Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προωθεί το «μοντέλο κόμματος» που θα κουμπώνει καλύτερα στο ρόλο του

Σε φάση διαβουλεύσεων έχει εισέλθει η Κουμουνδούρου τόσο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τον «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από καλύτερη θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως βασικού πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, τις επόμενες μέρες αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί και το τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον είναι έτοιμες οι αλλαγές που θα κληθεί να επικυρώσει.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι επιδιωκόμενες αλλαγές πατάνε στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται με σθένος απέναντι στο κεφάλαιο, διαβεβαιώνοντας για τη συναίνεσή του σε μέτρα που απαιτεί η θωράκιση της κερδοφορίας του. Αλλαγές που υπαγορεύονται και από την ανάγκη να συντηρούνται κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ώστε να συντηρείται ο διπολισμός. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψαν άλλωστε οι παραδόσεις των υπουργείων απ' τα στελέχη του σε αυτά της ΝΔ, που έμοιαζαν με παράδοση της σκυτάλης ανάμεσα σε παίκτες της ίδιας ομάδας.

Δηλωτικά των προθέσεών τους ήταν τα όσα είπε ο Ν. Παππάς σε συνέντευξή του στον ρ/σ «News 247», όπου προανήγγειλε σε συνέχεια των δηλώσεων Τσίπρα «ένα ενιαίο, μεγάλο και λαϊκό κόμμα», που το «έχει ανάγκη ο προοδευτικός χώρος», ένα κόμμα «με σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση», η απουσία των οποίων προβληματίζει από καιρό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μετά την αντιδεξιά ρητορική που κατά κόρον χρησιμοποίησαν προεκλογικά, ο Ν. Παππάς ανέσυρε απ' τη φαρέτρα και τη ρητορική των ...αντιδεξιών μετώπων, φτάνοντας να μιλάει για «μέτωπο» εντός της Βουλής με ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, που όπως έχουν ήδη πει, θα κάνουν αντιπολίτευση «προγραμματική» και «υπεύθυνη» στη ΝΔ, πάντα στο πεδίο της εξυπηρέτησης των μονοπωλίων. Ενώ, σε μια ακόμα από τις γνωστές ΣΥΡΙΖΑίικες λαθροχειρίες, ο πρώην υπουργός επιχείρησε να βάλει στο «κάδρο» του παραπάνω μετώπου των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών και το ΚΚΕ.

Για ανάγκη οργάνωσης του «προοδευτικού ρεύματος» μίλησε από την πλευρά του ο Γ. Δραγασάκης, αξιοποιώντας το εκλογικό αποτέλεσμα σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το κόμμα του και ισχυριζόμενος πως αυτό έστειλε ένα μήνυμα «υπεράσπισης των λαϊκών κατακτήσεων».

Υπέρμαχος των σχετικών προσαρμογών για να κατοχυρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η ηγεμονική δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας εδώ και καιρό, ο Αντ. Κοτσακάς, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε (ρ/σ «Στο κόκκινο») για «νέο μοντέλο κόμματος που θα ανταποκρίνεται στις πολυσύνθετες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές αναγκαιότητες της σημερινής περιόδου». Παρατήρησε ότι έγινε «καθυστερημένα» το «εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας» και ότι αν είχε γίνει έξι μήνες νωρίτερα, «η εξέλιξη θα ήταν καλύτερη», προφανώς για τον εγκλωβισμό του λαού. Υποστήριξε ότι το σημερινό μοντέλο κόμματος με οργανώσεις βάσης, ενδιάμεσες νομαρχιακές επιτροπές, κεντρικές επιτροπές δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συγκυρίας. Επικαλέστηκε μάλιστα ως θετικό «προηγούμενο» που πρέπει να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνταγές όπως του Κόρμπιν στη Μ. Βρετανία και του Σάντερς στις ΗΠΑ, γνωστών για την ικανότητα που έδειξαν στην ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση: «Ο Κόρμπιν μέσα από αυτή την ιστορία κατάφερε να εγγράψει 400.000 νέους ανθρώπους μέλη του κόμματος», ανέφερε δείχνοντας και το μοντέλο που θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιγράψει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμύθια... (2021-05-21 00:00:00.0)
«Νέο συμβόλαιο» με το κεφάλαιο, παλιάς κοπής εξαπάτηση για το λαό (2020-05-19 00:00:00.0)
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χαράσσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές (2018-09-12 00:00:00.0)
Στήνουν παγίδες εγκλωβισμού του λαού με απάτες και ψευτοδιλήμματα (2018-08-25 00:00:00.0)
Δίπολα (2017-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ