Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Σε κλίμα συναίνεσης η αλλαγή σκυτάλης

Αβροφροσύνες, αναγνώριση του «έργου» που έχει διαχρονικά συντελεστεί και πνεύμα «εθνικής ενότητας» στις χτεσινές τυπικές τελετές

Οι απολυμένοι και απλήρωτοι ναυτεργάτες και ναυτιλιακοί υπάλληλοι του Αγούδημου διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την ώρα της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, δείχνοντας πως δε θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί και τη νέα κυβέρνηση
Οι απολυμένοι και απλήρωτοι ναυτεργάτες και ναυτιλιακοί υπάλληλοι του Αγούδημου διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την ώρα της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, δείχνοντας πως δε θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί και τη νέα κυβέρνηση
Κλίμα δικομματικής συναίνεσης ανάμεσα στους απερχόμενους και τους νέους υπουργούς επικράτησε στη χτεσινή αλλαγή σκυτάλης στα υπουργεία. Στα αξιοσημείωτα - και ενδεικτικά για τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου - συγκαταλέγονται η αναφορά του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο «επίτευγμα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την στρατιωτικού τύπου ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

«Κάναμε πολύ σπουδαία δουλειά με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που υπήρξε και το ορόσημο, αν θέλετε, της ακμής της χώρας σε όλο τον πλανήτη», τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ανέλαβε χτες τα καθήκοντά του. Είχε προηγηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος συνέδεσε την έξαρση της εγκληματικότητας με τη «λαθρομετανάστευση», όπως είπε, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε πως η τρομοκρατία και η δράση των αναρχικών είναι ενιαίο πρόβλημα γιατί λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

«Συνεργασία σε πνεύμα εθνικής ενότητας» υποσχέθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως υπουργού Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Για στήριξη της κυβέρνησης σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ενίσχυση των συμφερόντων της Ελλάδας έκανε λόγο η απερχόμενη ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε λογικές δημαγωγίας και χρησιμοποίησης των εθνικών μας θεμάτων για εσωτερική κατανάλωση. Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είναι συνταγή αποτυχίας», είπε η απερχόμενη υπουργός.

Με τη φράση ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα σεβαστεί «ό,τι καλό έχει κάνει» η ΝΔ και ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι δεν έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε το στίγμα της πολιτικής στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων. Στίγμα που μαρτυρά ότι το ΠΑΣΟΚ θα «χτίσει» πάνω στο έργο της απερχόμενης κυβέρνησης. Στους ίδιους τόνους, η απερχόμενη υπουργός Φάνη Πάλλη - Πετραλιά υπεραμύνθηκε του αντεργατικού έργου της ΝΔ.

«Εκπαιδευτική ειρήνη»...

Με πολλή συναίνεση κι ευχές για συνεργασία στο μέλλον, έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για την «εκπαιδευτική ειρήνη» στην οποία συνέβαλε και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι παρέμεινε στο λεγόμενο διάλογο για την Παιδεία. Από την πλευρά της, η νέα υπουργός Παιδείας Διά βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου, ανταπάντησε ότι «η συνέχιση του εθνικού διαλόγου θα είναι το μεγάλο μας στοίχημα, η ολοκλήρωσή του, η εφαρμογή αυτών που θα αποφασιστούν».

Το δικό της συμβολισμό είχε η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (όπως θα λέγεται στο εξής) ανάμεσα στον απερχόμενο Αντώνη Σαμαρά και τον νέο υπουργό Παύλο Γερουλάνο. Η «συγχώνευση» αποτελεί τη «συμβολική», θεσμική ολοκλήρωση ενός από τα στάδια της διαδικασίας εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, μέσω της ενίσχυσης του κεφαλαίου στον τουρισμό, κάτι που το τελευταίο απαιτεί εδώ και χρόνια, ενώ για την ΕΕ αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς της στόχους στον πολιτιστικό τομέα.

Με όρκους πίστης στην «ανταγωνιστικότητα» από τον απερχόμενο Κ. Χατζηδάκη και την Λ. Κατσέλη έγινε η παράδοση στο νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η νέα υπουργός διευκρίνισε ότι «υπάρχει συνέχεια», αλλά στο πλαίσιο της πάγιας προσπάθειας διαφοροποίησης της νέας κυβέρνησης έκανε λόγο για «αλλαγές» και «ρήξεις», «όπου κρίνουμε ότι χρειάζονται». Με τη φράση «η υγεία δεν έχει χρώματα» υποδέχτηκε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος τη διάδοχό του Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία από την πρώτη ώρα ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «μια αποφασισμένη ομάδα δουλειάς» που θα «δουλέψουμε με βάση το πρόγραμμά μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ