Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δημιουργία νέου αντάρτικου FARC - EP

Στο κέντρο ο Ιβάν Μάρκες παρουσιάζει την πρώτη διακήρυξη της νέας οργάνωσης
Στο κέντρο ο Ιβάν Μάρκες παρουσιάζει την πρώτη διακήρυξη της νέας οργάνωσης
Με ένα μανιφέστο με τίτλο «Οσο υπάρχει διάθεση για αγώνα υπάρχει ελπίδα για τη νίκη» και μαγνητοσκοπημένο βίντεο, ανακοινώθηκε χτες από τον Ιβάν Μάρκες, παρουσία του Χεσούς Σάντριτς και άλλων παλιών ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), η έναρξη νέας αντάρτικης οργάνωσης στη χώρα που φέρει το ίδιο όνομα με την παλιά και αποτελεί συνέχειά της. Πρόκειται για οργάνωση που συγκροτούν στελέχη και μαχητές που βλέπουν ότι καταστρατηγείται από την κολομβιανή κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφτηκε τον Νοέμβρη του 2016 με τις FARC - EP, μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας. Ο Μάρκες ήταν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των ανταρτών στην Αβάνα και στη συνέχεια στέλεχος στο κόμμα που συγκρότησαν μετά από πανεθνική διάσκεψη, με τα ίδια αρχικά FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun - Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας). Εδώ και ένα χρόνο, βλέποντας να μην προχωράει στο ελάχιστο η συμφωνία και να συνεχίζονται οι δολοφονίες μαχητών, αποφάσισε να μη δεχτεί τη θέση βουλευτή που προβλεπόταν στη συμφωνία για το νέο κόμμα για μια μεταβατική περίοδο δύο θητειών και αποτραβήχτηκε στις λεγόμενες «μεταβατικές ζώνες» για την επανένταξη των ανταρτών. Λίγο αργότερα, μετά από αυτή την απόφασή του, ο Μάρκες σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν η παράδοση των όπλων, γι' αυτό τώρα είμαστε απροστάτευτοι», κάτι που οδήγησε τον ηγέτη του νέου κόμματος Ροντρίγκο Λοντόνιο να δηλώσει ότι «θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος».

Επίσης ο Χεσούς Σάντριτς κρατήθηκε για ένα χρόνο στη φυλακή και απειλήθηκε με έκδοση στις ΗΠΑ με την αστήριχτη κατηγορία του «ναρκεμπορίου». Οταν το κατηγορητήριο κατέπεσε, απελευθερώθηκε φέτος τον Ιούνη και στη συνέχεια αγνοούνταν, ώσπου εμφανίστηκε χτες στο πλευρό του Μάρκες και άλλων παλιών και νεότερων μαχητών.

Στο νέο μανιφέστο δηλώνεται ότι «ο ένοπλος αγώνας συνεχίζεται γιατί μας υποχρεώνουν να ξαναπάρουμε τα όπλα» και είναι «απάντηση στην προδοσία του κράτους στη συμφωνία της Αβάνας, αγώνας της Κολομβίας των απλών ανθρώπων, των ξεχασμένων, αυτών για τους οποίους δεν υπάρχει δικαιοσύνη». Και συνεχίζει: «Η εξέγερση δεν έχει ηττηθεί και γι' αυτό συνεχίζουμε στην κληρονομία του Μανουέλ (σ.σ. Μ. Μαρουλάντα, ο ιστορικός ηγέτης των FARC) και του Μπολίβαρ για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι θα επιδιωχθεί συνεργασία με το μικρότερο αντάρτικο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και με άλλους αγωνιστές που δεν έχουν υποστείλει τις σημαίες τους, ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του νέου αντάρτικου θα είναι «να απαντάει μόνο σε επιθέσεις και να μην επιδιώκει το θάνατο ταξικών αδελφών, στρατιωτών που πολλοί από αυτούς θέλουν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη όπως η λαϊκή πλειοψηφία, ούτε να προχωράει σε απαγωγές για οικονομικούς λόγους». Διαβάζοντας το μανιφέστο ο Μάρκες μίλησε για «προδομένη ειρήνη», έκανε μια αναδρομή στη ματωμένη Ιστορία της χώρας του και στο γεγονός ότι στα περίπου 3 χρόνια από την υπογραφή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» έχουν δολοφονηθεί 500 αγωνιστές λαϊκών οργανώσεων, συνδικαλιστές, αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δολοφονημένοι πρώην αντάρτες φτάνουν τους 150.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ