, για το άνοιγμα νέων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο και για τα κέρδη των μονοπωλίων, η ζωή του λαού θα υποβαθμίζεται διαρκώς, θα δηλητηριάζεται μέχρι και ο αέρας που αναπνέει. Η κάλπικη ευαισθησία τους για το φυσικό περιβάλλον καταρρέει μπροστά στην εγκληματική πολιτική τους, που καταστρέφει τη ζωή του λαού και το περιβάλλον. Αναδεικνύεται έτσι επιτακτικά η ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας για την αναβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών και για την προστασία του περιβάλλοντος με την πάλη ενάντια στο δρόμο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο τα καπιταλιστικά κέρδη, ενάντια στην ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

Καμιά προσδοκία

«Λιγότεροι φόροι, περισσότερη ανάπτυξη» ήταν ένα από τα προεκλογικά συνθήματα της ΝΔ, με το οποίο καλλιεργούσε προσδοκίες ελάφρυνσης στα λαϊκά νοικοκυριά. Μόνο το ΚΚΕ προειδοποιούσε από τότε ότι οι δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας αφορούν το κεφάλαιο και όχι το λαό, όπως φάνηκε άλλωστε και από το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε και ψήφισε η νέα κυβέρνηση. Τώρα, μάλιστα, η κυβέρνηση μεταθέτει ολοένα και πιο πέρα τις όποιες μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης υποσχέθηκε στα λαϊκά στρώματα, που καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν πρόκειται να προσφέρουν έτσι κι αλλιώς, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της φοροληστείας, το οποίο παραμένει ανέγγιχτο και ενισχύεται. Για παράδειγμα, από Σεπτέμβρη ανεβαίνει η τιμή του ρεύματος και προστίθενται νέα χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ μια σειρά άλλοι φόροι, όπως για τους ΧΥΤΑ, που στηρίζουν το σχεδιασμό του κεφαλαίου στη διαχείριση των απορριμμάτων, «ξεφυτρώνουν» σε απίθανα μέρη, όπως στα παράβολα για την έκδοση διπλώματος! Η «περισσότερη ανάπτυξη», επομένως, έχει όντως λιγότερους φόρους για το κεφάλαιο, αλλά για το λαό ο πέλεκυς παραμένει, επειδή η φοροαφαίμαξη είναι η άλλη όψη των φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό, καμιά προσδοκία δεν πρέπει να τρέφει ο λαός, αφού και τα ελάχιστα που λένε ότι του «σώζουν» από τη μια τσέπη, του τα κλέβουν και με το παραπάνω από την άλλη.

Μετεγγραφές

Πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων μαλλιοτραβιoύνταν στις τηλεοράσεις και στα «πάνελ», έβγαζε ο ένας οργισμένες ανακοινώσεις για τον άλλο, προσποιούνταν ότι τους χωρίζει χάος στο «όραμα» για την Τοπική Διοίκηση και αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές. Στο παρασκήνιο, βέβαια, όλα αυτά «εξαϋλώνονταν» από τις μετακινήσεις και τις μετεγγραφές υποψηφίων από τη μια παράταξη στην άλλη, στο έδαφος της κοινής αντίληψης όλων των κομμάτων για την Τοπική Διοίκηση ως «μοχλό ανάπτυξης» για το κεφάλαιο, που εξειδικεύει και υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική. Τα «πήγαινε έλα», μάλιστα, δεν σταμάτησαν, αντίθετα εντάθηκαν μετά τις εκλογές, με τη βοήθεια και της νομοθεσίας που ψήφισε η ΝΔ για να προλάβει τάχα φαινόμενα ακυβερνησίας στους δήμους. Γι' αυτό, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ακόμα και εκλεγμένους σε Δημοτικά Συμβούλια να αλλάζουν παράταξη, «συναντήσεις κορυφής» σε Περιφέρειες, που καταλήγουν σε δεσμεύσεις για συναίνεση και άλλα παρόμοια. Είναι κι αυτή μια επιβεβαίωση ότι όσα τους ενώνουν, είναι περισσότερα απ' όσα τους χωρίζουν. Κι άλλη μια απόδειξη ότι μόνο ο λαός με την πάλη του και με το ΚΚΕ στο πλευρό του μπορεί να αποτελέσει πραγματική δύναμη αντιπολίτευσης και αντεπίθεσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που διαπερνά όλο τον κρατικό μηχανισμό, από την κυβέρνηση μέχρι τους δήμους και τις Περιφέρειες.

Μανούβρες

«Η ΝΔ εφαρμόζει και τροχοδρομεί την εξωτερική της πολιτική στις ράγες που εμείς είχαμε θέσει», διαπιστώνει σε συνέντευξή του ο πρώην ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, λέγοντας το αυτονόητο: Οτι η πολιτική της παραπέρα εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς έχει συνέχεια, ως στρατηγική επιλογή και αδιαπραγμάτευτος προσανατολισμός της αστικής τάξης, για την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή. Εχει όμως κι ένα ...παράπονο ο πρώην ΥΠΕΞ από τη νέα κυβέρνηση. Οτι ενώ «η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, δεν το κάνει με τον δικό μας τρόπο», επειδή «ήταν πάντα πολιτική της δεξιάς να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Ελλάδας ως συμπληρωματικό άλλων, μεγάλων δυνάμεων», με αποτέλεσμα «να υπάρχει υπαναχώρηση». Για να αποδείξει μάλιστα ότι η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ...«γκαζωμένη», έφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπου «φτάσαμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών γιατί ακολουθήσαμε πολιτικές ευθυγράμμισης συμφερόντων (...) στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια». Πριν από τις εκλογές, η ΝΔ διαμαρτυρόταν επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «της πήρε την μπουκιά από το στόμα» και στην εξωτερική πολιτική. Ποιος να το περίμενε ότι θα της υποδείκνυε και τις κατάλληλες «μανούβρες», για να έχει ως κυβέρνηση τις ίδιες ...επιτυχίες στην «πολιτική ευθυγράμμισης» της χώρας με τα βρώμικα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1871 Γεννιέται ο νεοζηλανδικής καταγωγής Βρετανός φυσικός και χημικός Ερνεστ Ράδερφορντ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας.

1918 Πραγματοποιείται δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Ι. Λένιν, οργανωμένη από τους εσέρους. Ο ηγέτης της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης πυροβολείται και τραυματίζεται λίγο μετά την ομιλία του στους εργάτες του εργοστασίου «Σφυρί και Δρεπάνι» στη Μόσχα. Δράστης ήταν η Φάνια Κάπλαν.

1929 Η αστυνομία διενεργεί επιδρομή στα γραφεία και τυπογραφεία του «Ριζοσπάστη» και της «Νεολαίας» (εφημερίδας της ΟΚΝΕ), κάνει κατασχέσεις και προχωρά σε συλλήψεις. Ταυτόχρονα, απαγορεύει το φύλλο του «Ριζοσπάστη» της 1ης Σεπτέμβρη.

1932 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

1936 Αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Εως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1944 Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια.

1948 Μετά την κατάληψη του Γράμμου ο κυβερνητικός στρατός (δύναμη 25.000, υποστηριζόμενη από αεροπορία και άρματα μάχης) εξαπολύει συνδυασμένη επίθεση κατά του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι - Μάλι Μάδι (δύναμη 9.000). Στις 9 - 10 Σεπτέμβρη ο ΔΣΕ περνά ορμητικά στην αντεπίθεση και σφραγίζει τη νίκη του, κατατροπώνοντας τον κυβερνητικό στρατό και απωθώντας τον απ' το Μάλι Μάδι.

1960 Ο υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Τσάτσος απαγορεύει την παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, που θα ανέβαζε ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

2006 Πεθαίνει ο Αιγύπτιος συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1988.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org