Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε στρωμένο έδαφος καθορίζει τα επόμενα βήματα

Οι κατευθυντήριες γραμμές και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» που παραλαμβάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται σήμερα στην ημερήσια διάταξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που ορκίστηκε χτες.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εδάφους, και μαζί με τις καθιερωμένες παρόλες των πρώτων ημερών κάθε κυβέρνησης περί «σεμνότητας», «εργατικότητας», θέσπισης «ασυμβίβαστων» για τους υπουργούς κ.ά., χτες γίνονταν συναντήσεις και συσκέψεις με διάφορους παράγοντες και γύρω από ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Κοινός παρονομαστής το πώς η κυβέρνηση, πατώντας στο αντιλαϊκό «έργο» που παραλαμβάνει, θα επιταχύνει για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που άλλωστε έχουν θέσει ψηλά τον πήχη μετά τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε η πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου να γίνει με τον Αν. Δρακόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ίδρυμα με το οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις και ο Αλ. Τσίπρας). Οπως διαχέεται, αντικείμενο της συνάντησης ήταν «η ενίσχυση της παρουσίας του ιδρύματος στους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού και της ασφάλειας του πολίτη», δίνοντας σήμα κλιμάκωσης της παραχώρησης κρίσιμων υπηρεσιών για το λαό από το κράτος σε ιδιώτες. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση γνωριμίας με τον επικεφαλής του περιλάλητου SSM (ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Α. Ενρία, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα. Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββός. Οπως αναφέρεται, ο Ενρία ενημέρωσε τον Κυρ. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αργά το απόγευμα, ακολούθησε σύσκεψη «καταγραφής της κατάστασης στη ΔΕΗ», με συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και ξεκινώντας από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κυοφορούνται εξελίξεις στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση «δυσκολιών» που θα φορτώσουν νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά και στους εργαζόμενους. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, στη σύντομη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν κυρίως το θέμα της ΔΕΗ αλλά και οι επενδύσεις στο Ελληνικό και στις Σκουριές. Ειδικά για τη ΔΕΗ, είπε ότι «σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ υπάρχει», το οποίο θα συζητηθεί και με τη διοίκηση της επιχείρησης, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στις επόμενες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, 20/7 - 22/7, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο. Ο χρόνος της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε προχτές σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επίσης τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακολούθως, μέσα στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες το πρωί, για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί τη γερμανική πρωτεύουσα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, που θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει ξανά η Βουλή μετά από τη σύντομη διακοπή του Δεκαπενταύγουστου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ