Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Κριτήριο ψήφου η τραγική κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια

Με καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις μεταφέρεται το κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ σε υγειονομικούς, ασθενείς, αναπήρους και χρονίως πάσχοντες

Από την επίσκεψη του Γ. Λαμπρούλη στο ΓΝ Λάρισας
Από την επίσκεψη του Γ. Λαμπρούλη στο ΓΝ Λάρισας
Υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, υποστελέχωση, σχέσεις εργασίας - λάστιχο, εργαζόμενοι στα όριά τους αφού καλούνται να καλύψουν τα τεράστια κενά, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από τα οποία λείπουν ακόμα και τα στοιχειώδη, επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων και ένας λαός που βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια, μια κατάσταση που το ΚΚΕ αναδεικνύει διαρκώς καλώντας το λαό να την κάνει κριτήριο ψήφου του. Να αξιοποιήσει και τις κάλπες για να δυναμώσουν η διεκδίκηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, η πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση, για αύξηση των δαπανών, για πλήρεις και δωρεάν θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις κ.λπ., όπως και για ειδική φροντίδα για τους αναπήρους και τους χρονίως πάσχοντες.

Δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις του Κόμματος, με συγκεντρώσεις και περιοδείες σε νοσοκομεία και άλλες δομές, πραγματοποιώντας πλατύ άνοιγμα στο υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς, καλώντας τους να απορρίψουν τόσο τις κυνικές προτάσεις της ΝΔ για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, όσο και την αντιδραστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που της άνοιξε το δρόμο, προωθώντας ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική λειτουργία.

«Στον αέρα» βασικές λειτουργίες του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά»

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», στον Πειραιά, περιόδευσε προχτές ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Πειραιά, για να αναδειχθούν και εκεί οι ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, γενικές υπηρεσίες) και τεχνολογικά μέσα, οι συμπτύξεις άσχετων κλινικών ακριβώς λόγω της έλλειψης προσωπικού, η δουλειά μέχρι εξάντλησης για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες των ασθενών. Και αυτά σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, το οποίο καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της πειραιώτικης περιφέρειας και όχι μόνο, σε μια τόσο κρίσιμη και ευαίσθητη υπόθεση που κρίνει την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Ο υποψήφιος του Κόμματος πέρασε από τα πλυντήρια - σιδερωτήρια, την τεχνική υπηρεσία, τα μαγειρεία, το ακτινολογικό τμήμα, τις διοικητικές υπηρεσίες.

Παντού κυριαρχούσε η αγανάκτηση των εργαζομένων από την υποχρηματοδότηση σε βάρος και του Νοσοκομείου «Μεταξά». «Βοηθήστε μας. Ξέρουμε ότι μόνο το ΚΚΕ είναι στο πλευρό μας», είπε εργαζόμενος, ενώ άλλος ανέφερε: «Αποφάσισα ότι αυτή τη φορά θα ψηφίσω ΚΚΕ. Οποτε θέλουμε να βρούμε το δίκιο μας σε εσάς τρέχουμε. Γι' αυτό πρέπει να πάρει δύναμη το ΚΚΕ».

Εντελώς ενδεικτικά, στα σιδερωτήρια, δύο εργαζόμενες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες του νοσοκομείου, χώρια ότι δεν δούλευε και ο κλιματισμός, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική, στην καρδιά του καλοκαιριού.

Στο «Γεννηματάς» περιόδευσε η Αφροδίτη Ρέτζιου
Στο «Γεννηματάς» περιόδευσε η Αφροδίτη Ρέτζιου
Στα μαγειρεία, το μόνιμο προσωπικό, 6 μάγειροι με τους δύο έτοιμους για συνταξιοδότηση, είναι η εξαίρεση. Οι συνολικά 35 εργαζόμενοι, μάγειροι, βοηθοί, αποθηκάριοι, τραπεζοκόμοι, ανήκουν σε εργολάβους (τους οποίους κατά τ' άλλα θα καταργούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, με τον ανώτερο μισθό να φτάνει τα 400 ευρώ. Οπως αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους, ήδη έχει ανακοινωθεί ότι για τη μείωση του κόστους τη σίτιση θα την αναλάβει κέτερινγκ, που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού για τους ασθενείς και μάλιστα όταν πρόκειται για καρκινοπαθείς.

Στο Ακτινολογικό, το οποίο είναι και η βάση του νοσοκομείου (αξονικοί, ακτινογραφίες, μαγνητικοί, υπέρηχοι κ.ο.κ.) όπως κατήγγειλε η διευθύντρια του τμήματος, Μαριάνθη Μουνδρέα, από 19 γιατροί που ήταν έχουν μείνει 8 τώρα. Συνολικά το προσωπικό είναι μειωμένο πάνω από 50%. Οσο για τα μηχανήματα, ήταν χαρακτηριστική η φράση της: «Αλλο είναι να έχεις έναν αξονικό τομογράφο που να αξίζει 120 χιλιάδες ευρώ και άλλο 30 χιλιάδες ευρώ».

«Επιτρέπεται αυτό το χάλι στα δημόσια νοσοκομεία; Και από πάνω η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερηφανεύεται κιόλας ότι τα έχει καταφέρει με τη Δημόσια Υγεία όταν η εμπορευματοποίηση κυριαρχεί, έχουν δώσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ πριν, ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όλο και περισσότερες υπηρεσίες στους επιχειρηματίες, οι οποίοι έφτασαν να κάνουν και λοκ άουτ παίζοντας με την υγεία των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη τους», ανέφερε ο Β. Μαρούπας συνομιλώντας με τους εργαζόμενους.


Οπως σημείωσε, η ανάπτυξη που διακηρύσσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι πρόθυμοι να στηρίξουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, διάφορα κόμματα μιας χρήσης, π.χ. Μέρα 25 κ.ά., προϋποθέτει τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση της φορολογίας, μείωση των κρατικών δαπανών, για να μεταφραστούν αυτά σε κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. «Είχαν κέρδη η COSCO, οι εφοπλιστές, όμως δεν ακούσαμε να δίνουν από αυτά τίποτα στους εργαζόμενους. Από το 2010 οι ποντοπόροι εφοπλιστές δεν υπογράφουν ΣΣΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις και η οποία θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα «είναι για να περνάει μπέικα μια χούφτα εκμεταλλευτών, σε βάρος του ιδρώτα, του κόπου των εργαζομένων, του λαού».

Ενημέρωσε για τα όσα έχουν ήδη προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα από την ΕΕ και τα αστικά κόμματα, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης όχι μόνο για να σταματήσει αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση. «Και με ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα πάρει πόντους και αυτός ο δρόμος που φωτίζει το ΚΚΕ», υπογράμμισε.

Από χέρι αντιλαϊκό το πρόγραμμα της επόμενης μέρας

Από τη συγκέντρωση των ΚΟ Πρόνοιας με την Λιάνα Κανέλλη
Από τη συγκέντρωση των ΚΟ Πρόνοιας με την Λιάνα Κανέλλη
Συζήτηση εφ' όλης της ύλης είχε με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» κατά την περιοδεία της, προχτές Δευτέρα, η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Συζήτησε μαζί τους αναλυτικά για την επόμενη μέρα και το δίλημμα που έχουν να απαντήσουν στις εκλογές της 7ης Ιούλη, τονίζοντας πως το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι δεδομένο και αντιλαϊκό από χέρι. «Αν απέχουμε είναι σαν να τους λέμε "δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνετε εις βάρος μας". Αν ψηφίσουμε κάποιον απ' όλους τους άλλους είναι σαν να δίνουμε έγκριση στην πολιτική που θα υλοποιηθεί», υπογράμμισε.

Μίλησε ακόμη για τον καβγά γύρω από το 1:5 (μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις), που προτείνει η ΝΔ, και το 1:1 που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει στην «καλύτερη περίπτωση» ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν 35.000 κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, για τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση για ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, που κόβουν πόρους αναγκαίους από τις δομές Υγείας και Πρόνοιας. Αλλά και για την επιπλέον μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε από την Κομισιόν και δέχτηκε η ΝΔ να το εφαρμόσει για να φτάσει ο προϋπολογισμός στο 4,7% του ΑΕΠ.

«Ποιο από τα αιτήματα των εργαζομένων χωρίς την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος ικανοποιήθηκε; Κανένα. Την ίδια στιγμή δίνουν 4 δισ. ευρώ το χρόνο για εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, που δεν αφορούν ούτε την εδαφική ακεραιότητα ούτε την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το θέμα είναι να πιστέψουμε στη δύναμή μας», σημείωσε η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) ανέδειξε η περιοδεία που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη οι υποψήφιοι βουλευτές Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Αρζομανίδης.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τα γραφεία του ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού και διάφορα τμήματα και στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι και ασθενείς, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, από τη μια, και την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας, από την άλλη, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Οι υποψήφιοι βουλευτές στάθηκαν στις αιτίες της άθλιας πραγματικότητας στη Δημόσια Υγεία, που βρίσκονται στις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ανέπτυξαν ταυτόχρονα τις θέσεις του ΚΚΕ για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που θα έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, εξοπλισμένο τόσο με σύγχρονα μηχανήματα και υλικό όσο και, κυρίως, με μόνιμο έμψυχο δυναμικό, όπου δεν θα υπάρχει καμιά επιχειρηματική δράση.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών να έχουν δίπλα τους, τόσο στη Βουλή όσο και στο λαϊκό κίνημα, μια συνεπή, μαχητική και ασυμβίβαστη δύναμη που θα βάζει εμπόδια σε αυτήν την πολιτική.

Το ΚΚΕ υψώνει γροθιά για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των αναπήρων

Τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των αναπήρων, αλλά και συνολικά τα ζητήματα Πρόνοιας και Υγείας που αντιμετωπίζει ο λαός, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης - συγκέντρωσης που οργάνωσαν την Κυριακή οι ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων και Γονιών ΑμεΑ της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή και εκ νέου υποψήφια στην Α' Αθήνας.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Χάρης Χουρδάκης, υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Καμαρινός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Δίνοντας το στίγμα της θέσης του Κόμματος απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι, η Λιάνα Κανέλλη είπε χαρακτηριστικά πως «το ΚΚΕ υψώνει γροθιά και όχι απλωμένο χέρι..!» τονίζοντας τη σημασία της διεκδίκησης και των αγώνων, αγώνες που το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που στήριξε αποφασιστικά και με συνέπεια, δίπλα στα ΑμεΑ και στο αναπηρικό κίνημα. Στάθηκε απέναντι σε ένα σύστημα και σε ένα κράτος, που αντιμετωπίζει τους αναπήρους ως «βάρος», το οποίο το φορτώνει αποκλειστικά στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της «λειτουργικότητας», η οποία, όπως είπε, «είναι μια μεγάλη παγίδα για να μη φανεί ότι σχεδιάζεται να κοπούν και άλλο τα επιδόματα. Αν δηλαδή κάποιος ΑμεΑ μπορεί να περπατήσει, έχει έναν άνθρωπο να τον βοηθήσει είναι "λειτουργικός" και άρα μπορούμε να του κόψουμε το επίδομα για να το δώσουμε σε κάποιον άλλο που δεν έχει τίποτα...». Και αυτό σημείωσε η Λ. Κανέλλη αφορά όλο το λαό, όπως και τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

Μιλώντας για τις εκλογές στις 7 Ιούλη και τα διλήμματα που βάζουν στον κόσμο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να σκεφθούν με το βλέμμα στραμμένο στις 8 Ιούλη και τι θα έχουν απέναντί τους, αφού με το 3ο μνημόνιο οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα έχουν ήδη ψηφιστεί, γι' αυτό χρειάζεται από την κάλπη να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ, η μόνη πραγματική αντιπολίτευση σε αυτήν την προκαθορισμένη πολιτική.

Η κατάσταση που βιώνουν τα ΑμεΑ είναι το πιο τρανταχτό και αποκαλυπτικό παράδειγμα της βάρβαρης πολιτικής τους, τόνισε στην παρέμβασή του ο Χάρης Χουρδάκης και κάλεσε τους αναπήρους να συμβάλουν με τη δράση τους και τη στράτευσή τους δίπλα στο ΚΚΕ να κατανοήσει ο κόσμος την πολιτική που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εφάρμοσαν και πρόκειται να συνεχίσουν σε αυτόν τον τομέα. Οπως σημείωσε, στις 8 Ιούλη, κυβέρνηση θα υπάρχει, το ζητούμενο για τους αναπήρους είναι να βγει ενισχυμένη εκείνη η δύναμη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιπαλέψει τα σχέδιά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία (4/12/2019)
Για τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ΑμεΑ (7/6/2015)
Δράση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές (14/10/2012)
Οι πραγματικές ανάγκες δε χωράνε στη φιλανθρωπία (5/12/2006)
Καθημερινή πάλη για τα δικαιώματα (3/12/2005)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ