Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σ. Κώστας Κολυβάς από τη Λευκάδα

Τον σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ), που «έφυγε» σε ηλικία 99 ετών, αποχαιρετά η ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει αύριο, Πέμπτη 11 Ιούλη, στα Νικιανά Λευκάδας, στο νεκροταφείο του χωριού, στις 7 μ.μ.

Ο μπάρμπα Κώστας γεννήθηκε το 1920 στον οικισμό Κολυβάτα Αλεξάνδρου. Ηταν το πρώτο από τα τρία παιδιά μιας φτωχής αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας. Ηρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το κίνημα το 1942 και χρονικά κάπου εκεί οργανώθηκε και στο ΚΚΕ. Στη μάχη στο Λαϊνάκι τον Ιούνη του 1944 τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι.

Με τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων ο μπάρμπα Κώστας περνάει στην ΕΔΑ και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες Ειρήνης της εποχής εκείνης.

Στη δικτατορία συνελήφθη στους Σκάρους, στις 29 Απρίλη του '67. Φορτώθηκε μαζί με δεκάδες άλλους Λευκαδίτες αγωνιστές σε ένα οχηματαγωγό, για να μεταφερθεί στα Γιούρα. Μετά από λίγο καιρό μεταφέρθηκε στο Λακί Λέρου, μένοντας συνολικά στα ξερονήσια κοντά τρία χρόνια. Απολύθηκε με τους τελευταίους στις 24 Ιούνη του '70.

Στο Λακί Λέρου τον βρήκε η διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, οπότε και ο σ. Κώστας παίρνει καθαρά θέση υπέρ της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, διαχωρίζοντας τη στάση του, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων εξόριστων, από την αναθεωρητική ομάδα.

Εκεί ήταν που μπήκαν και οι βάσεις για το στήσιμο της πρώτης μετά το 1958 παράνομης Κομματικής Οργάνωσης στη Λευκάδα. Το στήσιμο της παράνομης Οργάνωσης έγινε το 1971 και συμμετείχαν όσοι εξόριστοι υπεράσπισαν το Κόμμα μετά τη διάσπαση.

Με την πτώση της χούντας, ο σ. Κώστας μαζί με παλιούς και νέους συντρόφους δίνει τη μάχη για το στήσιμο της ΚΟ Λευκάδας.

Μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν πρωτοπόρος στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, δίνοντας κάθε μήνα αυξημένη συνδρομή και αυξημένη προσωπική εισφορά στις οικονομικές εξορμήσεις. Συμμετείχε, πολλές φορές με αυτοθυσία, σε όλες τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του κινήματος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org