Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιπολίτευση

«Η αντιπολίτευση θα έχει πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα». Ετσι καταλήγει το κύριο άρθρο της χτεσινής «Αυγής». Αλήθεια, όμως, πώς θα «αντιπολιτευτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ τους νόμους που ψήφισε την προηγούμενη τετραετία και δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει η ΝΔ; Θα ζητήσει άραγε τη ματαίωση των πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, όταν ήταν επί της κυβέρνησής του που μπήκε το «αγκωνάρι» για την «επιχείρηση σκούπα» σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που χρωστάνε και δεν έχουν να πληρώσουν; Μήπως έχει κάτι διαφορετικό να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, όταν επί των ημερών του έξι στις δέκα νέες θέσεις απασχόλησης ήταν με καθεστώς ευελιξίας; `Η μήπως μπορεί να πει κάτι για τους μισθούς πείνας και την κατρακύλα του κατώτερου μισθού, όταν στη θητεία του ενεργοποίησε και εφάρμοσε τον νόμο Βρούτση, που αναλαμβάνει ξανά υπουργός Εργασίας στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ; `Η μήπως θα διεκδικήσει να παρθούν πίσω τα 14 αεροδρόμια που ως κυβέρνηση παραχώρησε στους ιδιώτες, τα λιμάνια κ.ο.κ. Τίποτα απ' αυτά δεν πρόκειται να κάνει, όσο κι αν ανεβάσει τους τόνους της «αντιδεξιάς» κριτικής για να συντηρείται το δίπολο. Γιατί ως κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος, ώστε σήμερα η ΝΔ να βάζει ακόμα ψηλότερα τον αντιλαϊκό πήχη. Αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ, γιατί συγκρούεται με την καρδιά του προβλήματος, την καπιταλιστική εξουσία και οικονομία, τα «θέλω» του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων που οι υπόλοιποι υπηρετούν.

Ξεμπέρδεψαν...

Γνωστό για τα «έργα και τις ημέρες του» είναι το μισό υπουργικό συμβούλιο, από τη θητεία σε προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου πρωτοστάτησαν στο τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Δοκιμασμένο στην ίδια πολιτική από διάφορα άλλα πόστα σε ιμπεριαλιστικούς θεσμούς και αστικά επιτελεία είναι και το υπόλοιπο μισό. Με όλους αυτούς, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέτασσε στο «παλιό», με το οποίο έλεγε πως «ξεμπερδεύει», οι μέχρι πρότινος υπουργοί του αντάλλασσαν χτες αβροφροσύνες για όλα όσα τους αφήνουν ως «παρακαταθήκη», προκειμένου να κλιμακώσουν από «στέρεα βάση» την αντιλαϊκή επίθεση το επόμενο διάστημα. Και ήταν τέτοιο το «ξέπλυμα» της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ, που οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις των Νεοδημοκρατών ακούγονταν περίπου ως «φυσική συνέχεια»... Γιατί το πραγματικά «παλιό» είναι η πολιτική τους, προς όφελος του κεφαλαίου που υπηρετούν εναλλάξ, τόσο από τις θέσεις της κυβέρνησης όσο και από αυτές της αντιπολίτευσης. Και με αυτό το πραγματικά «παλιό» μόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να ξεμπερδέψουν, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς και τα κόμματά τους. Για το πραγματικά νέο και προοδευτικό, την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

Διπλή νίκη

«Κερδισμένο στοίχημα» τόσο για τον Μητσοτάκη όσο και για τον Τσίπρα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη «διπλή εντολή» από το λαό να ασκεί «προγραμματική αντιπολίτευση» και «να στηρίζει κάθε θετικό» της κυβέρνησης ΝΔ, φέρνοντας ως παράδειγμα την εφαρμογή από τη ΝΔ της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών ή την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης ΝΔ να «πετύχει μία πιο ρεαλιστική λύση με τους Ευρωπαίους δανειστές για τα πλεονάσματα». Η δεύτερη εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Παπαδημούλη, είναι «να οικοδομήσουμε (...) ένα ισχυρό, πλατύ κόμμα - παράταξη, που να αγκαλιάζει την αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο», ως έτερος πόλος της κυβερνητικής εναλλαγής, προκειμένου να διασφαλίζονται σε όλες τις συνθήκες η «σταθερότητα» και η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι φανερό επομένως ότι αυτός που κέρδισε πραγματικά το «στοίχημα» των εκλογών είναι το κεφάλαιο: Από τη μια, εξασφάλισε μια κυβέρνηση που στο έδαφος της προηγούμενης «ανεβάζει στροφές» στο ξεδίπλωμα της επίθεσης και, από την άλλη, μια «αντιπολίτευση» που υπηρετεί το ίδιο σχέδιο και ανταγωνίζεται την κυβέρνηση μόνο «στα σημεία», συμβάλλοντας καθοριστικά στο ξέπλυμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στο βάθεμα του συντηρητισμού στην ελληνική κοινωνία.

«Κοινή λογική»

Για όποιον ακόμα αναρωτιέται ή δεν είναι σίγουρος για το τι σημαίνει η «προγραμματική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ, υπάρχει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη, που βοηθάει να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Είπε ανάμεσα σε άλλα σε χτεσινή της συνέντευξη, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψηφίσει υπέρ της κατάργησης του ασύλου που θα προτείνει η ΝΔ: «Να ακολουθούμε πολιτικές κοινής λογικής... Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίσθημα ασφάλειας στη δεξιά...». Δεν ξέρουμε αν το κόμμα θα ακολουθήσει τη ...γραμμή της βουλευτίνας του, στο πλαίσιο και του «μετασχηματισμού» που έτσι κι αλλιώς είναι σε εξέλιξη. Πάντως τοποθετήσεις όπως η παραπάνω σηματοδοτούν ότι η όποια «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «εντός των τειχών», δηλαδή «συμβολή» στο έργο της ΝΔ... Πάντα σε συνέχεια της προετοιμασίας του εδάφους που έκανε η προηγούμενη στη σημερινή κυβέρνηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1509 Γεννιέται ο Γάλλος θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του προτεσταντισμού.

1774 Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης. Με τη Συνθήκη αυτή, η Ρωσία καθίστατο «προστάτης» των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη σημασία είχε το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής σημαίας από τους Ελληνες εμπόρους και εφοπλιστές, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνόφωνης αστικής τάξης. Σε μια πορεία, στην οικονομική δύναμη που απέκτησε, προστέθηκαν η εθνική αφύπνιση - συνειδητοποίηση και η επαναστατική ψυχολογία, παράγοντες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.

1856 Γεννιέται ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

1860 Συγκροτείται το Συμβούλιο των Συνδικάτων του Λονδίνου, που έπαιξε το ρόλο ενός εθνικού καθοδηγητικού κέντρου για το συνδικαλιστικό κίνημα της Βρετανίας έως τη συγκρότηση του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC) 8 χρόνια αργότερα.

1888 Γεννιέται στον Βόλο ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

1908 Ξεσπά το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη.

1929 Δύο χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου λιπασμάτων στον Πειραιά κηρύσσουν απεργία διαρκείας. Η αστυνομία και η ιδιωτική φρουρά του εργοστασιάρχη ανοίγουν πυρ κατά των απεργών, σκοτώνουν έναν και τραυματίζουν δεκάδες. Οι αρχές εξαφάνισαν τον νεκρό. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, 30 παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ 11 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.

1940 Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με μανιφέστο του χαράσσει το πρόγραμμα της «εθνικής κοινωνικής απελευθέρωσης» του γαλλικού λαού.

1943 Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Επειτα από 5 περίπου βδομάδες, στις 17/8, η κατάληψη του νησιού είχε ολοκληρωθεί.

1943 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών συγκροτείται ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός.

1943 Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΕΑΜ ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής. Στις διαδηλώσεις παίρνουν μέρος 50.000 άτομα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς και Λαγκαδά.

1944 Ξεκινά η επίθεση του Κόκκινου Στρατού στις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες της Βαλτικής.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν τη Φιλιππιάδα.

1953 Ο Γεώργιος Καρτάλης ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα.

1956 Τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου εκτελούνται από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές δι' απαγχονισμού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται γενική απεργία.

1960 Η Σοβιετική Ενωση κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro).

1966 Μεγάλο συλλαλητήριο σιτοπαραγωγών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία επιτίθεται στους αγρότες για να διαλύσει τη συγκέντρωση. Συλλαμβάνονται 140 διαδηλωτές, από τους οποίους οι 96 παραπέμπονται στον εισαγγελέα.

1971 Αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του βασιλιά του Μαρόκου Χασάν από νεαρούς αξιωματικούς.

1972 Το Συνέδριο της ρεφορμιστικής Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων καταδικάζει με ψήφισμά του το καθεστώς της χούντας. Ωστόσο, πολλά στελέχη της διατηρούν σχέσεις και επαφές με τους καθεστωτικούς συνδικαλιστές στην Ελλάδα.

1985 Το πλοίο «Ρέινμποου Γουόριορ» της οικολογικής οργάνωσης «Γκρίνπις» βυθίζεται στο λιμάνι του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το ναυάγιο αποδίδεται σε δολιοφθορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στη Γαλλία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org