Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα υπόλοιπα υπουργεία

Με μπόλικες αναφορές στους «εθνικούς στόχους» στην Υγεία, στην πραγματικότητα στην απαρέγκλιτη προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, με τον απερχόμενο υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι στόχοι αυτοί «υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας πολιτικής ηγεσίας ή μιας κυβέρνησης». Χαρακτηριστικά, στην παρουσίαση των εν λόγω «εθνικών» στόχων ο Ανδ. Ξανθός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πολλές φορές στη «βιωσιμότητα» του συστήματος Υγείας, που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες, στην «αξιοπιστία» του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου προωθούνται οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και στο βάθεμα της αντιδραστικής πολιτικής «μείωσης της βλάβης» για τα ναρκωτικά, στην ψευδεπίγραφη «αποασυλοποίηση» για τους ψυχικά ασθενείς κ.λπ. Από τη μεριά του ο νέος υπουργός, Β. Κικίλιας, πίσω από γενικολογίες και ευχολόγια παρουσίασε ως δεδομένες τις «περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές» και στην Υγεία, καλώντας δε το λαό να συμβιβαστεί ουσιαστικά με τη σημερινή άθλια κατάσταση, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου πρέπει να κριθούν από το αν ένας αξονικός τομογράφος θα μπορέσει να έχει και δεύτερη βάρδια, ή από το «αν θα μπορέσουν να υπάρχουν παραπάνω γάζες».

Οι διαπραγματεύσεις για την αντιδραστική νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που διεξάγονται αυτό το διάστημα σε επίπεδο ΕΕ, θα αποτελέσουν προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο υπουργός της ΝΔ Μάκης Βορίδης κατά τη χτεσινή ανάληψη των καθηκόντων του. Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης έκανε σαφές ότι «θα σταθούν στο πλευρό της νέας ηγεσίας για ό,τι χρειαστεί». Ο Μ. Βορίδης, όπως έκαναν άλλωστε όλοι οι προκάτοχοί του σε αυτό το υπουργείο, σημείωσε ότι η αγροτική ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης, ενώ η νέα υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φ. Αραμπατζή, χαρακτήρισε ζήτημα «κομβικής σημασίας» την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας των ζητούμενων αγροτικών επενδύσεων, της πολιτικής δηλαδή που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες για λογαριασμό μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων.

Στο Μεταναστευτικό εστιάστηκε μεταξύ άλλων η συζήτηση μεταξύ της απερχόμενης υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, και του Μ. Χρυσοχοΐδη που αναλαμβάνει, με την «ασφάλεια» να έχει την τιμητική της. Η «αντιπαράθεση», αν και ...βελούδινη, είχε να κάνει με το ποιο «σχήμα» μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την αντιμεταναστευτική πολιτική, με την υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική που το σχετικό «χαρτοφυλάκιο» περνάει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οπως - υποκριτικά - είπε, αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει ανθρωπιστικά το ζήτημα, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε μέχρι κεραίας - αν και μέσω άλλου υπουργείου - τη βάρβαρη πολιτική ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, πάνω στην οποία θα «πατήσει» και η ΝΔ, δηλώνοντας προσήλωση στις αντιδραστικές συμφωνίες.

Αναδιαρθρώσεις που έρχονται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης εξήγγειλε η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «συνολική, σε βάθος τομή, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος» και μια σειρά αντιδραστικά μέτρα, που βασίζονται στα όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να δεθεί πιο στενά η Παιδεία με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και στις κατευθύνσεις που υλοποίησε, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ