Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες δηλώσεις Ερντογάν για «δίκαιο διαμοιρασμό»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου επανέλαβε τις βλέψεις του τουρκικού κεφαλαίου στην περιοχή

AP

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου επανέλαβε τις βλέψεις του τουρκικού κεφαλαίου στην περιοχή
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χτες μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ) ότι «θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης η οποία αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. ψευδοκράτους)». Ξεκαθάρισε δε ότι ζητούμενο για το τουρκικό κεφάλαιο είναι βέβαια «να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα αλλά και τις διαθέσεις της Αγκυρας να εμπλακεί βαθιά στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που διευρύνεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις και έρευνες που έχει σχεδιάσει και πρόσθεσε ότι «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ενοπλες Δυνάμεις», ενώ πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί (σ.σ. στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο) και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα».

Να σημειωθεί ότι χτες η Αγκυρα εξέδωσε και νέα NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχές που βρίσκονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες, από 2 έως 17 Ιούλη.

Στο μεταξύ, κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας συνιστούν και οι νέες τοποθετήσεις «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους, για «αξιοποίηση» της Αμμόχωστου και για να επιταχυνθεί η διχοτόμηση της Κύπρου. Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ επανήλθε (λίγες μέρες μετά το διορισμό «επιτροπής» που θα δρομολογήσει την αξιοποίηση της περιοχής και ειδικά του φιλέτου των Βαρωσίων), αναγνωρίζοντας ότι εδώ και χρόνια «υπήρχε η σκέψη ότι εάν σημειωνόταν μια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) που συνεχίζονται για 50 χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει (το θέμα των Βαρωσίων) στοιχείο παζαρέματος». Ενώ επανέλαβε ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας».

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, ο Τατάρ δήλωσε ότι τα Βαρώσια ανήκουν στα εδάφη που ελέγχει το ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρίσκονται «χιλιάδες στρέμματα βακουφίων από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» και ότι (οι Ελληνοκύπριοι) «μας τα έκλεψαν».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η ετοιμότητα που επιδεικνύουν και μεγαλοεπενδυτές, πρώτα απ' όλα από την Τουρκία. Οπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος της τουριστικής Ενωσης Ξενοδόχων νοτίου Αιγαίου, Μπουλέντ Μπουλμπούλογλου, ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για τη χρήση ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων που είναι «σε αδράνεια στην περιοχή Βαρωσίων» και πρόσθεσε ότι εάν δεν μπορεί η Κύπρος να κάνει αυτή την πόλη - φάντασμα «να δουλέψει, εμείς είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε...».

«Ανυποχώρητος» για τους «S-400» ο Ερντογάν

Στη χτεσινή του παρέμβαση, ο Ερντογάν επανήλθε σε υψηλούς τόνους και στην αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας «S-400», δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν θα κάνει βήμα πίσω» και ότι «το θέμα συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας», ενώ πρόσθεσε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η παράδοση των πρώτων συστοιχιών.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα αναδεικνύει εδώ και πολύ καιρό ευρύτερες και βαθύτερες αντιθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, που διεκδικούν η καθεμία από την πλευρά της ένα όλο και πιο απαιτητικό παζάρι, για όλα τα φλέγοντα μέτωπα που απειλούν να «βάλουν μπουρλότο» σε Μέση Ανατολή, ΝΑ Μεσόγειο κ.τ.λ.

Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον δήλωσε πάντως ότι αν η Τουρκία επιμείνει στην αγορά, τότε και οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην «αποπομπή» της από την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών «F-35», υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα "F-35" να επηρεαστούν ή να αποσταθεροποιηθούν από κάποιον στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που διαθέτει αυτό το ρωσικό σύστημα». Πάντως, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Μπασάτ Ουζτούρκ ισχυρίστηκε ότι «το ζήτημα των "S-400" δεν είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, είναι διμερές πρόβλημα (μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ)» και ότι «θα ήταν λάθος οι ΗΠΑ να εμπλέξουν σε αυτό το θέμα το ΝΑΤΟ και να βλάψουν τη συνοχή της συμμαχίας».

Προχτές, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ συνάντησε τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημερώνοντάς τους σχετικά με την υπόθεση των «S-400» και μεταφέροντας την απόφαση να υλοποιηθεί κανονικά η απόφαση για την αγορά τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκικό δικαστήριο ανακοίνωσε χτες την - για λόγους υγείας - απελευθέρωση του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη Ναζμί Μετέ Τζαντούρκ, που κατηγορείται για διασυνδέσεις με το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται πρωτεργάτης στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ