Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Ισχύουν στο ακέραιο» οι δεσμεύσεις της εμπλοκής

Στην παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Αμυνας, ο απερχόμενος Ευ. Αποστολάκης τόνισε ότι οι στιγμές είναι «κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση», προσθέτοντας πως «η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αποτέλεσε ύψιστη εθνική προτεραιότητα», εκτιμώντας ότι η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω «εθνική» προσπάθεια «ήταν μεγάλη και υλοποιήθηκε μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας», παραπέμποντας στις διμερείς, πολυμερείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, Ισραηλινούς και άλλους, που ...απογειώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε, άλλωστε ότι «απόδειξη όλων αυτών αποτελεί η νέα δυναμική που έχουν λάβει οι εξαιρετικές σχέσεις και η στρατηγική συνεργασία που έχουμε με τις ΗΠΑ, και βέβαια το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, στα Βαλκάνια η τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας αποτελεί σημαντικό σχήμα ανάπτυξης και συνεργασίας, ενώ παράλληλα διαμορφώνει δυναμική και επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», προσθέτοντας πως «οι συμμαχίες μας, οι διεθνείς συνέργειες, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και γενικά το επίπεδο των διεθνών αμυντικών μας σχέσεων είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Μακάρι να είναι έτσι πάντα», πρόσθεσε σε μια παραίνεση προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σημειωτέον, στα Ελληνοτουρκικά, μιλώντας για «προσπάθειες εξομάλυνσης», υπεραμύνθηκε των ΜΟΕ ως «υπόστρωμα» για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου, λέγοντας: «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός. Πιστεύω ότι με τον κύριο Ακάρ (ο Τούρκος ΥΠΑΜ) έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά φτιάξαμε ένα πολύ καλό υπόστρωμα πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια σχέση χωρίς αδικαιολόγητες εντάσεις».

Εκλεισε μιλώντας ξανά για την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης εθνικής ενότητας», για να στοιχηθεί ο λαός στα σχέδια της αστικής τάξης, προσθέτοντας πως «στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι συμπαραστάτες και αρωγοί, υπερβαίνοντας κάθε ιδεολογική και κομματική διαχωριστική γραμμή» και συμπληρώνοντας - απευθυνόμενος στους νέους υπουργούς - πως «εγώ θα είμαι δίπλα σας και πάντα στη διάθεσή σας».

Σε ανάλογο κλίμα, ο επίσης απερχόμενος αναπ. υπουργός Αμυνας, Π. Ρήγας, χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη «συνεργασία» που είχε με τους τομεάρχες Αμυνας της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «θα συνεχιστεί και είμαι και εγώ απολύτως στη διάθεσή σας για όλα τα θέματα».

Ο νέος υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι αποτελεί «τιμή» για τον ίδιο να παραλαμβάνει από τον Ευ. Αποστολάκη. Μίλησε για «γεωπολιτικές αβεβαιότητες» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν της αρέσει όμως και να προκαλείται. Και όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις». Εκλεισε απευθυνόμενος σε Αποστολάκη και Ρήγα ότι στάθηκαν «φρουροί στα τείχη της πόλης» και κατά τη διάρκεια της θητείας τους «οι πόλεις ήταν ασφαλείς». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «μέχρι νεωτέρας ισχύουν στο ακέραιο οι εντολές του προκατόχου μου».

Τέλος, ο παραλαβών υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής επέλεξε να στείλει «ένα ιδιαίτερο μήνυμα» σε εθνοφύλακες και εφέδρους, προσθέτοντας και ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει, από το δικό του μετερίζι, την πρόοδο της πατρίδας μας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ