Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Απόπειρες διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Από τις συναντήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Μαλαισία
Από τις συναντήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Μαλαισία
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με φόντο την τεταμένη κατάσταση στον Περσικό Κόλπο αντανακλάστηκαν στη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Βάζοντας (εμμέσως πλην σαφώς) απέναντί τους τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν (σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου) την επιθυμία τους για «ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης της διεθνούς συμφωνίας του 2015» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τις συνομιλίες που έγιναν για το Ιράν στο πλαίσιο και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G7) στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας μεταξύ 24 και 26 Αυγούστου.

Νωρίτερα, η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Πολιτική και Ασφάλεια, μεταβαίνοντας στο Ελσίνκι για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, επιβεβαίωσε και αυτή την υποστήριξή της στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες θα υποστηρίξουν πιθανές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν μόνο εφόσον διατηρηθεί η διεθνής συμφωνία του 2015. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι η ΕΕ «πάντα θα υποστηρίζει τον πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από όλες τις πλευρές».

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί ανακοίνωνε (συμβολικά) την επιβολή κυρώσεων σε στελέχη της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης «Ιδρυμα για την Αμυνα της Δημοκρατίας» (FDD), με πρώτο τον διευθυντή του ιδρύματος Μαρκ Ντούμποβιτς, επειδή με τη στάση τους «επιχειρούν να βλάψουν την ασφάλεια και ζωτικά συμφέροντα του ιρανικού λαού». Τις κυρώσεις της Τεχεράνης στο FDD αποδοκίμασε με μήνυμά της στο «Τουίτερ» η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ υπολογίζουν σοβαρά τις απειλές του ιρανικού καθεστώτος».

Επιπλέον, από τη Μαλαισία, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τις ΗΠΑ να επανενταχθούν στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απαιτώντας να σταματήσουν να ασκούν «οικονομική τρομοκρατία» σε βάρος του ιρανικού λαού, αν θέλουν να γίνουν διμερείς συνομιλίες. Ο Ζαρίφ έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ συναντήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στη Γαλλία προσκεκλημένος του Προέδρου Μακρόν στο περιθώριο του G7, μετά πήγε στην Κίνα και τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Ρωσία.

Οσον αφορά, τέλος, την τύχη του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya-1», που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο αξίας 120 εκατ. δολαρίων, εμφανίστηκε να πλέει μεταξύ νότιας Τουρκίας και Κύπρου. Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» νωρίτερα είχε διαψεύσει πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιρανική «πρόσκληση» για επιστροφή στη συμφωνία του 2015(2020-11-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ(2019-08-23 00:00:00.0)
Νέες απειλές Τραμπ κατά εταίρων και συμμάχων(2018-08-08 00:00:00.0)
«Διαίσθηση» Τραμπ για συνομιλίες με το Ιράν(2018-08-02 00:00:00.0)
Τήρηση της συμφωνίας επιβεβαιώνει και ο Αμάνο(2017-10-31 00:00:00.0)
Συνομιλίες Κέρι και Ζαρίφ(2015-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ