Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πίσω από τα φώτα

Την απειλή της «ακυβερνησίας» επιστρατεύει η ΝΔ, για να εκβιάσει ψήφο αυτοδυναμίας στις εκλογές. Οπως έλεγε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί με αυτοδυναμία, θα ξανακάνει εκλογές τον Αύγουστο. Κάπου εκεί εμφανίστηκε το ΚΙΝΑΛ να διαβεβαιώσει ότι ως «δύναμη ευθύνης» δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη και το καράβι να πέσει στα βράχια, και ότι γι' αυτό ετοιμάζεται να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΝΔ, προκειμένου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση και να διαπραγματευτεί τους δημοσιονομικούς στόχους με τους δανειστές. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι «ο πρώτος (στις εκλογές) θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση», ενώ δεν λείπει και η σεναριολογία από στελέχη της ΝΔ, που προλειαίνουν το έδαφος για μια συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι στο παρασκήνιο ετοιμάζεται ήδη η επόμενη μέρα της κυβερνητικής εναλλαγής. Οσο όμως κι αν προσπαθούν να στρέψουν τα φώτα στο ποιος θα είναι πρωταγωνιστής και ποιος κομπάρσος στις 8 Ιούλη, σημασία για το λαό έχει ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, αυτοδύναμης ή συνεργασίας, είναι το ίδιο με της σημερινής και ότι θα βαδίσει στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες. Γι' αυτήν την επόμενη μέρα πρέπει να προετοιμάζεται ο λαός, παίρνοντας από τώρα τα μέτρα του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που θα συνεχιστεί με όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει. Και αυτό προϋποθέτει να είναι όσο γίνεται ψηλότερα το ΚΚΕ, ο οργανωτής της πάλης και των διεκδικήσεων του λαού μέσα και έξω από τη Βουλή.

Μπρα ντε φερ...

Ενα «μπρα ντε φερ» δηλώσεων αποτελεί το καινούργιο επεισόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να απειλεί με δυναμικές αντιδράσεις αν η Τουρκία επιχειρήσει γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου και τον Ερντογάν να απαντάει ότι ο Τσίπρας «μιλάει μόνος του αλλά ό,τι και να λέει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις Ενοπλες Δυνάμεις». Ανταπαντώντας χτες ο πρωθυπουργός από την Κύπρο ...διευκρίνισε ότι δεν μιλάει μόνος του και ότι έχει στο πλευρό του την ΕΕ, συντηρώντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό ότι οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπου συμμετέχει η Ελλάδα δήθεν αποτελούν εγγύηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των συμφερόντων του λαού. Βέβαια, πριν από μερικούς μήνες, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο Τσίπρας καλλιεργούσε την αίσθηση ότι χάρη στη δική του «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν την καλύτερη περίοδό τους και ότι υπάρχουν προϋποθέσεις μέσα στο 2019 να γίνουν «ιστορικά βήματα», δείχνοντας προς την κατεύθυνση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, όπως είναι το κυρίαρχο σενάριο που στηρίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

... και αντιφάσεις

Οι αντιφάσεις αυτές στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας εξηγούνται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει εγκλωβίσει τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ιδιαίτερα στην κόντρα ΝΑΤΟ - Τουρκίας, παίζοντας ρόλο «μεντεσέ» στο σχεδιασμό της ευρωατλαντικής συμμαχίας να διατηρήσει την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Γι' αυτό οι λεονταρισμοί εναλλάσσονται με τον εφησυχασμό και τούμπαλιν. Οι κίνδυνοι όμως είναι μεγάλοι για το λαό, είτε προκύψει κάποιο «θερμό επεισόδιο», που θα επεκτείνει το «γκριζάρισμα» και θα ενισχύσει την αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία στην περιοχή, είτε υπάρξει συμβιβασμός, με «κυρίως πιάτο» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Επομένως, καμία ασφάλεια δεν προσφέρει στο λαό η ομπρέλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Μόνο το δυνάμωμα της πάλης ενάντια σ' αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ