Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αλλαγή σκυτάλης στην «εθνική» γραμμή της αστικής τάξης

Σε κλίμα «συναίνεσης» και αλλαγής σκυτάλης πάνω στην κοινή γραμμή για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή, μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς σε Βαλκανική και Ανατολική Μεσόγειο, κινήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο απερχόμενος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, υποδεχόμενος τον Ν. Δένδια, του είπε πως «έρχεστε να υπηρετήσετε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, που ήταν πάντοτε φιλειρηνική, πάντοτε βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζοντας λίγο έως πολύ, ανάλογα με την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», όπως βαφτίζονται οι ρόλοι «μεντεσέ» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στο πνεύμα αυτό και παραπέμποντας στο Σκοπιανό - και εμμέσως σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό - πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε (...) να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μια δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας, από τα Βαλκάνια και τη συμφωνία των Πρεσπών έως την Ανατολική Μεσόγειο. Και έτσι, νομίζω ότι στην πρώτη σας μεγάλη μάχη, τη 15η Ιουλίου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, θα υπερασπίσετε από καλές θέσεις τα συμφέροντα της χώρας, απέναντι σε αυτούς που δεν ακολουθούν πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο αλλά θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους με διαφορετικό τρόπο».

Ο Γ. Κατρούγκαλος στάθηκε και στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, στη διάνοιξη νέων πεδίων για μπίζνες στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, επισημαίνοντας ότι «είχαμε σημαντική βοήθεια και από σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου».

Εμφανίστηκε τέλος βέβαιος ότι ο διάδοχος του «θα συνεχίσει την ίδια πολιτική (...) και επίσης θα εξασφαλίσει αυτό το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του υπουργείου και εθνικής ομοψυχίας που επιχειρήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να έχουμε».

Παραλαμβάνοντας την «πάσα», ο Ν. Δένδιας είπε ευθύς αμέσως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις». Διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική, αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα, στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας». Εστειλε επίσης σήμα ότι θα «αναπτύξει» και την «οικονομική διπλωματία», στον ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα αυτά.

Σημειωτέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός είχε ήδη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Τουρκίας, όπως και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...με τη βούλα(2020-01-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις(2019-06-04 00:00:00.0)
Στη σκιά του «Στρατηγικού Διαλόγου» και της τουρκικής επιθετικότητας(2018-12-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου(2018-12-21 00:00:00.0)
Επιθετική πολιτική σε συναινετικό κλίμα(2004-12-15 00:00:00.0)
Η «εθνική συναίνεση»...(2004-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ