Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιπολίτευση

«Η αντιπολίτευση θα έχει πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα». Ετσι καταλήγει το κύριο άρθρο της χτεσινής «Αυγής». Αλήθεια, όμως, πώς θα «αντιπολιτευτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ τους νόμους που ψήφισε την προηγούμενη τετραετία και δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει η ΝΔ; Θα ζητήσει άραγε τη ματαίωση των πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, όταν ήταν επί της κυβέρνησής του που μπήκε το «αγκωνάρι» για την «επιχείρηση σκούπα» σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που χρωστάνε και δεν έχουν να πληρώσουν; Μήπως έχει κάτι διαφορετικό να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, όταν επί των ημερών του έξι στις δέκα νέες θέσεις απασχόλησης ήταν με καθεστώς ευελιξίας; `Η μήπως μπορεί να πει κάτι για τους μισθούς πείνας και την κατρακύλα του κατώτερου μισθού, όταν στη θητεία του ενεργοποίησε και εφάρμοσε τον νόμο Βρούτση, που αναλαμβάνει ξανά υπουργός Εργασίας στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ; `Η μήπως θα διεκδικήσει να παρθούν πίσω τα 14 αεροδρόμια που ως κυβέρνηση παραχώρησε στους ιδιώτες, τα λιμάνια κ.ο.κ. Τίποτα απ' αυτά δεν πρόκειται να κάνει, όσο κι αν ανεβάσει τους τόνους της «αντιδεξιάς» κριτικής για να συντηρείται το δίπολο. Γιατί ως κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος, ώστε σήμερα η ΝΔ να βάζει ακόμα ψηλότερα τον αντιλαϊκό πήχη. Αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ, γιατί συγκρούεται με την καρδιά του προβλήματος, την καπιταλιστική εξουσία και οικονομία, τα «θέλω» του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων που οι υπόλοιποι υπηρετούν.

Ξεμπέρδεψαν...

Γνωστό για τα «έργα και τις ημέρες του» είναι το μισό υπουργικό συμβούλιο, από τη θητεία σε προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου πρωτοστάτησαν στο τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Δοκιμασμένο στην ίδια πολιτική από διάφορα άλλα πόστα σε ιμπεριαλιστικούς θεσμούς και αστικά επιτελεία είναι και το υπόλοιπο μισό. Με όλους αυτούς, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέτασσε στο «παλιό», με το οποίο έλεγε πως «ξεμπερδεύει», οι μέχρι πρότινος υπουργοί του αντάλλασσαν χτες αβροφροσύνες για όλα όσα τους αφήνουν ως «παρακαταθήκη», προκειμένου να κλιμακώσουν από «στέρεα βάση» την αντιλαϊκή επίθεση το επόμενο διάστημα. Και ήταν τέτοιο το «ξέπλυμα» της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ, που οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις των Νεοδημοκρατών ακούγονταν περίπου ως «φυσική συνέχεια»... Γιατί το πραγματικά «παλιό» είναι η πολιτική τους, προς όφελος του κεφαλαίου που υπηρετούν εναλλάξ, τόσο από τις θέσεις της κυβέρνησης όσο και από αυτές της αντιπολίτευσης. Και με αυτό το πραγματικά «παλιό» μόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να ξεμπερδέψουν, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς και τα κόμματά τους. Για το πραγματικά νέο και προοδευτικό, την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

Διπλή νίκη

«Κερδισμένο στοίχημα» τόσο για τον Μητσοτάκη όσο και για τον Τσίπρα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη «διπλή εντολή» από το λαό να ασκεί «προγραμματική αντιπολίτευση» και «να στηρίζει κάθε θετικό» της κυβέρνησης ΝΔ, φέρνοντας ως παράδειγμα την εφαρμογή από τη ΝΔ της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών ή την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης ΝΔ να «πετύχει μία πιο ρεαλιστική λύση με τους Ευρωπαίους δανειστές για τα πλεονάσματα». Η δεύτερη εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Παπαδημούλη, είναι «να οικοδομήσουμε (...) ένα ισχυρό, πλατύ κόμμα - παράταξη, που να αγκαλιάζει την αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο», ως έτερος πόλος της κυβερνητικής εναλλαγής, προκειμένου να διασφαλίζονται σε όλες τις συνθήκες η «σταθερότητα» και η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι φανερό επομένως ότι αυτός που κέρδισε πραγματικά το «στοίχημα» των εκλογών είναι το κεφάλαιο: Από τη μια, εξασφάλισε μια κυβέρνηση που στο έδαφος της προηγούμενης «ανεβάζει στροφές» στο ξεδίπλωμα της επίθεσης και, από την άλλη, μια «αντιπολίτευση» που υπηρετεί το ίδιο σχέδιο και ανταγωνίζεται την κυβέρνηση μόνο «στα σημεία», συμβάλλοντας καθοριστικά στο ξέπλυμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στο βάθεμα του συντηρητισμού στην ελληνική κοινωνία.

«Κοινή λογική»

Για όποιον ακόμα αναρωτιέται ή δεν είναι σίγουρος για το τι σημαίνει η «προγραμματική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ, υπάρχει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη, που βοηθάει να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Είπε ανάμεσα σε άλλα σε χτεσινή της συνέντευξη, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψηφίσει υπέρ της κατάργησης του ασύλου που θα προτείνει η ΝΔ: «Να ακολουθούμε πολιτικές κοινής λογικής... Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίσθημα ασφάλειας στη δεξιά...». Δεν ξέρουμε αν το κόμμα θα ακολουθήσει τη ...γραμμή της βουλευτίνας του, στο πλαίσιο και του «μετασχηματισμού» που έτσι κι αλλιώς είναι σε εξέλιξη. Πάντως τοποθετήσεις όπως η παραπάνω σηματοδοτούν ότι η όποια «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «εντός των τειχών», δηλαδή «συμβολή» στο έργο της ΝΔ... Πάντα σε συνέχεια της προετοιμασίας του εδάφους που έκανε η προηγούμενη στη σημερινή κυβέρνηση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org